Întâlnire cu scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu


      În cadrul programului de lectură „Chişinăul citeşte”, ieri, 28 martie 2017, a avut loc întâlnirea cu autoarea volumului Tunica Portocalie, Lucreţia Bârlădeanu.

1         Evenimentul a început cu o felicitare pentru reuşitul volum de nuvele din partea directorului Bibliotecii Centrale Liuba Muntean, unde a şi menţionat faptul că volumul de nuvele „Tunica portocolie a apărut în anul 2016, iar în 2017 citim această carte în cadrul programului de lectură „Chişinăul citeşte”, organizat de BM „B.P. Hasdeu”.

 

Lucreţia Bârlădeanu a debutat în anul 1988 cu volumul de versuri Roi de cuvinte, urmat de alte cărţi. În anul 1998 se stabileşte la Paris, unde studiază exilul românesc în multiplele lui ipostaze. Publică, la această temă, volumul Dialoguri pariziene în anul 2005 şi Secolul nomazilor în 2006. Lucreţia Bârlădeanu este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a Uniunii Scriitorilor din România.

2.JPG

    Publicul prezent, elevii Liceului Teoretic „Mircea cel Bătrân”, elevii Centrului de Excelenţă în Industria Uşoară, dar şi utilizatorii bibliotecii, au fost foarte activi şi au participat la un dialog constructiv cu autoarea.

3.JPG

      Volumul de nuvele Tunica portocalie este o colecţie de texte variate, populate de personaje din diverse părţi a lumii. Tocmai acest amalgam de istorii şi destine, tratate prin diverse procedee artistice, fac din această carte o lucrare inedită şi colorată.

        O parte din povestirile din Tunica portocalie sunt scrise din perspectiva unor personaje masculine. „Un critic m-a amendat pentru acest curaj. Mi s-a spus să nu mă joc cu focul”, spune autoarea zâmbind șiret. Până la urmă, dacă un scriitor poate să vorbească despre sentimentele unei femei, să-i descrie gândurile și emoțiile, de ce n-ar putea o scriitoare să facă același lucru cu trăirile unui bărbat?

        „În definitiv, cre4.JPGatorul este androgin, le are pe ambele sexe în sine. Mi s-a părut interesantă această perspectivă, Astfel, poți privi lucrurile mai obiectiv. Viața a fost generoasă cu mine și am cunoscut bine modul de comportament al bărbaților, dar o notă în plus au adus-o cei doi băieți ai mei, de care mă simt foarte atașată, cunoscând multe dintre experiențele vieții lor, inclusiv cele erotice și nu numai. Am văzut astfel lumea mai diferită și grație lor, am observat cum se așează relația dintre femei și bărbați din perspectiva celuilalt sex. E una să știi jocul femeii și alta e să observi cum îl interpretează bărbatul”, a precizat autoarea.

       La întrebarea: „De ce aţi ales să intitulaţi anume aşa cartea dumneavoastră?”, autoarea ne răspunse astfel: „ Tunica portocalie este un simbol. Portocaliul este o culoare care face bine ochiului, o culoare foarte incitantă, este culoarea soarelui. Eu văd tunica ca o pasăre în zbor. Un simbol perfect care ar uni pamântul cu cerul.”

     Gazda evenimentului, Liuba Muntean, i-a mulţumit autoarei: „ Vă mulţumim pentru că aţi acceptat invitaţia noastră, am avut cu toţii o după amiază deosebită.”

        Cu adevărat, Lucreţia Bârlădeanu este ambasadoarea culturii noastre la Paris!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s