Conferinţa „Mitropolia Basarabiei – Adevăr şi Continuitate”


Azi, 20 decembrie 2016, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” s-a desfăşurat, Conferinţa „Mitropolia Basarabiei – Adevăr şi Conticonferinta-mitropolia-basarabiei-adevar-si-continuitate-20-decembrie-2016nuitate”. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la recunoaşterea reactivării Mitropoliei Basarabiei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.

Printre cei care au susţinut comunicări au fost: dl Ion Varta, doctor în istorie, director al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, dl Octavian Ţâcu, doctor în istorie, conferenţiar universitar, dna Ludmila Tihonov, doctor în istorie, conferenţiar universitar şi dl Vlad Cubreacov, fost consilier al Mitropoliei Basarabiei.

Vorbitorii, prezentând dovezi concrete, au arătat calvarul prin care a trecut Mitropolia Basarabiei împreună cu clericii şi credincioşii săi, unii suferind moarte mucenicească, evidenţiindu-se şi actul de justiţie făcut de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Cei care au luat cuconferinta-mitropolia-basarabiei-adevar-si-continuitate-20-decembrie-2016-3vântul au subliniat că Mitropolia Basarabiei a suferit şi suferă pentru că este promotoarea românismului în acest spaţiu. În cadrul evenimentului a fost lansată cartea „Mitropolia Basarabiei în perioada interbelică (studii şi documente)”, autori Ştefan Plugaru (coord.) Mariana Ţăranu şi Vlad Cubreacov.

Vorbind de martirii Bisericii Ortodoxe Române, este important ca Mitropolia Basarabiei să-și formeze o strategie în care aceste personalități: Alexandru Baltagă, Mina Țăruș, să fie cunoscuți ca martiri ai Bisericii Ortodoxe Române, în condițiile în care ei au luptat nu neapărat împotriva regimului ci mai ales pentru promovarea spiritualității și identității românești.conferinta-mitropolia-basarabiei-adevar-si-continuitate-20-decembrie-2016-10

Asistăm așadar la canonizarea persoanelor care au făcut exact ceea ce zicea Octavian Țâcu – au făcut compromis sau mai rău au adus o serie de acțiuni expansioniste și represive ale Sf. Sinod. 

PC preot Sergiu Matei, preot paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Peresecina, Orhei a dat citire unui poem dedicat conştiinţei de neam.

La conferinţă a fost prezent şi PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropolia Basarabiei.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Cultural al Mitropoliei Basarabiei (consilier PC preot Sergiu Aga).

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s