Charles Darwin, părintele evoluţiei


     %d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8b%d0%b5-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d1%8bCharles Darwin a fost un om de ştiinţa britanic care a pus bazele evoluţionismului şi teoriei selecţiei naturale. Munca sa a schimbat radical modul în care omenirea s-a raportat la mediul înconjurator, teoriile sale fiind preluate şi în economie, etică sau sociologie.

      Charles Darwin s-a născut pe 12 februarie 1809 într-o familie înstărită şi influentă, este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”.

     Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930′,  iar acum constituie baza evoluționismului sintetic. Tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale. Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinatrâmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.

    Ziua Darwin („Darwin Day”) reprezintă o sărbătoare recent instituită, în scopul aniversării nașterii (12 februarie 1809) lui Charles Darwin, prilej de a sublinia importanța contribuțiilor marelui naturalist britanic în dezvoltarea și promovarea științei.

Vă invităm să vizitaţi Biblioteca Centrală pentru a face cunoştinţa cu expoziţia tradiţională consacrată lui Charles Darwin şi pentru a lectura cărţile cu plăcere!

Mai jos puteţi să accesaţi link-ul cu lista bibliografică Charles Darwin:

http://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-shelves.pl?viewshelf=303&sortfield=

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s