Întâlnire cu scriitorul Nicolae Spătaru


OLYMPUS DIGITAL CAMERAO întîlnire de suflet cu scriitorul Nicolae Spătaru, a avut loc în incinta Universității de Stat din Moldova, la 4 mai 2017. La evenimentul din cadrul cenaclului literar „Magia cuvântului”, extra muros, studenții de la Facultatea de Litere din grupa română-engleză și română-franceză au discutat cu scriitorul într-o atmosferă plăcută și agreabilă pentru a dezvălui misterele și tainele din cartea scriitorului ,,Îngerașul purta fustă mini”, analizând și interpretând motive și teme dominante în opera sa. Sub egida poetei și doctorului conferențiar Victoria Fonari, am stipulat cateva direcții de interpretare: simbolistică, istorico-sociologică și mistică.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn acest context studenta Elena Popovici a dezvăluit datele biografice din viața scriitorului și anume despre satul natal al lui Nicolae Spătaru, care este satul Horjova, am aflat despre anii petrecuți la Universitateade Stat din Cernăuți, despre care ne-a mai relatat si însuși scriitorul. Observând că opera sa este dominată de o taină nepătrunsă, scriitorul a fost întrebat: ,,De ce este tentat de misticism?” , întrebare la care scriitorul a răspuns că ,, vine de la sine, petrecând viața la țară, am observat viața miraculoasă și mistică de la țară”. Pe aceeași undă studentele Valentina Brînzan și Natalia Roman au vorbit despre simbolul șarpelui mitologie și în tradiție cât și despre semnificația în nuvela ,,Timpuri cu șerpi și ,,șerpoaice” ”. Aici menționăm că în Dicţionarul de simboluri, autori: Jan Chevalier şi Alain Gheerbrant ne oferă următoarele inerpretări cu referire la simbolul şarpelui: Omul şi şarpele sânt opuşi unul celuilalt, complementari, rivali. Tot în acest sens omul are în el ceva de şarpe, şi anume în acea parte pe care înţelegerea o controlează în cea mai mică măsură.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn psihanalism se consideră că șarpele este un vertebrat ce întruchipează psihicul inferior, psihicul obscur, ceea ce este rar, tainic, de neânțeles. De temul la mânie, șarpele devine, la evrei, Leviatanul, sau, la poparele scandinave, monstrul Midgardorm, adesea care Edda spune că este mai  bătrîn decât zeii înșiși; când pea se produc mareele; când se scutură , se stârnesc vijelii. La nivelul cosmogenezelor, șarpe este și Oceanul, care înconjoară cu noău inele cercul lumii, în timp ce un al zecelea, strecurându-se sub pământ, formează Styxul din Teogonia lui Hesiod. Șarpele , spirit al apei dintîi, este spiritul tutoror apelor de sub pământ, de pe fața pământului sau de deasupra. Divinitate  a norilor și a ploilor fertilizatoare, șarrpele își adaugă uneori puterile berbecului – asemenea șerpi criocefali apar frecvent în iconografia celtică, mai ales în Galia; sau ale păsării – și avem atunci de-a face cu dragonii înaripați din Extremul Orient. Caracterul universal al tradițiilor care fac din șarpe stăpânul femeilor, căci el simbolozează fecunditatea, se consideră că  în Africa, triburile chokwe din Angola, pentru ca o mireasă să fie fecundă, pe patul nupțial se așează un șarpe de lemn.

În india femeile care-și doresc un copil adoptă o cobră. Prin alte locuri, șerpii păzesc spiretele  copiilor pe care-i dăruiesc oamenilor pe măsură ce oamenii au nevoie de prunci. La Nicolae Spătarul, șarpele capătă conotații din cele mai mistice și încărcate de diverse interpretări, atunci când moare bătrânul Pinghireac, la cimitir, groapa în care  urma să fie lăsat trupul răposatului era plină cu șerpi,  fapt care a stîrnit diverse interpretări din partea sătenilor.

Șarpele care vine în concordanță cu intemperiile  naturii capătă mai degrabă conotații negative. La această întâlnire de suflet cu scriitorul Nicolae Spătaru nu au lipsit nici glumele și nici zâmbetele, deși ne-am aflat cu toții într-o atmosferă mistică și fantastică, aluziile la lucrurile amuzante făcute de scriitor, i-a dus pe cititorii săi într-o altă lume, cea în care sufletul zâmbește. La întrebarea dacă îi este sau nu frică de șerpi, scriitorul a afirmat că ,,Da”, relatând despre primul fior de frică pentru șarpi, pe care l-a trăit în copilărie. De asemenea scriitorul ne-a dezvăluit, că crede în superstiții, fiindcă are în inconștientul său toate vrăjile culese în timpul practicii când era student, iar în folclor sunt multe elemente mistice. De asemenea, nu a ezitat să ne relateze despre modul său de a scrie, afirmând că nu s-a lăsat de scris poezie, pasiunea de a scrie poezie este prezentă, dar îmbină proza cu poezia dar după cum a afirmat scriitorul,, Proza îți permite mai multe, ea solicită, fiindcă dacă nu comunici cu personajele, ele te uită.” Scriitorul a îndemnat studenți să țină un jurnal, precum a făcut și el însuși, dar pe care nu l-a ținut până la urmă. Despre cartea ,,Îngerașulpurta fustă mini” scriitorul a afirmat că este un moment de cunoaștere, este un moment din viața scriitorilor. Oscilând între proză și poezie, scriitorul a afirmat că ,,În proză ori ești, ori nu ești”. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astfel întâlinrea cu Nicolae Spătaru a oferit studenților șansa de a se întâlni cu un scriitor care pe lângă dialogul despre opera sa, a îmbinat frumosul cu etica, construind un dialog plăcut pentru cei prezenți.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s