Publicat în Activitate expoziţională, ACTIVITĂȚI BC

Cărţi noi din domeniul Artă la zi


Fondul de carte a bibliotecii noastre s-a îmbogățit cu cărți noi din domeniul Artei. Recomandăm spre lectură câteva cărți din acest domeniu. Cărțile pot fi consultate în sala de lectură a bibliotecii. Toate cărțile sunt editate la Chișinău în anii 2017-2018.

Bâzgu, Eugen. Arhitectura tradițională – memorie identitară / Eugen Bâzgu. – Chișinău : S.n., 2018. – 548 p.: fig., fot., tab.

Eugen Bazgu„Eugen Bâzgu a fost un enciclopedist al patrimoniului cultural. Cunoștea locul amplasării monumentelor de istorie și cultură, timpul edificării acestora. Istoria evoluției sau transformării, situația la zi sau circumstanțele dispariției unora din ele. A fost omul cărții, toată viața a citit foarte mult, ziua cât reușea, serile și nopțile, până în zorii zilei” afirma Varvara Buzilă, doctor, conf., univ. în prefața lucrării.

Cartea are 7 capitole:

  1. Biserici de lemn;
  2. Biserici de zid și mănăstiri;
  3. Mănăstiri rupeste;
  4. Arhitectura populară în piatră;
  5. Instalații tehnice;
  6. Etnologie;
  7. Alte expresii ale patrimoniului cultural.

La final găsiți un tabel cronologic.

Ghilaș, Victor. Artiștii noștri ai scenei lirice naționale : soprana Anastasia Dicescu / Victor Ghilaș, Aurelian Dănilă. – Chișinău : Epigraf, 2018. – 232 p.: il.

Anastasia Dicescu„Studiul de față încearcă să pună în lumină o persoanlitate emergentă a artei lirice naționale din perioada interbelică, ilustrând un segment al trecutului muzical național prin activitatea sopranei Anastasia Dicescu. Dat fiind faptul că suportul documentar al subiectului cercetat este disperat, au fost necesare eforturi susținute de colectare și sintetizare a materialelor informative și a subtrastului iconografic” afirmă autorii.

Autorii fac referință la viața și activitatea Anastasiei Dicescu, iar la final sunt incluse anexe, bibliografie sumară, index de nume proprii, imagini din arhive și colecții personale ale autorilor și rudelor Anastasiei Dicescu.

Slivca, Tatiana. Mihai Ciobanu: Cântecele de acasă mă poartă prin lume / Tatiana Slivca. – Chișinău : Prut Internațional, 2018. – 312 p.: fot.

Mihai Ciobanu„Această carte este despre universul uman și artistic al interpretului Mihai Ciobanu, despre bunătatea de care a dat dovadă de-a lungul vremii, despre credință, care constituie barometrul echilibrului în toate aspectele vieții și activității dumnealui, despre cărările pe care le-a bătătorit, în căutarea unor texte nemaiauzite și melodii nemaicântate.

Domnia Sa e un model pentru tânăra generație de interprețți, atât prin felul în care a știut să-și poarte cântecul prin lume, cât și prin modul în care a valorificat zestrea folclorului nostru. Incontestabil, Mihai Ciobanu este un interpret de frunte al neamului românesc” afirmă autoarea cărții, Tatiana Slivca.

Cartea face referință la viața și activitatea interpretului Mihai Ciobanu. La finalul cărții sunt incluse un set de fotografii.

Slabari, Nicolae. Folclor muzical din nordul Republicii Moldovei : Repertoriul violonistic. Studiu monografic = Musical folkore from the north of the Republic of Moldova : the violin repertoire / Nicolae Slabari. – Chișinău : Epigraf, 2018. – 280 p.: fig.

