Publicat în Activitate expoziţională, ACTIVITĂȚI BC

Invităm copii şi adolescenţii să participe la concursul Bătălia Cărţilor


În anul curent, se desfăşoară ediţia a V-a a concursului Bătălia Cărţilor.

Invităm copiii şi adolescenţii să se înscrie la concurs şi să citească toate cărţile propuse.

Bătălia cărților

 

Backman, Fredrik. Un bărbat pe nume Ove / Fredrik Backman ; trad. din limba suedeză: Andreea Caleman. – București : Art, 2017. – 436 p.

Backman

Ove este un bătrân mizantrop cărui îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Își divinizează mașina Saab și judecă oamenii după ce mașină conduc, disprețuind automobilele străine.

Într-o dimineață de noiembrie, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod cu putiință, când o iraniancă pe cât de gravidă, pe atât de dezinvoltă, și soțul ei tolomacm împreună cu cele două fetițe, se mută pe lângă casa lui și-i turtesc cutia poștală. Accidentul e sunetul de start pentru o serie de întâmplări neverosimil de amuzante și înduioșătoare.

BErtman

 

Bertman, Jennifer Chambliss. Vânătorii de cărți / Jennifer Chambliss Bertman ; trad. din limba engleză și note: Irina Iacob ; il.: Sarah Watts. – Iași : Polirom, 2017. – 350 p.

Emily are 12 ani și s-a mutat de câteva zile în San Francisco. Nu-i place nimic aici, cu o singură excepție: e orașul lui Garrison Griswold, idolul ei, editorul care a inventat cel mai apreciat joc online pentru șoarecii de bibliotecă.

În jocul Vânătorii de cărți, cărțile sunt răspândite prin țară și pot fi găsite cu ajutorul unor indicii care se adună într-un puzzle.

Draper, Sharon M. Draper Din capul meu / Sharon M. Draper ; trad. din engleză şi note: Iulia Arsintescu. – Bucureşti : Ed. Arthur, 2016. – 258 p.

Rezumatul romanului: „Melody nu poate să meargă sau să vorbească, dar are o memorie excepţională. Îşi aminte fiecare cuvânt, fiecare senzaţie, gust sau emoţie. E mai isteaţă decât mulţi adulţi din preajma ei şi decât colegii de clasă – aceeaiaşi copii care o resping numai pentru că, oricât s-ar strădui, nu-i poate convinge că nu e într-atât de diferită de ei. Melody însă nu vrea să fie văzută doar ca un copil cu probleme şi e gata să meargă oricât de departe pentru a le demonstra tuturor contrariul.

Iar, în final, ne arată ce înseamnă curajul, prietenia adevărată şi îndrăzneala de a privi dincolo de prejudecăţi”.

 

DellairaDellaira, Ava. Scrisori de dragoste pentru cei plecați / Ava Dellaira ; trad. din engleză: Carmen Ciora. – București : Ed. Trei, 2016. – 319 p.

Totul începe cu o simplă temă laengleză: fiecare elev trebuei să scrie o scrisoare unei persoane care nu mai e în viață.

Când, Laurel își face un obicei din a scrie scrisori unor oameni speciali care nu mai sunt Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart sau Amy Winehouse. Între timp, scrisoriel se transformă în urnalul emoționant al unei adolescente care încearcă să facă față vieții de liceu, despărțirii dureroase a părinților ei, primei iubiri și pierderii surorii sale mai mari.

 

DragomanDragomán, György. Regele alb / György Dragomán ; trad. din limba maghiară: Ildikó Gábos-Foarță. – Iași : Polirom, 2017. – 272 p.

Romanul este structurat în 18 capitole și urmărește, pe parcurusul unui an și jumătate, întâmplările unui copil de 11 ani, pe nume Dzsátá.

În societatea profund dictatorială în care trăiește Dzsátá este marcată de teamă, minciună, neîncredere și violență.

 

 

 

GavaldaGavalda, Anna. 35 de kile de speranță / Anna Gavalda ; trad. din limba franceză: Alexandra Cozmolici. – Iași : Polirom, 2017. – 108 p.

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

 

 

 

 

hannahHannah, Kristin. Privighetoarea / Kristin Hannah ; trad. din limba engleză: Ruxandra Târcă şi Gabriela Tudor. – Bucureşti : Litera, 2016. – 478 p.

Rezumatul romanului: „Franţa, 1939. În liniştitul orăşel Carriveau, Vianne Mauriac îşi ia rămas-bun de la soţul ei, Antoine, întrucât acesta pleacă pe front. Ea nu crede că naziştii vor invada Franţa… şi totuşi, soldaţii îşi fac apariţia, mărşăluind în număr mare, în convoaie de camioane şi tancuri, în avioane care înnegresc văzduhul şi bombardează ţinuturile locuite de oameni nevinovaţi. Când un căpitan neamţ îşi stabileşte cartierul general în casa lui Vianne, ea şi fiicasa au două opţiuni: fie să locuiască sub acelaşi acoperiş cu duşmanul, fie să piardă totul. Fără hrană şi bani, deznădăjduită în timp ce pericolul pândeşte după fiecare colţ, tot mai ameninţător, Vianne e silită să facă alegeri imposibile de îndurat pentru a-şi ţine familia în viaţă.”

