Diabetul nu este o sentință


           Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu doar corpul, mintea şi spiritul, ci și perspectiva unui om.

dsc_0789     Ce este diabetul zaharat? Care sunt simptomele și ce ar trebui să știm despre diabet, ne-au vorbit cei de la Asociația Tinerilor cu Diabet din Moldova DIA în cadrul zilei de informare „Învață să rămâi sănătos având diabet„, desfășurată în cadrul Biblioteci Municipale „B. P.Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare nr.148, https://www.facebook.com/biblioteca.centrala/

     Diabetul zaharat este  sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului. Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Când secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.

           Diabetul nu este o sentință și asta au deomstrat-o cei de la Asociația Tinerilor cu Diabet,  prin mesajul activități. Participanții au învățat cum se pot adapta pisihologic, cum pot depași barierele de autoadministrare  a acestei boli, care este dsc_0786cheia controlului diabetului zaharat, dar și cum pot fi depășite obstacolele ce intervin în momentele cele mai neașteptate. Cei de la DIA i-au informat pe cei prezenți ce este   diabetul zaharat tip 1 care apare la orice varsta,  predominând la copii si adolescenți, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru diabetul zaharat tip 1 este diabetul zaharat insulino-dependent (diabetul zaharatid). O forma de diabet zaharat tip 1 este diabetul latent autoimun al adultului, cu debut la varsta adulta, adesea confundat cu diabetul zaharat tip 2.

           În cea dea a doua sesiune a activități cei prezenți au învățat ce este terapia cu insulină, care sunt tipurile de insulină și profilul de acțiune. La fel au însușit și metodele injectării corecte a  insulinei și au învățat cum să folosească  dispozitive de administrare a insulinei (pen-uri, pompă cu insulină) dar și dispozitive de monitorizare a glicemiei.

dsc_0780           Pe rcursul zilei de informare utilizatorii interesați de menținerea unui mod de viață sănătos au putut consulta documentale expuse în cadrul expoziției “Fundamentele diabetului. Terapia cu insulină. Perspective & adaptarea psicologica”. Utilizatorilor virtuali le propunem o listă bibliografică cu cărți din domeniul sănătății tematica diabetul zaharat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s