Publicat în istoria Basarabiei, istoria localității, istoria românilor, epoca contemporană, istoria românilor, epoca medievală, istoria românilor, epoca modernă, personalităţi istorice

Cărți noi din domeniul istoriei românilor (ianuarie 2019)


În luna decembrie 2018, în colecțiile bibliotecii centrale au intrat un set de cărți noi din domeniul istorie românilor și universale. Cărțile abordează subiecte din epoca medievală și contemporană a istorie.

Vă invităm să le consultați în sala de lectură a bibliotecii noastre.

Dogaru, Petre. Casa Regală, femeile fatale, masoneria și dictatorii secolului XX / Petre Dogaru. – București :  Tritonic, 2002. – 622 p.

dogaru„Aproape toate problemele abordate sunt controversate, diferite și cu un puternic impact actual: viața intimă a lui Carol al II-lea, a regelui Mihai, a reginelor Maria și elena, a principelui Nicolae, a principeselor Marioara, Elisabeta și Ileana, dar și a lui Ghoerghiu-Dej și Ana Pauker; rolul masoneriei în viața politică a României, în etapele ei de „înflorire” și de „adormire”, mergând cu analiza până în 1999” afirmă Ioan Scurtu în Cuvânt înainte.

Monografia are trei părți

  1. Coroana cu parfum de femeie;
  2. Regele Mihai, Maniu, Petru Groza și Stalin;
  3. În loc de epilog: cine dorește reîntoarcerea la monahie?

La final sunt note bibliografice și surse și un Index.

 

Eșanu, Valentina. Marii demnitari ai țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare (1457-1504) / Valentina Eșanu. – Chișinău : Cartier, 2018. – 444 p.

„În ultimele decenii s-au efectuat ample cercetări privind domnia lui Ștefan cel Mare și marii demnitariSfânt, fiind vorba de marele voievod, cât și de politica sa internă și externă, de programele sale politice, culturale și ecleziastice. De cele mai multe ori în istoriografia românească în centrul atenției investigațiilor dedicate acestei perioade s-a aflat personalitatea lui Ștefan cel Mare cu capacitatea sa ieșită din comun de a examina și a lua decizi, de a acționa în multitudinea de situații și problemel, pe care i le-au pus în față viața, istoria cu multiplele lor fațete în condișii de pace, de război și multe alte împrejurări și activități” se afirmă în Introducerea cărții.

Lucrarea are 6 capitole:

  1. Elitele ștefanieie în investigații și surse istorice: rezultate și obiective de cercetare;
  2. Structuri și medii de formare și afirmare a înalților demnitari ai lui Ștefan cel Mare;
  3. Marii demnitari în prima perioadă a domniei (1457-1471);
  4. Marii demnitari în a doua perioadă a domniei (1471-1486);
  5. Marii demnitari în a treia perioadă a domniei (1486-1504).

La final este o Încheiere, 8 anexe și o bibliografie.

Peneș, Nicolae. Alexandru Marghiloman : lordul valah (O viață cu luminile și umbrele ei): în 2 vol. – Ed. a 2-a. Buzău : Editgraph.

Vol. 1.jpgVol. 1. – 2010. – 407 p.

„S-au scurs mai bine de opt decenii de la trecerea în eternitate  a omului politic Alexandru Marghiloman, dar o carte despre viața acestuia, cu luminile și umbrele ei, încă nu a fost scrisă. Ca fiu al Buzăului, am considerat de datoria noastră să încercăm o repunere în drepturi, în spiritul adevărului istoric, a existenței pământene a acestei personalități de excepție” afirmă autorul în Argument.

Lucrarea face referință la neamul Marghilomanilor, părinții lui Alexandru Marghiloman, Buzăul în veacul al XIX-lea etc. Lucrarea are și imagini.

Vol. 2. – 2010. – 557 p.

