Malala – simbol  al luptei pentru drepturile omului


Nobel-laureate-goes-viral-after-insulting-Donald-Trump-stylishlyMalala Yousafzai este o elevă pakistaneză, cunoscută pentru activitatea și spiritul militant privind probleme ale educației și ale societății islamice în general, în special discriminarea femeii.

Ca urmare a încălcării interdicției dictate de talibani ca fetele să meargă la școală, Malala a căzut victimă atentatului din 9 octombrie 2012. Atunci un grup de talibani au oprit un autobuz școlar și au deschis focul asupra fetei. Malala a fost grav rănită, însă a scăpat cu viață fiind operată în spitalul militar din Peshawar.

Ca prețuire a activității sale, este nominalizată pentru premiul International Children’s Peace Prize, publicația „Time” o situează printre primii 100 oameni ai lumii și este nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014.

La 10 octombrie 2014 i se decernează Premiul Nobel pentru Pace „pentru lupta împotriva asupririi copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”, fiind cea mai tânără persoană care a primit vreodată premiul.Yousafzai gives her first speech since the Taliban in Pakistan tried to kill her for advocating education for girls, at U.N. Headquarters in New York

Povestea lui Malala a atins milioane de oameni. Ea a început să scrie un blog pentru BBC care descrie viața oamenilor în comunitatea ei, care se află sub conducerea talibanilor – în care fetele sunt împiedicate să meargă la școală deoarece regimul consideră că educația fetelor este o obscenitate. De atunci, ea a fost o figură proeminentă pentru educația tinerilor din Pakistan. Efortul ei de a crește educația femeilor i-a adus o recunoaștere internațională. Cotidianul „The New York Times” realizează un documentar cu acest subiect și în care Malala Yousafzai este protagonistă.

Într-adevăr, astăzi, nu mai putem tolera încălcarea dreptului fundamental al copiilor, dreptul la educație. Malala este o voce a tineretului, a femeii și a umanității, și noi, ca cetățeni globali, trebuie să să sprijinim ceea ce reprezintă ea. Educația tinerilor  înseamnă un viitor mai bun.

În ziua de 12 iulie 2013, cea de-a 16-a aniversare a lui Malala Yousafzai, tânăra a ținut un discurs minunat la ONU pentru a solicita accesul la educație la nivel mondial. Era vorba de primul discurs public după atacul la care a fost supusă. În aceeași zi, ONU a anunțat oficial 12 iulie ca fiind Ziua Internațională Malala.

Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu are în colecţiile această carte. Vedeţi aici unde o puteţi găsi.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s