Conferinţa: Moştenirea operei hasdeiene din perspectiva actualităţii


           Conferinţa: Moştenirea operei hasdeiene din perspectiva actualităţii   

Conferinta 23 februarie 2017

Conferinta 23 februarie 2017

Cu ocazia a 110 ani de la trecerea în nefiinţă a părintelui nostru spiritual, Bogdan Petriceicu Hasdeu, la 23 februarie  a avut loc prima conferinţă ştiinţifică din acest an cu genericul: Moştenirea operei hasdeiene din perspectiva actualităţii.  

Cu prilejul acestui for ştiinţific a fost amenajată expoziţia de carte „150 de la apariţia celebrei lucrări a lui B.P. Hasdeu „Răzvan şi Vidra” .

dsc_0846După o scurtă întroducere, moderatorul Alexandru Moraru, şef serviciu la Biblioteca Centrală, i-a oferit cuvântul directorului general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” dr. Mariana Harjevschi. Domnia sa a prezentat un mesaj de salut conferinţei şi a menţionat  importanţa studierii şi promovării operei celebrului cărturar.

După acest salut emoţionant, moderatorul  a prezentat publicului primul vorbitor în persoana dr. Valentin Constantinov, profesor universitar, care a propus comunicarea „Influenţa mediului intelectual în care s-a format B.P.Hasdeu”.

  Următoarea intervenţie a fost a doctorului în istorie de la Institutul de Istorie a Academiei  de Ştiinţe a Moldovei, domnul Marius Tărâţă. Tânărul cercetător a prezentat comunicarea „Valenţele cronicii moldo-ruse (moldo-slave) în abordarea lui B. P. Hasdeu”.

Publicul a urmărit cu mare atenţie şi comunicarea” B.P. Hasdeu- promotor al marilor valori naţionale şi universale” pusă în lumină de dr. Svetlana Coandă, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova.

Prietenul Bibliotecii noastre, Director general al Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, domnul Vasile Malaneţchi, profesor universitar a strălucit din nou cu un material inedit, întitulat „Corespondenţa cercetătorului ştiinţific N.N. Romanenco cu hasdeologii de peste Prut.” Mai mult decât atât, domnul Malaneţchi a prezentat celor de faţă, în premieră absolută, textul unei scrisori interesante şi  inedite, adresate cercetătorului N.N. Romanenco.

dsc_0845„Valenţe literare şi estetice în opera lui B.P.Hasdeu” –  aşa s-a numit  ultima comunicare prezentată de doctorandului Cristina Saghin, profesor de limbă şi literatură română la Liceul Teoretic V. Alecsandri din Chişinău. Tânăra cercetătoare a înviorat publicul cu vocea ei cristalină şi expresivă, venind cu informaţii noi, frumoase şi inedite.

Evenimentul s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de participare la conferinţă şi mulţumirile aduse de către moderator, celor prezenţi în sală.

 

Pentru confirmare, Colecţia „Moştenire”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s