Scriitorul Vlad Ciubucciu la ceas aniversar


Vlad Ciubucciu – istoric, pedagog, critic literar, scenarist, profesor universitar.

ciubucciu_vlad_sa_ne_amintim_de_biblioteca_din_satul_natalNăscut la 13 iulie 1937 în satul Şipca, raionul Şoldăneşti, Moldova, unde a absolvit şcoala medie. Studiile superioare şi le-a urmat la Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău, absolvind-o în anul 1962, angajîndu-se în acelaşi an în calitate de profesor. Peste patru ani a fost numit Şef al Secţiei de învăţămînt raional. Apoi este angajat la Chişinău în calitate de membru al Colegiului de Redacţie al filmelor artistice la studioul „Moldova-film”. Îşi continuă activitatea de critic literar, susţine teza de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei în anul 1984, devenind doctor în istorie. Este numit vice-ministru al Învăţămîntului. Apoi a activat în calitate de consilier al preşedintelui Republicii Moldova Petru Lucinschi. În calitate de savant are cîteva monografii ştiinţifice, printre care una cu titlul „Taina numelui tău” despre proveninţa unor nume moldoveneşti pe parcursul secolelor. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Cu ocazia celor 80 de ani de la naștere, vă prezentăm lucrările storicului, pedagogului și critic literar aflate în colecțiile bibliotecii noastre.

 

Vă invităm la lectură!

Revistă bibliotegrafică virtuală

 

V5Ciubucciu, Vlad. Calea Robilor din Căpriana / Vlad Ciubucciu. –  Chișinău: Ed. Iulian, 2003. – 20 p. : foto.

Neamul Robilor din Căpriana, neam cu nume gentilic neaoș și obârșie autahtonă, răsărit pe-aici la aprinsul zorilor istoriei noastre multimilenare, prin codrii și văile apelor Bâcului, s-a trezit pe mosia satului de vecinătate Curluceni.

 

 

 

V6

Ciubucciu, Vlad. Între bun și între rău / Vlad Ciubucciu.  S. l. : s.n., s. a. – 11 p.

Lucrarea de față face referință la preotul Dumitru al lui Mihai Coșciug (1895-1957), născut la finele unui veac, XIX, și dispărut la mijloc de alt veac, XX, sau, mai bine zis, stins în toiul scurgerii ultimelor decenii ale unui zbuciumat mileniu, al doilea, în pragul celuilalt – al III-lea mileniu.

 

 

 

V4

Ciubucciu, Vlad. Copii ai neamului nostru : un pic de istorie / Vlad Ciubucciu. – Chişinău: Ed. Pavel, 2010. –52 p.: foto.

În această lucrare autorul menționează:”…Putem pricepe că neamul lui Gr. Vieru este un neam concret. Este neamul meu, deapururea – și un Vieru mi-e rudă de sânge. Este neamul nostru – și un Vieru ni-e rudă de sânge.

Iar când el, poetul, cântă neamul, ne cântă pe noi, un neam concret, neamul său de sânge, neamul meu de sânge…”

 

 

V2Ciubucciu, Vlad. Arborele Căptărenilor din Costiceni / Vlad Ciubucciu; Victor Captari. – Chişinău : Ed. Iulian, 2004. – 105 p. : foto.

Autorul face referință la Victor Captari; neamul Captea; Moș Porfir Sanduleac; documente păstrate după icoane; în bătaia timpului; documente istorice despre Costiceni.

Lucrarea conține multe imagini alb-negru și color.

 

 

 

V1

Ciubucciu, Vlad. Băiatul din Pusta Geților : Micronuvele istorice și publicistică / Vlad Ciubucciu. – Chișinău : Ed. Pontos, 2014. – 264 p.

Băiatul din Pusta Geților constituie o ediție completată a cărții subsemnatului Strădaniile marelui vornic.

Varianta din 1990 a fost prima carte comandată de minister și editată cu caractere latine, trimisă gratuit în toate bibliotecile școlare.

 

 

V3Ciubucciu, Vlad. Sadova de pe albia Zalobiţei : File de istorie / Vlad Ciubucciu. – Chişinău : Ed.: Iulian, 2003. – 244 p. : il.

Sadova , vechi nume strămoșesc, apare în lista localităților moldovenești la începutul veacului al XV-lea ca localitate deja constituită, pe pârâul Sadova, al cărei denumire comună vine de la numele unic al unei și aceeași persoane, Sadu, care a stăpânit pământ la izvoarele acestei ape.

 

 

Sursa biografiei: moldovenii.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s