Volumul 2 abordează mai multe aspecte, precum guvernul T. Maiorescu și criza vol. 2balcanică, Guvernul Al. Marghiloman, Revenirea Basarabiei la patria-mamă, Al. Marghiloman și notele sale politice etc.

Volumul 2 are Anexe, postfață scrisă de dr. univ. Valeriu Râpeanu, indice de nume, indice de locuri și bibliografie selectivă.

 

 

 

Bulat, Nicolae. De la șatră la palat / Nicolae Bulat; fotografii: Vadim Șterbate. – Chișinău : Arc, 2018. – 128 p., fot.

Autorii, „prin albumul De la șatră la palat, fac o incursiune în istoria romilor, dar și o călătorie în lumea fastului și a contrastelor din Dealul Țiganilor, una dintre cele mai captivante atracții turistice din orașul Soroca”.

Sainciuc, Lică. Chișinăul ascuns, sau o încercare de resuscitare a memoriei unui oraș : [album] / imagini și text: Lică Sainciuc; contribuții: Tamara Nesterov [et al.]. – Ed. a 2-a, rev. – Chișinău : Lumina, 2018. – 176 p.: fot.

Albumul include un set de imagini și texte minimaliste despre Chișinăul mai mult personalizat decât cel pretins a fi comun.

În album, autorul a inclus hărți, imagini de arhivă și de azi și o scurtă informație a imaginii.

1918 : Anul întregii neamului românesc. – Buzău : Ed. MAD Linotype, 2018. – 28 p.

În anul 1916 România intrase în război pentru eliberarea Transilvaniei și Bucovinei, iar documetnele atestă că trecerea Carpaților s-a făcut într-un entuziasm colectiv. După câteva săptămâni însă, a venit șocul înfrângerilor și al retragerii.

Albumul include un set de imagini de arhivă și informațiile reprezentative.

Madan, Gheorghe V. Un sat basarabean de codru: Trușenii / Gheorghe V. Madan; studiu biografic: Iurie Colesnic. – Chișinău : Museum, 2008. – 324 p.

Satul Trușeni este un sat vechi răzășesc de codru, așezat la douăsprezecve kilometri din sus de orașul Chișinău. Satul este înconjurat de dealuri acoperite cu vii și livezi, oferindu-i o înfățișare plăcută.

Monografia are cinci părți, o introducere, anexă și fudnația culturală Gheorghe V. Madan.

Colesnic, Iurie. Basarabia necunoscută: în vol. / Iurie Colesnic; cop.: – Chișinău : S. n.

Vol. 11. – 2018. – 363 p.

„Multă vreme, noi, basarabenii, ne-am temut de propriile amintiri, ele sunt mărturii și povețe, sunt cea mai bogtă povară pe care o poartă o generație de-a lungul istoriei. Aceasta a fost cea mai dulce poveste pe care a mărturisit-o omenirea – Amintirile” afirmă autorul la începutul cărții.

Cel de-al 11-lea volum face referință la următoarele personalități: Gavriil Bezviconi, Sofia Bezviconnaia, Vladimir Korolenko, Vasile Soloviov, Ana Tumarchina, Teodor Porucic, Petru Țurcan etc.

Sturza, Valentina. Basarabia decapitată : monografie / Valentina Sturza. – Ed. rev. – Chișinău : lumina, 2018. – 252 p. : fig., fot. col.

„Drumul din satul natal, din Ciuciulenii basarabeni, până  în stepele Kazahstanului sau  până în Gulagurile Siberiei de gheață este unul al încercărilor tragico-dramatice, al deportărilor sovietice, repopulării forțate a moldovenilor de odinioară, ridicării de la vatră a băștinașilor și înstrăinării lor cu forța armelor – de plai, de neam, istorie, tradiții, obiceiuri, religie și grai” afirmă Tudor Palladi la începutul monografiei, Un crez nestrămutat al liberătții și al demnității naționale.

Monografia face referință la satul Ciuciuleni, câîndva cel mai mare sat din spațiul pruto-nistrean.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s