Slabarini_Folclor„Importanța axiologică a obiectului de studiu – ne referim la Folclor muzical din nordul Republicii Moldovei : Repertoriul violonistic – este una indiscutabilă, acesta constituind o parte valoroasă a tezaurului spiritual național. Necesitatea elaborării acestui studiu a fost determinată atât de lipsa unor cercetări fundamentale în etnomuzologia autohtonă, în care să fie tratat folclorul muzical din nordul republicii, interpretat la vioară, cât și de politica actuală și direcțiile trasate de diferite organizații internaționale și din Republica Moldova cu privire la patrimoniul cultural intangibil – ne referim, în special, la Convenția UNESCO (2003), și la Legea nr. 58 din 29.03.2012 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial”seafirmă în argumentul cărții.

Lucrarea are trei capitole (Fenomenul muzicii tradiționale violonistice din nordul Republicii Moldova în contextul social-istoric); Melodii de joc; Melodii de ascultare), concluzii, bibliografii, și 4 anexe (exemple muzicale; note la exemplele muzicale; lăutari violoniști din nordul Republicii Moldova; fotografii).

Eugeniu UrecheUreche, Eugeniu. Teatru nu se termină niciodată: catalog / Eugeniu Ureche; ediție îngrijită de Petru Hadârcă. – Chișinău : Cartier 2018. – 80 p.: fot.

 

„Tot ce am făcut, am făcut pentru liniștea sufletului meu” – Eugen Ureche a luptat ca să iasă în scenă și să transmită un mesaj prin intermediul personajelor, în special cele antice și clasice.

 

Lucrarea reflectă viața și activitatea lui Eugeniu Ureche. Sunt incluse și fotografii de arhivă.

 

Bienala Internațională de Artă Decorativă = International Biennial of Decorative Art / coord.: V. Vânagă ; fotog.: V. Roșca ; text.: Gh. Zvarici ; trad.: A. Gurețkaia. – Ed. a V-a / Fifth Edition. – Chișinău : Bons Offices, 2018. – 100 p.: fot.

Bienala Internationala„Ca un adevărat eveniment cultural, la Chișinău se desfășoară Bienala Internațională de Artă Decorativă, care întrunește la a v-a ediție, alături de artiștii profesioniștii, și artiștii plastici din Belarus, Germania, Lituania, Polonia, România și Federația” se afirmă în lucrare. Este un amplu Salon de artă decorativă ce oferă publicului și specialiștilor posibilitatea conștientizării evoluției fenomenelor, de peste 10 ani, în aceste arte, precum și oportunitatea de a fi admirate și apreciate în cadrul unui concurs efectuat de un juriu profesionist” se afirmă în carte.

În lucrare sunt incluse lucrările expuse la concurs.

Buzilă, Varvara. Arta tradițională din Republica Moldova = Traditional art from Republic of Moldova / Varvara Buzilă. – Chișinău : Cartier 2018. – 272 p.: fot.

Buzila„Călătorind prin localitățile Republicii Moldova, la început, peisajele sunt cele care ne uimesc. Apoi observi o mare diversitate de abordare și de modelare constructivă a peisajelor de către oameni, aceasta fiind în strânsă legătură cu bonitatea pământurilor, cu existența pădurilor, pășunilor, a râurilor și iazurilor” se afirmă în carte.

Lucrarea face referință la meșterii populari și axa valorică a timpului; Arhitectura populară de lemn și de piatră, Interiorul casei – spațiu al obiectelor făcute manual; Ceramica; costumul popular de sărbătoareouăle pascale etc.

 

ABCDogaTurea, Larisa. ABCDoga, un destin în Do major / Larisa Turea – Chișinău :  Prut Internațional, 2017. – 272 p.: fig., fot.

„În cântecul lui Doga se poate trăi și visa. Trăi din plin și visa spre mai bine. În cântecul său nu te poți plictisi, nici nu dispera” afirmă regretatul Grigore Vieru.

Lucrarea face referință la viața și activitatea compozitorului Eugen Doga. Sunt incluse și fotografii de familie.

 

Vă așteptăm în sala de lectură a bibliotecii noastre!

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s