Zece lucruri din Italia care pot inspira Moldova


Tot în Săptămâna Culturii Italiene care are loc în Republica Moldova, recomandăm spre lectură un articol ce face referinţă la zece lucruri din Italia care pot inspira Moldova.

Cristina Sârbu este o bloggeriţă de modă din Republica Moldova, care de opt ani trăieşte în Italia. Îi place să se îmbrace frumos, aşa ca să-i inspire şi pe alţii, să gătească gustos şi să călătorească. Ea a scris zece lucruri din Italia care pot inspira Moldova, în speranţa că se va schimba ceva şi acasă.

italia.png

STAREA DE SPIRIT: Moldovenii ar trebui să fie mai pozitivi, mai zâmbitori şi mai deschişi spre schimbări şi provocări. Dar şi să înveţe să asculte un sfat, să aprecieze ceea ce fac alţii, căci mai mereu ştim doar să criticăm… De ce însă să nu preţuim ceea ce a făcut altcineva şi să luăm drept exemplu?

ITALIENII SUNT FOARTE VESELI: Chiar dacă situaţia politică sau cea financiară a ţării nu sunt printre cele mai bune, ei continuă să zâmbească, să fie pozitivi şi să emane voie bună, iar asta creează mereu o stare de bine în societate.

AMABILITATEA: Vânzătorii, chelnerii, şoferii… toţi sunt cu zâmbetul pe buze, sunt gata să te ajute când ai nevoie – cel puţin, cu un sfat. Când intri într-un magazin, de exemplu, nu vei vedea niciodată vânzătoarea aşezată sau mâncând ceva. Nu vei auzi sau citi: „Nu atingeţi hainele!”. Aici când intri într-un local sau într-un magazin, eşti întâlnit cu un salut şi cu un zâmbet larg, deoarece clienţii sunt persoane importante şi sunt trataţi pe potrivă.

SPITALELE ŞI SERVICIILE MEDICALE: Nu zic că sunt perfecte, dar cu certitudine sunt mai bune decât în Moldova. Cel puţin, există condiţiile elementare: încălzire, apă caldă şi medici adevăraţi. Mulţi zic că în Moldova nu există bani pentru a face schimbări sau a îmbunătăţi serviciile medicale, eu însă cred că schimbarea ar trebui să înceapă de la medic. Pentru că un medic trebuie să fie, înainte de toate, OM. Apoi, să încetăm să vindem diplome universitare şi să-i facem pe toţi doctori şi directori. Şi dacă vom începe să schimbăm lucrurile de la „bază”, situaţia se va schimba semnificativ.

ATITUDINEA FAŢĂ DE VÂRSTNICI: întotdeauna am fost uimită de felul în care sunt trataţi aici bătrâneii. Sunt persoane importante şi foarte respectate.

BICICLETA: Este lucrul care îmi place mult şi cred că ar fi şi un exemplu bun pentru Chişinău. Ar fi ceva senzaţional dacă în Chişinău, dar şi în alte oraşe, s-ar crea piste pentru biciclete sau, cel puţin, în fiecare duminică sau o dată pe lună, centrul oraşului ar fi închis pentru maşini şi s-ar folosi doar bicicleta.

TRANSPORTUL PUBLIC: în Italia este o plăcere să călătoreşti cu metroul sau cu trenul. De regulă, centrul oraşului este închis pentru maşini de dimineaţă până seara. Pot intra doar transporturile publice, rezidenţii şi taxi-urile. Acest fapt contribuie la limitarea traficului şi la menţinerea aerului curat în oraş.

RADARELE: Le găsesc extrem de utile şi pentru noi, la câte accidente au loc!

SPORTUL: Uneori mă întreb, dacă nu cumva italienii chiar exagerează la acest capitol. Majoritatea dintre ei practică un anumit sport: tenis, înot, baschet, fotbal. Dacă nu, atunci fac jogging, merg cu bicicleta sau merg la sală.

PATIMA PENTRU CĂLĂTORII: Italienii călătoresc mult şi cu plăcere. Este adevărat că ei şi câştigă mai mult, dar cu siguranţă au şi cheltuieli mai mari. Însă ei cunosc valoarea banului şi ştiu cum să îl cheltuiască raţional.

Sursa: Sârbu, Cristina. zece lucruri din Italia care pot inspira Moldova. În: Obiectiv european, 2015, iunie, nr. 13, p. 8.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s