 

krussKrüss, James. Timm Thaler sau râsul vândut / James Krüss ; trad. din germană: Iulian Curuia. – Bucureşti : Arthur, 2017. – 263 p.

Rezumatul romanului: „Timm Thaler are un râs absolut minunat. E atât de fermecător, încât misteriosul baron Lovaid, pe care băiatul îl cunoaşte la hipodrom, unde obişnuia să meargă cu tatăl lui, îi propune un târg nemaiauzit: să-i dea lui râsul, iar în schimb Timm să câştige orice pariu. Fascinat de posibilitatea de a se îmbogăţi, băiatul acceptă propunerea. Însă nu peste mult timp.

Timm descoperă că viaţa e mult prea searbădă dacă nu poţi nici măcar să zâmbeşti, aşa că pleacă de acasă în căutarea baronului, hotărât să-şi recupereze râsul cu orice preţ”.

 

 

luLu, Marie. Legenda / Marie Lu ; trad. din limba engleză: Ines Hristea. – București : Booklet, 2016. – 315 p.

Lumea s-a schimbat definitiv. Statele Unite s-au scindat; partea de vest este ocupată de republică, o națiune mereu pe picior de război cuvecinii săi. June și Day sunt doi adolescenți care vin din medii diferite: June, născută într-o familie republicană bogată, se pregătește pentru o carier ăde succes în armată.

O conspirație face ca destinul ei să se intersecteze cu acela al lui Day, cel mai căutat infrsctor din republică. Ce se întâmplă mai departe – aflați cittind cartea.

 

PreusPreus, Margi. Inimă de samurai / Margi Preus ; trad. din limba engleză și note: Laura Ciobanu. – București : Booklet, 2016. – 255 p.

Romanul este inspirat din povestea adevărată a lui Nakahama Manjiro.

Acțiunea are loc la mijlocul secolului al XIX, Manjiro, un băiat japonez, este prins de furtună și salvat de niște mateloți americani. Cum Japonia nu îi primește înapoi pe cei odată plecați   de pe teritoriul ei, Manjiro se vede nevoit să rămână pe vasul american. Dintr-un biet pescar, el se transformă într-un marinar curajos, alăturându-se vânătorilor de balene. Provocarea vieții sale este dacă va reuși să întindă o punte între America și Japonia?

 

ParkPark, Yeonni. Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord / Yeonmi Park ; trad.: Ioana Aneci. – Iași : Polirom, 2015. – 280 p.

Rezumatul romanului: „Yeomi Park a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că „Iubitul Conducător” poate să-i citească gândurile și să o pedepsească pentru ele. La vârsta de 13 ani, după ce tatăl ei a fost codnamant la muncă silnică, Yeonmi și familia ei au luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord”. Află poveste cutremurătoare a lui Yeomni citind această carte autobiografică.

 

SepetysSepetys, Ruta. O mare de lacrimi / Ruta Sepetys ; trad. din limba engleză şi note: Gabriela Stoica. – Bucureşti : Ed. Epica, 2017. – 360 p.

Rezumatul romanului: „Cu măiestria pe care cititorii romanului Printre tonuri cenuşii i-o cunosc deja, Ruta Sepetys oferă o altă captivantă ficţiune istorică, pornind de la un episod zguduiotr petrecut spre sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, o tragedie înscrisă în istorie drept cel mai cumplit dezastru maritim  scufundarea vasului german Wilhelm Gustloff în Marea Baltică. La 30 ianuarie 1945, nava încerca evacuarea a peste zece mii de civili, răniţi, oficiali nazişti şi personal militar din portul Gotenhafen, cu toţii refugiaţi din calea Armatei Roşii, când a fost surprinsă şi torpilată de un submarin sovietic. Dintre cei nouă mii de oameni pieriţi atunci în apele îngheţate, aproape cinci mii erau copii”.

 

UnsworthUnsworth, Tania. Viaţa secretă a lui Daisy Fitzjohn / Tania Unsworth ; trad. din limba engleză: Alina Popescu. – Bucureşti : Corint Junior, 2016. – 284 p.

Rezumatul romanului: „Daisy Fitzjohn locuieşte cu mama ei la Brightwood Hall, un conac imens, ajuns în paragină. S-a născut într-una dintre numeroasele lui camere şi n-a pus niciodată picioarul afară din curte. Atunci când mama ei se duce la cumpărături şi nu se mai întoarce, Daisy rămâne complet singură. Apoi vine un străin, cu o valiză şi cu un secret care ameninţă întreaga ei lume…”

Subiectul romanului te va ţine neîndoielnic cu sufletul la gură până la final.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s