Râul Nistru în pericol


IMG_20170517_175514Pe 17 mai 2017, în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu a fost organizată o dezbatere cu genericul Să salvăm râul Nistru, moderată de Gheorghe Zugravu, coordonator Liga Tinerilor Verzi.

La eveniment au fost invitaţi ONG-urile de mediu, liderii organizaţiilor de tineret, reprezentanţii societăţii civile deoarece salvarea râului Nistru ne priveşte pe toţi.

De ce sunt îngrijoraţi tinerii din Moldova?

IMG_20170517_173401Autorităţile ucrainene planifică să construească pe partea de sus a râului Nistru o cascadă de 6 hidrocentrale. Două de au fost construite pe timpul sovieticilor (în  Moldova – Dubăsari în anul 1958 şi în Ucraina, Novodnestrovsc în anul 1983). Despre consecinţele construcţiei cascadelor a prezentat o informaţie amplă, presedintele ONG ECO-Tiras, Ilie Trombiţchi. Vasile Costiuc a vorbit despre pericolul dispariţiei râului Nistru, dar şi a râului Bâc. Dezastrul râului la moment şi transformarea lui în mlaştină, construcţia cascadelor de hidrocentrale prezintă un pericol de inundaţie masivă a localităţilor din albie, dacă va avea loc explodarea barajelor în cazul uIMG_20170517_171515nui eventual conflict armat…

Despre pericolul dispariţiei monumentelor istorice, peizajiste a vorbit activistul civic Vasile Fotescu. Andrei Dumbrăveanu, preşedintele ONG Ave Natura a pus în discuţie problemele care pot apărea la nivel regional şi european.

RedactorulIMG_20170517_181256 revistei Natura, Lilia Churchi, a informat tinerii despre impactul asupra florei şi faunei din regiune în urma dispariţiei râului Nistru .

În urma dezbaterilor aprinse cu participarea tinerilor prezenţi şi propunerile parvenite, s-a constatat că bazinul râului Nistru poate să fie transformat într-o zonă de producere a energiei din surse alternative, bio, solară şi eoliană.

La final, Anatolie Prohniţchi a mulţumit tinerilor pentru activism şi a declarant: „Moldova are tineri – Moldova are viitor”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s