Publicat în ACTIVITĂȚI BC

Constantin Stamate-Ciurea, 190 ani de la naștere


b3f25-stamati-ciurea

Prozator, istoric, critic, etnograf, mitolog, și dramaturgul Constantin Stamate-Ciurea, se naște la Chișinău, la 4 mai 1828, în familia poetului Constantin Stamati și al Ecaterinei Ciurea. Debutează la Chișinău cu piesa într-un act Cometa anului 1853 sau Încă Mitrofanușca (în limba rusă) – o adaptare și prelucrare a piesei Neneaca, cuconașul ei și dascălul de Constantin Stamate, nepublicate la acea dată. 1854 Constantin Stamati–Ciurea tipărește la odesa, în rusește, o serie de opere dramatice și scrieri în proză: Amintire despre o vânătoare în Basarabia, Femeia în negru, ș.a.; 1854 Traduce piesele lui Alexandri Creditorii și Un rămășag. 1863-1864 Constantin-Ciurea publică mai multe articole abordând probleme de ordin social și economic: schița despre vegetația și agricultura Basarabiei, unele momente din viața țăranilor basarabiei și despre pauperism ș.a. 1885-1892 publică: povestirea Victima vecului, pesele: Moartea, lui Lermontov, Parvenitul, Cărăbușul, un șir de fabule etc. 1895 22 iulie Constantin Stamate-Ciurea e distins „pentru scriierile sale literare” cu medalia „Bene merenti, Clasa I, de către Maiestatea Sa regele României. 1898 22 februarie Scriitorul se stinge din viață la Caracușenii Vechi, unde a și fost îmormântat. 

Cărțile pot fi găsite în colecția Bibliotecii Centrale, iar artefactele – în colecția Departamentului Memoria Chișinăului.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Speranţa desperatului este ca scânteia aruncată în pulberări; ea trece momentan prin organismul lui electrizându-l, dându-i putere, energie şi curaj.

                                                                                                   Constantin Stamati-Ciurea

  1. Sursa text: Stamate-Ciurea, Constantin. Răsunete din Basarabia // Constantin Stamate-Ciurea. – Chişinău : Litera, 1998. – p. 3 – 4.
  2. Sursa fotografie: https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2015/02/13/un-scriitor-vanator-constantin-stamati-ciurea/

  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s