Lansare de carte: Scrieri de Dumitru Iov


Astăzi, 4 mai 2017 a avut loc lansarea cărţii poetului, prozatorului şi

Gheorghe Prini

Gheorghe Prini, directorul editurii Ştiinţa

memoralistului Dumitru Iov, Scrieri, volumul I.

Evenimentul a fost moderat de directorul editurii Ştiinţa, Gheorghe Prini, care a afirmat că dacă pînă acuma se editau clasicii literaturii române, acuma se editează şi scriitori mai puţin cunoscuţi în Basarabia.

Directorul editurii Ştiinţa a ţinut să menţioneze colaborarea dintre instituţia pe care o conduce şi Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”. Important de menţionat că la eveniment a fost prezentă şi Mariana Harjevschi, directorul general al bibliotecii.

Eugen Lungu

              Eugen Lungu

Laeveniment a luat cuvîntul Eugen Lungu, autorul studiului introductiv şi a afirmat că, colecţia Moştenire de la editura Ştiinţa e o colecţie serioasă şi de durată în comparaţie cu alte colecţii a altor edituri. Se credea că Dumitru Iov e basarabean deşi era originar din Botoşani. A devenit aici un basarabean prin adopţie. A ajuns la Soroca. I-au plăcut oamenii, locurile. A făcut multe lucruri bune. A fost deputat de Soroca în parlamentul României. A scris foarte mult.

La eveniment a fost invitat şi Constantin Pitorac, preşedintele Asociaţiei Dumitru din

constantin Pitorac

Constantin Pitorac, Flămînizi, Botoşani

localitatea Flămînzi, judeţul Botoşani, România, ex-primar al localităţii. Acesta a afirmat că la cunoscut pe Iov dintr-o lucrare despre localitatea sa. A devenit curios în ceea ce priveşte această personalitate. E mulţumit de colaborarea cu echipa editurii Ştiinţa în ceea ce priveşte ediţia curentă a volumelor dedicate poetului, prozatorului şi memorialistului Dumitru Iov. A ţinut să menţioneze despre manuscrisele care nu au fost găsite, fie că au fost pierdute, fie arse din cauza regimului comunist.

Un alt invitat al lansării de carte a fost şi cercetătorul Iurie Colesnic, care a menţionat că a scris şi el despre Dumitru Iov, punîndu-şi întrebarea şi el cum a reuşit Dumitru Iov să scrie? Meritul poetului, prozatorului şi memoralistului Dumitru Iov a fost că s-a implicat în ceea ce face.

Vasile Malaneţchi, Director general al Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a afirmat că Dumitru Iov este elocvent pentru că este un autor platonic, cu o grijă deosebită pentru acest pămînt basarabean care l-a adoptat. El trebuie citit în contextul în care a scris poezie, proză, memoralistică. Cărţile lui trebuie să fie incluse în biblioteci şi pentru bibliofili.

Să vă prezentăm deja ce presupune cele două volume lansate azi la biblioteca noastră. Text ales și stabilit, repere biografice, note şi comentarii, iconografie de Mihai şi Teodor Papuc. Studiu introductiv de Eugen Lungu, colecţia „Moştenire”. Ediţia cuprinde poeziile din volumul „Covor basarabean” (1943), versurile pubicate în periodice sub titlul generic Carte poştală, o serie de poezii inedite din perioada 1944-1956; proza din culegerile „În lunca Trotuşului” (1923), „Amintiri şi lacrimi” (1932) şi „Duduia Adela” (fără an); notele de călătorie din volumele „Privelişti basarabene” (1941) şi „Gospodarul din Orhei” (1942); publicistica din periodicele timpului; paginile de memorii din volumul „Răboj de amintiri” (1948), corespondenţa scriitorului cu diferite personalităţi.

vol. 1Prezenta ediţie pune în circulaţie opera literară (cvasinecunoscută până azi) a lui Dimitrie Iov (1888-1959), poet, prozator, memorialist, publicist, om de cultură, om politic, arestat în 1956 de regimul comunist din România, sfârşindu-şi viaţa în închisoare, la Gherla. Numele acestei personalităţi proeminente a culturii româneşti din prima jumătate a secolului al XX-lea este strâns legat de spaţiul dintre Nistru şu Prut, anii 1918-1940, în special de oraşul şi judeţul Soroca, unde a fost prefect al judeţului, deputat şi senator din partea acestei comunităţi în Parlamentul României.

Scrierile sunt însoţite de un studiu introductiv asupra operei, de o cronologie, de note şi comentarii, precum şi de o secţiune de iconografie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s