Etică și moralitate în viața de familie


6

Recomandăm atenției dvs cîteva cărți ce fac referință la viața de familie, ce este iubirea și fericirea, cum ne putem înțele aproapele și cum ne putem gestiona banii. Cărțile pot fi consultate în sala de lectură a bibliotecii noastre.

Schlessinger, Laura. Cum să-ți îngrijești soțul / Laura Schlessinger. – București: Curtea Veche, Publishing, 2008. – 212 p.

Femeile vor să fie îndrăgostite, să se mărite şi să trăiască fericite până la adânci bătrâneţi. Cu toate acestea, dispreţul manifestat faţă de bărbaţi şi dezinteresul în ceea ce priveşte valorile, sentimentele şi nevoile soţilor au devenit o caracteristică a relaţiei bărbat-femeie în zilele noastre. Nenumăratele femei nefericite în căsnicie care îi telefonează dr. Laura în timpul emisiunii sale radiofonice par să nu înţeleagă aproape deloc pute-rea incredibilă pe care o au asupra bărbaţilor în a crea tipul de mariaj pe care şi-l doresc. În această carte, dr. Laura vă învaţă – prin exemple reale şi prin soluţii concrete – cum să vă folosiţi de această forţă pentru a obţine plăcerea sexuală, intimitatea, iubirea, bucuria şi pacea interioară de care aveţi nevoie pentru a trăi o viaţă de cuplu echilibrată şi fericită.

Principiile sale simple au salvat şi au revitalizat deja nenumărate mariaje aflate pe buza prăpastiei, schimbând existenţa a milioane de oameni. Pot face asta şi pentru dumneavoastră!

Pentru că toţi ne naştem, creştem, ne îndrăgostim, ne căsătorim, iubim, înşelăm, facem copii, divorţăm, plângem, uităm şi iertăm. Pentru că suntem singuri sau împreună, pentru că suntem părinţi sau copii, pentru că ne pasă de cine suntem, de cei din jur, şi mai ales pentru că fiecare  dintre noi are o familie pe care o iubeşte şi vrea să o protejeze.

O colecţie intimă de sfaturi, probleme şi soluţii pentru fiecare membru al familiei; o familie cu adevărat fericită.

7Smalley, Gary. Cum să-ți înțelegi soția / Gary Smalley. – București: Curtea Veche, Publishing, 2007. – 214 p.

Vreţi ca soţia dumneavoastră să vă înţeleagă? Să vă admire? Să vă fie sprijin în clipele grele? Doriţi o viaţă sexuală cât mai bună? Vreţi o familie cu adevărat fericită şi să fiţi un model în viaţa copiilor dumneavoastră?

Autorul, cu o experienţă de zeci de ani în consilierea cuplurilor, vă oferă un adevărat manual practic de căsnicie, cu sfaturi şi sugestii ce vă vor ajuta să construiţi o relaţie armonioasă cu soţia. Punându-le în aplicare, veţi învăţa că aproape orice problemă ar apărea într-o căsnicie poate fi rezolvată şi vă veţi face soţia să se simtă preţuită şi iubită.

Pentru că toţi ne naştem, creştem, ne îndrăgostim, ne căsătorim, iubim, înşelăm, dăm naştere, divorţăm, plângem, uităm şi iertăm. Pentru că suntem singuri sau împreună, pentru că suntem părinţi sau copii, pentru că ne pasă de cine suntem, de cei din jur, şi mai ales pentru că fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeşte şi vrea să o protejeze.

O colecţie intimă de sfaturi, probleme şi soluţii pentru fiecare membru al familiei — o familie cu adevărat fericită.

1Onfray, Michel. Dorința de a fi vulcan: jurnal hedonist / Michel Onfray. – Târgoviște: Pandora-M, 2003. – 315 p.

Pot fi săracii libertini? Ce le spun prostituatele filosofilor? Unde se află mormântul prințului dandy?Există o rațiune moleculară?

La aceste întrebări Michel Onfray le oferă răspunsurile sale, care alcătuiesc aceste jurnal hedonist.

