Publicat în ACTIVITĂȚI BC, LANSĂRI DE CARTE

Lansare de carte la Biblioteca Centrală: „Torida, prin friguri, neliniștea” de Lidia Grosu


La 3 martie în incinta Bibliotecii Centrale, BM „B.P. Hasdeu”, primăvara a devenit poetică grație lansării cărții Lidiei Grosu „Torida, prin friguri, neliniștea”, apărută editorial în București, Ro.cart, 2018.

11
La microfon, poeta Lidia Grosu

Respectiv de Ziua Internațională a Scriitorului bucuria a fost împărtășită de Societatea Culturală „Apollon”. În discursul său, invitatul onorifc George Călin, scriitor, Ambasador Cultural Convenția ONU – Geneva, a relevat importanța acestui eveniment, specificând: „Poemele din noul volum de versuri al Lidiei Grosu ne dezvluie un adevăr plin de substanță, aflat în adâncurile fiecărui om, acolo unde se păstrează o părticică din ființa umană neatinsă de păcat… Și ce pledoarie mai bună putem face petru ființa umană, îndrăgostită de viață, decât poezia însăși”. E de menționat prezența interpretei Ioana Sandu, câștigătoare de două ori a concursului „Crizantema de aur”.

Președintele Cenaclului „Ideal” Vasile Căpățână a trecut prin amintiri începutul de colaborare cu revista „Apollon”, care a început  din primăvara anului 2008 la Zilele lui Nichita Stănescu. A apreciat înalt laboriozitatea Ancăi Călin.

55

Scriitoarea Victoria Fonari, dr. conf., a menționat că este ineresantă experiența Asociației Culturale „Apollon” pentru cenaclul „Magia cuvântului”, care activează în cadrul prezentei bibliotecii să afle că la Cafeneaua din Urziceni în fiecare luni scriitorul George Călin administrează întâlnirea cărții cu  dornicii de a discuta despre arta cuvântului „La o cafea cu Apollon”. Anume în una din zilele de luni a avut surpriza părintele Laurențiu Turcu de a-și vedea adunate gândurile publicate în revista „Apollon” în coperțile unei cărți „Cadelnița”, după ce a urmat și cartea pentru copii „Puful de îngeri”. Părintele Turcu a vorbit cu emoții de a trăi anul Centenarul Unirii în spațiul acestei frumoase biblioteci ce se află sub binecuvântarea monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt: „Nu avem voie doar să plângem, doar să ne simțim necăjiți, trebuie să știm să trăim în credință – o inspirație pentru aceasta este poezia „La crucea ta”.

33

Elevii Liceului Teoretic „G.Călinescu” de la cenaclul „Steliana Grama”, moderată de scriitoarea Lidia Grosu la Biblioteca „Liviu Rebreanu”,  au prezentat  versuri din creația Lidiei Grosu și a invitaților de onoare din România: George Călin, Laurențiu Turcu.

Ilie Văluță a compus o melodie pe versurile lui George Călin „Casă goală”, dar surprizele au continuat de a-și auzi cântate versurile Lidiei Grosu și a imnului compus de Vasile Căpățână.

La eveniment despre cartea Lidiei Grosu au vorbit: Eugenia Bogatu, dr. conf., Universitatea de Stat din Moldova; criticul literar Tudor Palladi; omul televiziunii, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România Gutiera Prodan; poeta Tatiana Crăciun; artistul Alexandru Aristid-Cupcea; scriitorului Ion Diordiev; ziaristul Andrei Viziru. Fiica Lidiei Grosu – Diana Grosu a fost cea care o îmbie de fiecare dată să-și exteriorizeze gândurile în carte, iar prezenta carte conține imaginea ei fotografică, fiind o conexiune inedită de înțelegere dintre mamă și fiică în numele cărții.

Despre cartea părintelui Turcu și-au expus părerea: povestitorul Marian Rădulescu, România; părintele Anatol Gârbu, poeta Veronica Conovalâi.

Această prezentare necesită JavaScript.

2 gânduri despre „Lansare de carte la Biblioteca Centrală: „Torida, prin friguri, neliniștea” de Lidia Grosu

  1. * A fost un eveniment de mare valoare, cele 3 lansări au marcat un început de primăvară de o frumusețe spirituală poetică și literară inedită. Poetul, publicistul, editorul, diplomatul George Călin, poeta, cercetător literar, publicist Lidia Grosu și Preacucernicul preot profesor, poet și scriitor Laurenţiu Turcu au lansat noile volume de poezii și proză. Articolul dat descrie în linii foarte generale evenimentul, dar e împletit cu informații false și intenții de autoelogiere și promovare a unor persoane din umbră care la eveniment nu și-au manifestat personalitatea culturală, precum Tatiana Crăciun, Ion Diordiev… Oare cine ar trebui să răspundă pentru informație falsă? autorul articolului ori personalitățile „nominalizate” care nu au participat la eveniment, dar care ca un ecou defect precum sursa „răsună” în acest articol și nu ripostează contra minciunii?!

  2. A fost un eveniment de mare valoare, cele 3 lansări au marcat un început de primăvară de o frumusețe spirituală poetică și literară inedită. Poetul, publicistul, editorul, diplomatul George Călin, poeta, cercetător literar, publicist Lidia Grosu și Preacucernicul preot profesor, poet și scriitor Laurenţiu Turcu au lansat noile volume de poezii și proză. Articolul dat descrie în linii foarte generale evenimentul, dar e împletit cu informații false și intenții de autoelogiere și promovare a unor persone din umbră care la eveniment nu și-au manifestat personalitatea culturală precum Tatiana Crăciun, Ion Deordiev… fiica Lidiei Grosu nu a fost prezentă la eveniment… Oare cine ar trebui să răspundă pentru informație falsă? autorul articolului ori personalitățile „nominalizate” care nu au participat la eveniment, dar care ca un ecou defect precum sursa „răsună” în acest articol și nu ripostează contra minciunii?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s