Spiridon Vangheli la 85 ani


 

Prozator, poet, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este scriitorul cu o binemeritată faimă mondială. Cea mai bună dovadă a recunoaşterii universale a patrimoniului creat de Spiridon Vangheli sunt cărţile lui,  care apar în zeci de ţări şi milioane de exemplare.

S-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuti, judeţul Bălţi. Urmează  şcoala primară din comuna natală. Îşi continuă studiile în or. Bălţi şi în com. Pelinia. Absolveşte institutul Pedagogic „Ion Creangă”. Profesor, apoi redactor la editurile Cartea Moldovenească şi Lumina. Debutează în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: Soarele,  Pe lume, Baieţelul din coliba albastră, Balade, Ispravile lui Guguţă, Ministrul bunelului, Columb în Australia, Guguţa – căpitan de corabie, Steaua lui Ciuboţel, Guguţa şi prietenii săi, Copii în cătuşele Siberiei s.a. A selectat şi tălmăcit din poezia şi proza universală pentru copii  şi a editat volumele: Iepuraşul albastru şi  La noi la grădiniţă. A condus Secţia Literatură pentru copii a Uniunii Scriitorilor, împărtăşindu-le tinerilor din experienţa sa şi ajutându-i să-şi editeze cărţile. Coautor a Abecedarului scris în colaborare cu Grigore Vieru. În 2006 realizează un proiect de proporţii  Carte de citire şi gândire  pentru clasele I-IV în patru volume.

Cărţile lui Spiridon Vangheli sunt nu doar o lectură plăcută copiilor şi celor mari, ele educă, fiindcă au un fond de înţelepciune populară şi promovează un cod moral, care serveşte drept călăuză oricărui cititor în labirintul vieţii. Prin ele copii obţin cunoştinţe temeinice despre viaţă, cultivându-li-se respectul pentru grai, cultură, neam, ţară, identitate, solidaritate umană etc.

Prin cărţile sale a descoperit forţa creatoare a copilăriei, zâna ei sănătoasă. Identificându-se cu eroii săi, trecând prin suflet bucuriile, frământările şi tristeţile acestora, Spiridon Vangheli se face cântăreţul, mesagerul şi ocrotitorul cel mai fidel al celei mai minunate vârste a lunii – Copilăria.

Opera sa a fost tradusă in zeci de limbi şi a vizitat multe ţări la solicitarea copiilor. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul Ministerului Învăţământului, Maestru Emerit în Artă din RSSM, Premiul de Stat al URSS, Scriitor al Poporului, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Marele Premiu „Ion Creangă” a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii,”Ordinul Republicii”.

„Prozatorul Spiridon Vangheli are fantezie, are o limbă frumoasă şi umor de bună calitate. E un scriitor din familia nobilă a lui Ion Creangă ivit prin părţile Bălţilor, acolo unde miturile vechii lumi rurale luptă cu tragediile unei istorii sălbatice

                                                                                                              /Eugen Simion, Bucureşti/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s