Publicat în Activitate expoziţională, ACTIVITĂȚI BC

Sportul minții și a corpului


6 aprilie este considerată Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace. Cu această ocazie vă recomandăm o expoziție virtuală ce face referință la sport, sportivii români, sportivi care au participat la Jocurile Olimpice, tehnici de însușire a șahului, tenisului și fotbalului.

Ambrosi, Nicolai. Sport : mică enciclopedie / Nicolai Ambrosi, Pavel Brădescu. – Chișinău : Institutul de Studii Enciclopedice al AȘM, 2014. – 400 p.

sport mica enciclopedie„Sportul este liantul, factorul principal de coeziune și solidaritate a națiunilor de pe glob, chair dacă acestea concurează, lupta pentru întâietate. Și nu poate fi comparat cu nimic în sentimentul înălțător de care este copleșit un sportiv când este încununat pe podium, iar în cinstea lui și a țării sale este intonat Imnul de Stat: sute de milioane de oameni îl privesc și îl admiră” afirmă  Nicolae Juravschi, președintele Asociației Naționale a Atleților Olimpicilor, dublu campion olimpic în prefața cărții.

În enciclopedie sunt incluși termeni de specialitate și sportivi care au obținut performanțe la Jocurile Olimpice în diferiți ani.

La final este o bibliografie selectivă, indice de articole-titlu, lista abrevierilor și anexe.

 

Reynolds, Gretchen. 20 de minute. Cum să facem sport mai eficient, să ne antrenăm inteligent și să trăim mai mult / Gretchen Reynolds ; trad.: Adriana Vulpe. – București : Litera, 2016. – 350 p.

Reynolds 20 dem inute

Știați că doar 20 de minute de mișcare pe zi sunt suficiente ca să obținem beneficii maxime pentru sănătate?

Ca să fim sănătoși, ne arată această nouă biblie a fitnessului, nu e nevoie să alergăm la maraton sau să transpirăm pe bicicleta de fitness. Este suficient să facem mișcare.

În această carte veți citi despre ce înțelegem prin rezistență, cum să-ți îmbunătățești mintea, cum să dăm înapoi linia de finiș etc.

 

 

Powell, Michael. Șahul / Michael Powell; design și il.: Kevin Knight. – Chişinău sahul: Prut, 2012. – 48 p.: il. + tablă magnetică cu piese de şah.

Șahul este un joc de îndemânare și strategie, care se joacă de către doi jucători. Fiecare jucător comandă o armată de șaisprezece piese.

În carte veți citi diverse tactici de șah prin descoperire.

 

 

Grosu, Emilia Florina. „Gimnastica aerobică” din colecția „Programe de stilare corporală” : în 2 vol / Emilia Florina Grosu ; pref.: Elena Zamora.

Vol. 1 din colecția „Programe de stilare corporală”. – Ed. a 2a, rev. – Cluj Napoca : Editura G.M.I., 2011. – 234 p.

Gimnastica aerobica Vol 1„Autoarea în ediția a doua a cărții, doreșrte să releifeze aspecte legate de cercetările care privesc efectele practicării sportului de masă și să evidențieze cosnecințele sedentarismului, care poate duce la boli organice. În același timp mișcarea constituie atât o metodă de profilaxie a bolilor, cât și de menținere a sănătății asigurând o menținere a fitness-ului. Activitatea fizică este de cele maimulte ori ignorată deoarece necesită timp și efort dar, importanța ei în sănătate nu poate fi negliată” afirmă prof. univ. dr. Elena Zamora în prefața cărții.

 

 

 

Volumul I are nouă capitole:

 1. Generalități;
 2. Obiectivele și scopurile practicării gimnasticii aerobice;
 3. Componentele fitness-ului;
 4. Influența aerobicului asurpa sistemului cardiovascular respiator, musculator și prevenirea bolilor prin activitate fizică;
 5. Aerobicul, stimulent al proceselor biochimice în organism;
 6. Metode de antrenament aerobic;
 7. Experiment;
 8. Planificarea antrenamentului;
 9. Metode de înfrumusețare corporală.

Schönborn, Richard. Tenisul – metodologia instruirii / Richard Schönborn. – Oradea : Editura Casa, 2011. – 280 p.

Tenisul metodologia instruirii„Sperăm ca această carte să aducă un aport semnificatic în acest sens. S-a făcut un pas mare înainte prin curricula Federației Germane de Tenis; din păcate, din diverse motive, nu am reușit să tratăm acolo suficient de elaborat această tematică și de aceea încercăm dezvoltarea, aprofundarea și precizarea acesteia prin intermediul acestei cărți” se afirmă în introducerea cărții.

Volumul are trei capitole:

 1. Tehnica și importanța ei în tenis;
 2. Antrenamentul tehnic. Dezvoltarea tehnicii tenisului;
 3. Forme de exerciții și antrenament.

La final găsiți cuvânt de încheiere, mic dicționar, bibliografie și sursa imaginilor.

 

Manual de jocuri intelectuale: în volume.

Introducere in jocurile intelectuale Ce Unde CandVol. 1 : Introducere în jocurile intelectuale Ce? Unde? Când? Peste o mie de întrebări și răspunsuri. – Chișinău : S. n., 2016. – 512 p.

