Publicat în ACTIVITĂȚI BC

21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne


În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua internațională a limbii materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

Acestă zi a fost proclamată Ziua internațională a limbii materne în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999. Cu acest prilej statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la proziua-internationala-a-limbii-maternetecția și revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între diferite popoare. Potrivit site-ului oficial al ONU 21 februarie 1952, studenții ce demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne ,,bangla,, , drept una dintre cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împușcați de forțele de poliție din Dhaka, capitala actualului stat Bangladesh.

Totodată, această zi susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 4.6 privind educația din Agenda 2030, subliniind importanța limbilor adecvate de instruire, respectiv folosirea limbilor materne în primii ani de școală. Acest fapt faciliteză accesul la educație și promovează în accelași timp, echitatea, pentru grupulrile de populație care vorbesc limbi minoritare și autohtone. Totodată îmbunătățesc calitatea educației și procesului de învățare prin înțelegere și creativitate, și nu prin memorare.

Limba maternă și cultura sunt componente esențiale în procesul de definire a unei minorități naționale. Însușirea limbii materne, precum și utilizarea ei ca mijloc de comunicare la conservarea și perpetuarea identității fiecărei minorități. Există obiceiuri, există tradiții care se pastrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.

Limbele materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi atât la încurajarea diversității și educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume și să inspire, totodată, solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

AGERPRES.ro

Top 10 cele mai dificile limbi:

  • limba franceză;
  • limba daneză;
  • limba norvegiană;
  • limba germană;
  • limba filandeză;
  • limba japoneză;
  • limba islandeză;
  • limba arabă;
  • limba greacă;
  • limba chineză mandarino și cantonese.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s