Simion Florea Marian – unul dintre cei mai mari etnografi și folcloriști români


     220px-Simion_Florea_Marian_-_Foto01Simion Florea Marian este unul dintre cei mai mari etnografi și folcloriști români. A lăsat în urma sa o vastă opera, o adevărata baza de cercetare pentru generațiile viitoare. A scris monografii și culegeri de texte de o mare varietate folclorică. În semn de respect pentru opera sa, a fost ales membru al Academiei Române și inclus în „Dicționarul internațional al folcloriștilor contemporani“ (1881). Prin opera lui a pus bazele cercetării științifice a folclorului și a stimulat culegerea amplă a creațiilor populare de către alți cercetători.

Revistă bibliografică virtuală

3Simion Florea, Marian. Înmormântarea la români: studiu etnografic / Marian Simion Florea. București: ed. Grai și suflet – Cultura Națională, 1995. – 383 p.

    La compunerea opului de față am avut în vedere numai datinile și credințele românilor din toate provinciile, în care locuiesc aceștia. Totuși, dând în decursul cercetărilor mele peste unele datine și credințe parte romane, parte de altă origine, dar care seamănă cu ale românilor, nu m-am putut opri de a nu le reproduce și pe acelea. Astfel prezint on, public cetitor și pe acest op al meu , mulțămind în același timp tuturor P.T. domni, care au avut deosebita bunăvoință de a contribui la completarea lui.

2Simion Florea, Marian. Legende istorice din Bucovina / Marian Simion Florea. București: ed. Junimea, 1981. – 187 p.

     …Multă vreme, legendele din Bucovina s-au numărat printre puținele fragmente de istorie vie transmisă din om în om, din generație în generație, pînă în a doua jumătate a secolului trecut, cînd S. Fl. Marian le-a adunat și publicat, salvîndu-le astfel de la pieire.

Paul Leu

1Simion Florea, Marian. Legende despre păsări / Marian Simion Florea. Chișinău: ed. Prut Internațional, 2007. – 146 p.

    Prezentul volum, alcătuit şi îngrijit de folcloristul Iordan Datcu, conţine texte cunoscute, precum: Legenda ciocârliei, Legenda cocostârcului, Legenda cucului, Legenda lebedei, Legenda pajurei, Legenda porumbelului ş.a. După lectura acestor legende, putem afirma, la unison cu poetul Ion Pillat, că marele merit al lui Simion Florea Marian e de a fi prins pentru totdeauna mitologia aceea fermecătoare pe care poporul a legat-o de aripile şi penele zburătoarelor noastre… o mitologie care… dă dovadă de cât lirism, de cât umor, de câtă duioşie, subtilitate şi fineţă poetică e capabil sufletul poporan în fantaziile şi visurile sale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s