Vernisaj „Flori pentru prieteni”


 

_mg_8358           Iubitorii artei plastice au posibilitatea și bucuria de a vedea în perioada 4 – 31 martie 2017, la BM „B.P. Hasdeu” o inedită expoziție de pictură intitulată Flori pentru prieteni, autor Iurie Răileanu.

Deschisă în luna martie, în luna Mărțișorului, doar cu câteva zile înainte de 8 Martie, de tradiționala Zi a Femeii, expoziția Flori pentru prieteni poate fi considerată, pe bună dreptate, un cald, respectuos și binemeritat omagiu adus Primăverii, Frumuseții, Femeii, Prieteniei și Fidelității.

_mg_8379Apărută ca temă independentă în secolul al XVI-lea, în pictura italiană și flamandă, cu rădăcini în fresca antică greco-romană, tematica tablourilor cu flori a devenit, începând cu secolul al XIX-lea, una dintre creațiile predilecte ale artiștilor străini și români. Secolul al XIX-lea a fost perioada cea mai reprezentativă, mari nume ale picturii universale aducând omagiu frumuseții florilor și naturii în marea sa generozitate de forme și culori: Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Edouard Manet, Pierre Auguste Renoir, Henri Matisse, iar dintre români: Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Ion Andreescu etc.

_mg_8385Astăzi, lucrările lui Iurie Răileanu reușesc să-i introducă pe cei ce le privesc într-o lume deosebită, mai caldă, mai bună, mai frumoasă. Acestea denotă din partea autorului multă sensibilitate și deosebită atenție în elaborarea fiecărei lucrări, inclusiv în alegerea culorilor folosite.

Văzând și admirând pe îndelete picturile din expoziție, vizitatorii își dau seama că autorul acestora a folosit, așa cum se vede și cum este și firesc, o diversitate de culori, de la cele mai tari, mai îndrăznețe, până la cele mai liniștite, mai domoale, reflectând, până la urmă, așa cum este și firesc, însuși felul de a fi al pictorului. Veți descoperi poezia tăcută a culorilor. Tehnica lui Iurie Răileanu ne introduce într-o poveste, multicoloră, difuză, care transmite sinceritate și onestitate din punct de vedere artistic. Pictura e o terapie ce-i dă putere și posibilitatea de a găsi noi și noi simboluri.

Cu siguranță, Iurie Răileanu a pus suflet în crearea operelor sale și se poate mândri cu niște timp investit cu folos. Bineînțeles, creațiile sale vor fi admirate, nu doar pentru frumusețe, ci pentru sinceritatea și pasiunea puse în realizarea lor.

_mg_8392La vernisajul noii expoziții, care a avut loc sâmbătă, 4 martie 2017, au participat pictori, prieteni și cunoscuți ai autorului, un numeros public interesat de asemenea evenimente generatoare de trăiri aparte, deosebite. Vernisajul a fost deschis prin cuvântul rostit de şefa Bibliotecii Centrale Liuba Muntean, iar prezentarea a fost făcută de însuşi autorul picturilor.

_mg_8355Dovedindu-se încă de la început, de la vernisaj că este o reușită certă, că generează trăiri deosebit de plăcute pentru cei care o vizitează, putem anticipa că expoziția Flori pentru prieteni se va bucura și în perioada următoare de prezența cât mai multor iubitori de frumos, a cât mai multor iubitori de pictură.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s