2Scott, Steven K. Jurnalul unui milionar/ Steven K. Scott. – București: Curtea Veche, 2003. – 269 p.

Jurnalul unui milionar nu este un ghid de făcut milioane, deşi sfaturile cuprinse în el te vor conduce cu siguranţă într-acolo. El te îndrumă pas cu pas către succes, în orice domeniu, la orice vârstă. Jurnalul urmăreşte viaţa lui Steve Scott, student mediocru şi angajat ratat, care devine un întreprinzător de succes, având 12 companii în industrii diferite, cu vânzări de peste un miliard de dolari în produse. Dacă vrei să ai un succes mai mare decât ţi-ai putut imagina vreodată, această carte este cea mai importantă pe care o vei citi.

Steven K. Scott este cofondatorul American Telecast Corporation. A scris şi a regizat mai mult de 800 de reclame TV. Cher, Jane Fonda şi Michael Landon sunt câţiva dintre cele peste 70 de celebrităţi care au apărut în reclamele lui.

4Pleșu, Andrei. Minima moralia: elemente pentru o etică a intervalului / Andrei Pleșu. – București: Humanitas, 2008. – 149.

Singura autoritate pe care constiința individuală nu și-o pune niciodată sau aproape niciodată la indoială e autoritatea morală. Capacitatea de a distinge între bine și rău, între viciu și virtute, dreptate și nedreptate pare a fi la îndemâna tuturor.În materie de etică, functionăm constant printr-o nedemolabilă autocomplezență. Trăim într-o inflație barocă a competenței morale, într-o lume a cărei principală dezordine riscă să fie faptul ca toți membrii ei se simt moralmente în ordine sau că toți resimt dezordinea proprie drept neglijabilă. L’enfer c’est les autres – părem a concede cu toții. Prin urmare, le paradis c’est nous-memes.

 Andrei Pleșu

3Schoch, Richard. Secretele fericirii: ce putem învăța din trei milenii de căutări. – București: Humanitas, 2008. – 247 p.

„O cercetare intelectuală de primă mână.”

Sunday Telegraph

 „Sper că această carte vă va ajuta să deveniti arhitectul propriei voastre fericiri.”

 Richard Schoch

„O explorare în adâncime, foarte bine documentată.”

Stanley Wells

Pe drumul de la Platon la Prozac, recitindu-i pe stoici și epicurieni, trecând prin valorile utilitariste si tradițiile orientale, până la religiile monoteiste, putem descoperi în „nefericita istorie a fericirii” acea înțelepciune personalizată – am putea spune -, proprie fiecăruia în parte, de a vedea fericirea în insăși căutarea ei.

5Ortega Y Gasset. Jose. Studii despre iubire / Jose Ortega Y Gasset. – București: Humanitas, 2008. – 249 p.

„Într-un cămin predomină totdeauna climatul pe care-l aduce şi-l reprezintă femeia.“

„O minimă diferenţă în modul de a simţi viaţa, în femeia preferată de bărbatul de azi, multiplicată de constanţa influenţei sale şi de numărul crescând de cămine în care se repetă, are ca rezultat o enormă modificare istorică, observată la câte treizeci de ani.“

José ORTEGA Y GASSET

„Femeia ca femeie“ acţionează, în viziunea raţională şi prudentă a lui Ortega y Gasset, ca forţă majoră în evoluţia societăţii omeneşti, îndeobşte interesată doar de rolurile curente ale femeii, ca mamă, soră, soţie şi fiică. Iubirea, fenomen activ ţinând de sfera atenţiei, proces de alegere care impune concentrarea întregului potenţial biopsihic al individului, modelează nu numai destinul personal, ci şi destinul istoric al generaţiilor succesive. Arii culturale vaste (Antichitatea greacă, Evul Mediu european, poezia trubadurescă şi dantescă, islamul, civilizaţiile amerindiene etc.) intră în atenţia filozofului ca material argumentativ în serviciul unei gândiri originale şi strălucitoare ca expresie stilistică.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s