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale este o organizație de tineret, non-profit, care are drept scop promovarea concurenței sănătoase exprimate prin practicarea jocurilor intelectuale.

Volumul 1 are patru secțiuni:

 1. Jocurile intelectuale;
 2. Codul jocului intelectual de echipă cu timp fixat;
 3. Apreciarea corectitudinii răspunsurilor;
 4. Culegere de întrebări.

 

 

Enciclopedia fotbalului / traducere din limba franceză: Theo Jumătate, Radu Paraschivu. – București : Ed. RAO, 2002. – 511 p.

Enciclopedia este o lucrare care abordează toate fațetele celui mai popular sport. În enciclopedia fotbaluluienciclopedie sunt incluse materiale informative ce prezintă în imagini saga fotbalului brazilian și a celor cinci Cupe Mondiale câștigate, istoria fotbalului, dicționar de fotbal mondial. Un capitol apare include Cupele Mondiale și Europene.

Cei interesați vor găsi povestea momentelor definitorii din istoria fotbalului românesc, un dicționar al fotbalului românesc (jucători, antrenori și echipe), rezultatele campionatului intern și ale Cupei României și un tablo complet al meciurilor echipei naționale.

 

 

 

Anghelache EuroAnghelache, Constantin. Euro 2000. Ultima bătălie a secolului XX / Constantin Anghelache. – București : Editura Economică, 448 p. – 449 p.

„Fotbalul este bucuria vieții multora dintre noi. […] Cartea este scrisă în perimetrul exact 10 iunie – 3 iulie 2000 și ea este alertă după  acest scurt interval, dar plină de idei, poate nu toate personale, ale unui om care a trăit aproape 30 de zile la vatra fotbalului și care reflectă elementele pe care le-a crezut esențiale” afirmă autorul cărții în prefața cărții.

Astfel, dacă vrei să-ți reamintești cum au fost evenimentele de atunci, ești invitat să citești această carte.

 

Cum să fii cel mai bun la tenis / ed.: Jim Drewett, Paull Salter.  – Chişinău : Arc, 2009. – 49 p.

Tenisul este un joc pasionat şi distractiv, bazat pe viteză şi agilitate. Principalele turnee, precum Wimbledonul, French Openul, Australian Openul şi US Openul, sunt urmărite de miliane de oameni, iar numele celor mai buni jucători sunt cunoscute de toată lumea. Însuşirea tehnicilor necesită exerciţiu, dar rezultatele merită efortul depus.

În această ediție veți afla cum să controlezi jocul, bazele jocului la tehnicile avansate și secretele vedetelor.

Cum să fii cel mai bun la fotbal / Jim Drewett. – Chișinău : Arc, 2009. – 49 p.

Fotbalul este unul dintre cele mai popular jocuri de pe planetă. Îl poţi juca în parc cu oameni, o minge şi cîteva cutii de conserve în loc de poartă. Chiar şi un teren mare de fotbal necesită foarte puţin echipament.

Acest ghiduri arată, pas cu pas, cum să controlezi fiecare element al jocului: iniţieri în regulile şi reglementările sportului, fotografii care va ajuta să devii stăpîn pe tehnicile dificile, precum driblarea adversarului sau loviturile peste cap.

În această carte vei afla cum să controlezi jocul, bazele jocului la tehnicile avansate și secretele vedetelor.

Jereghi, Alexei. Elixirul sănătății. Publicistică sportivă / Alexei Jereghi. – Chișinău : Pontos, 2009. – 93 p.

Lucrarea face referință la spartachiada Băncii de Economii, Spartachiada instituțiilor bancare, spartachiada companiilor de asigurare, rezerva de sănătate a BC „Moldova Agroindabank” SA, tenisiștii sectorului Ciocana etc.

Jereghi, Alexei. Magia sportului / Alexei Jereghi. – Chișinău : Pontos, 2010. – 102 p., foto

Lucrarea face referință la spartachaidele care au avut loc în orașul Chișinău și sportivii Gheorghe Osoianu, Ion Bulat, Marc Granovschi, Vasile Vutcărău, Mihai Nartea.

La final sunt incluse un set de fotografii alb-negru de la diferite activități sportive.

Jereghi, Alexei. Spartachiada a IX-a AST din mun. Chișinău / Alexei Jereghi. – Chișinău : S. n., 2013. – 24 p., foto

În lucrarea de față  se face referință la jocurile incluse în spartachiadă, portrete ale participanților la spartachiadă și un set de fotografii alb-negru din cadrul evenimentului.

Popescu, Cistian Tudor. Sportul minții / Cristian Tudor Popescu. – București : Humanistas, 2004. – 190 p.

„Cred că în sport nu ai decât un unic adversar: propriul creier. El este cel care îți poate lega mâinile și picioarele, oricât ai fi de puternic și iute, sau purta spre victorie un trup care țipă că nu mai poate” afirmă autorul în Cuvânt înainte.

Autorul face referință la sportul românesc.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cărțile pot fi consultate doar în sala de lectură a bibliotecii noastre.

Lectură plăcută!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s