Romanul „Negru şi Roșu” de Val Butnaru


     rosuÎn cadrul programului de lectură Chişinăul citeşte, la 29 martie 2017 a avut loc masa rotundă cu genericul Romanul „Negru şi Roșu” sub zodia cromatică, autor jurnalistul şi scriitorul Val Butnaru. Moderatoarea evenimentului a fost Victoria Fonari, dr. conferenţiar. La masa rotundă au participat elevi de la liceele Gheorghe Asachi şi Vasile Alecsandri, dar şi studenţi ai Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău.

1

     Publicistul şi scriitorul Val Butnaru a ţinut să menţioneze şi despre rolul scriitorilor în literatură: „e important ce scriem noi acolo pentru a reda anumite noţiuni ştiinţifice, nu mai vorbesc de istorie, sociologie, care sunt foarte aproapiate literaturei… Literatura asta face, are treabă cu sufletul omului.”

2.JPG

     S-a vorbit despre culorile utilizate în romanul „Negru şi Roșu” (negru, roșu, alb şi galben). Trei eleve au dat o explicaţie la semnificaţia culorilor menţionate, dar au mai făcut referinţă la biografia şi activitatea scriitorului. Sursa de inspiraţie a autorului a fost un roman a scriitorului japonez, Haruki Murakami, de altfel preferatul lui Val Butnaru . În ceea ce priveşte sursa de inspiraţie a unui scriitor, Val Butnaru a afirmat precum că „uneori îţi vine de la o frază”, iar culorile în literatură sunt destul de vechi. În urma lecturării romanului, „Negru şi Roșu” vă veţi întoarce în anii 30 ai Chişinăului, iar personajele se intersectează şi cu marele cântăreţ Fiodor Şaleapin care a trecut şi pe la biblioteca noastră.

Această prezentare necesită JavaScript.

     Iniţial, cititorul ar putea avea senzaţia că povestea nu este logică iar relatarea lipsită de înţelegere, te transpune în realismul magic în care trăiesc cei patru prieteni: Negru, Roşu, Alb și Galben. Eşti purtat prin vieţile celor patru personaje de la străbuni până în viitorul lor ce abia va să vină.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s