Publicat în ACTIVITĂȚI BC, COLECŢII BC, lectura, literatura

Ion Osadcenco – un învățător adevărat


o6Pe data de 5 octombrie se împlinește 90 ani de la nașterea istoricului literar, Ion Osadcenco. Specialist în domeniul istoriei literaturii clasice române şi relaţiilor literare moldo-ruso-ucrainene, pro­fesor universitar. Doctor habilitat în filologie (1988).
S-a născut la 4 dec. 1927, în or. Cahul. A decedat la 17 noiembrie 1994, la Chişinău.
A absolvit şcoala primară şi s-a înscris la gimnaziul din oraşul natal (1937), apoi la un liceu din oraşul Bârlad (1944). Din oct. 1944 până în aug. 1945 a lucrat în calitate de director al şcolii primare din s. Vâlcova, r-nul Cahul.
în anii 1946-1951 urmează Facultatea de Istorie şi Filologie, secţia de limbă şi literatură, a Universităţii de Stat din Moldova, îşi continuă studiile în calitate de doctorant (1951-1954), devenind lector la catedra de limbă şi literatură română a U.S.M. In 1956 susţine teza de doctor cu tema „Costache Negruzzi şi nuvelele sale istorice”, iar în 1989 teza de doctor habilitat în filologie pe tema „Relaţiile literare ale Moldovei şi Rusiei în secolul XIX”. în 1989 i se conferă titlul ştiinţific de profesor universitar.
O mare pasiune a lui Ion Osad­cenco a fost Mihai Eminescu. A scris sute de articole şi studii competente despre Eminescu şi Creangă, Hasdeu şi Alecsandri, Donici Stamati etc. în anul 1987 i-a fost conferit titlul de „Lucrător emerit al Şcolii superioare din Moldova”.
Ion Osadcenco a contribuit la dezvoltarea învăţământului univer­sitar, la elaborarea şi editarea unor lucrări didactice de valoare. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
În 1962, conform hotărârii Guvernului republicii din 6 aug. Facultatea de Istorie şi Filologie a fost reorganizată. Este creată Facultatea de Filologie cu secţiile : Limba şi Literatura Moldoveneas­că, Limba şi Literatura Rusă, Limba şi Literatura Străină. Primul decan al acestei facultăţi, unde se înfiripa şi secţia de Biblioteconomie şi Bibliografie, iar mai târziu secţia de Jurnalistică, a fost Ion Osadcenco.
A publicat monografiile : „Cos­tache Negruzzi : viaţa şi opera” (1969, ed. a 2-a – în 1984, în col. „Gânditori moldoveni”); „Relaţiile literare moldo-ruso-ucrainene (1977), apreciată în presa de specialitate atât în Republica Mol­dova, cât şi în Rusia, Bulgaria, Ucraina etc. ; „Literaturnye svâzi Moldavii i Rossii v XIX veke” (1983).
„A fost un adevărat invăţător. De la el au deprins dragostea de limbă şi literatura română, dar şi dragostea de neam generaţii întregi de studenţi, actori, savanţi, scriitori, ziarişti şi mulţi-mulţi învăţători, -scria un alt mare dascăl, Gheorghe Dodiţă. – Rămâne ca un îndrăgostit de viaţă şi de oameni, rămâne prin felul cum a ştiut să stea la datorie până la urmă şi să transmită altora ce a avut mai nobil şi mai distins”. A fost un artist al cuvântului, un îndrăgostit de viaţă, un om de o aleasă vervă spirituală. încă în timpul vieţii deveni o figură le­gendară printre studenţii şi profesorii filologi basarabeni.
WIN_20171127_13_44_40_ProBiblioteca Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, în fondurile căreia a fost inclusă şi biblioteca personală a regretatului profesor poartă numele lui Ion Osadcenco.

 

 

Sursa: http://bnrm.md

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s