Publicat în Activitate expoziţională, ACTIVITĂȚI BC

Sănătate prin remedii naturale


Natura ne pune la îndemână totul pentru a trăi mult şi bine pe acest pământ

 

Bojor, Ovidiu. Sănătate prin remedii naturale / O. Bojor, C. Perianu. – Iaşi : Polirom, 2011. – 294 p.

„Deoarece, în prezent, marele public este derutat de recomandări aberante, cum ar fi alimentaţia după grupele sanguine, după horoscop sau după anumite concepte religioase, extremiste etc., încercăm să elaborăm câteva puncte de reper, considerând omul în ansamblul lui şi evitând astfel tentaţiile extremsitului.

Vom începe cu dieta: în sens etimologic, dieta se traduce prin alimentaţie şi stil de viaţă. Dacă modus vivendi este o opţiune individuală, uneori greşită, dar corigibilă, regimul alimentar, înm concepţia noastră, trebuie să ţină cont de:

 • Longitudinea latitudinea şi altitudinea locului în care ne petrecem viaţa;
 • Anotimpurile, pentru zonele temperate;
 • Tradiţia multimilenară a comunităţiilor locale, şi nu de „globalizarea” reţetelor culinare după modelul industriei alimetnare – cauză a celor mai multe afecţiuni ale omului modern;
 • vârstă” afirmă autorii cărţii.

Lucrarea are cinci capitole:

 1. Componentele de bază ale alimentelor;
 2. Recomandări pentru obţinerea unor preparate din cereale, legume, fructe şi seminţe;
 3. Principalele cereale, fructe şi legume din alimentaţie;
 4. Principalele grupe de afecţiuni: descriere, sfaturi medicale, dietoterapie, recomandări complemetare;
 5. Îndemnuri pentru o viaţă sănătoasă.

La final găsiţi un cuvânt de încheiere, anexă şi bibliografie selectivă.

Bouchard, Maude. Terapia prin vitamine / Maude Bouchard; trad.: Monica Stanciu. – Bucureşti : Niculescu, 2003. – 160 p.

„De fapt, avem tendinţa să uităm că vitaminele şi mineralele sunt nutrimente strict necesare pentru organism, pentru satisfacerea trebuinţelor sale. Absenţa sau cantitatea redusă chiar numai a uneia dintre ele poate dezechilibra funcţionarea organismului şi reyistenţa la diferite boli” se afirmă în Introducerea cărţii. Acest ghid complet de vitaminoterapie preyintă tot ce trebuie să ştiţi pentru a vă menţine sănătatea.

Buhner, Stephen Harrod. Antibiotice din plante: alternative naturale pentru combaterea bacteriilor rezistente la medicamente / Stephen Harrod Buhner ; trad.: J.A. Duke. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2012. – 174 p.

Buhner_Antibiotice„În această carte, Stephen Buhner oferă dovezi concludente că medicamentele din plante, cu amestecul lor complex de compuşi antibiotici, sunt deosebit de eficiente împotriva bacteriilor rezistente la maedicamente. Aflăm cum plante cu efect antibiotic, cum ar fi aloe vera, usturoiul, echinaceea şi extractul din seminţe de grepfrut, repreyintă cea mai bună apărare împotriva bacteriilor precum Staphzlococcus aureus, Escherichia coli şi Salmonella. Prin utiliyarea inteligentă a a acestor plante, ne putem asigura că, în viitor, medicamentele pe bayă de antibiotice vor fi utile când vom avea cu adevărat nevoie de ele.”

Lucrarea are patru capitole:

 1. Sfârşitul antibioticelor?;
 2. Medicamentele din plante cu cele mai puternice proprietăţi antibiotice;
 3. Prima linie a apărării: întărirea sistemului imunitar;
 4. Prepararea şi folosirea medicamentelor din plante.

În carte mai găsiţi o prefaţă, cuvânt-înainte, epilog, glosar, furniyori, lecturi suplimentare, referinţe generale şi index.

Buluş, Liviu. Secretul tinereţii veşnice / Liviu Buluş. – Bucureşti : Ed. Sylvi, 2003. – 134 p.

Bulus_Secretul„Prezenta lucrare are în vedere tradiţiile medicale complementare predominante în epoca în care trăim. Scopul ei nu este acela de a înlocui medicina occidentală: dacă privim atent ramura principală a medicinei la diversele popoare occidentale, vom observa foarte uşor o metodă formată prin îmbinarea practicii convenţionale” afirmă doctorul Viorel Vlad.

 

Lucrarea are 6 capitole ce fac referinţă la alimentaţie şi importanţa vitaminelor pentru organism. La final este un index de termeni medicali utilizaţi în această lucrare şi o bibliografie.

Mességué, Maurice. Secretele plantelor: vindecări miraculoase / Maurice Mességué, M. Bontemps; versiune în limba română: Doina Brindu. – Bucureşti ; Chişinău : Venus : Ştiinţa, 1996. – 495 p.

Messegue_secretele„Plantele vă pot vindeca. În situaţiile în care, foarte adesea, medicamentele n-au fost în stare de nimic. Condiţia este să le cunoaştem bine, să le alegelm cu grijă, să fie de bună calitate, respectiv, nepoluate, sănătoase, şi să ştim din ce regiune prvin, mai ales după catastrofa de la Cernobâl. Dar ele singure nu vor reuşi întotdeauna să vindece” afirmă autorii.

 

Cartea include capitole ce fac referinţă la ce ne pot oferi plantele, iar la final – indice cu denumiri de plante, de boli şi nu numai.

 

Pichard, Marie-Noëlle. 50 de uleiuri esenţiale irezistibile / Marie-Noëlle Pichard ; trad. E.C. Mihai. – Bucureşti : Casa editorială Ponte, 2012. – 90 p.

Pichard_35 de„Uleiul esenţial nu este de fapt un ulei pentru că nu conţine nicio substanţă grasă. Este obţinut din esenţa bogată în arome naturale şi ingrediente active pe care o secretă celulele anumitor părţi ale plantei. Preţioasele lichide se obţin prin distilarea sau presarea organelor secretoare” se afirmă în lucrare.

 

În această carte veţi citi despre uleiurile din diferite plante: busuioc, eucalipt radiata, ghimbir, lavandă etc.

Pichard, Marie-Noëlle. 38 de flori de Bach / Marie-Noëlle Pichard ; trad.: Fl. Simion. – Bucureşti : Casa editorială Ponte, 2011. – 90 p.Pichard de flori

„Medicul Edward Bach este născut în 1886 în apropierea oraşului Birmingham din Anglia.
Pentru A-ŞI PREPARA ELIXIRELE FLORALE (numite şi flori), Bach se va inspira din principiile de bayă ale homeopatiei, tratarea răului cu rău; puternica diluare a substanţelor încît în soluţie să nu mai rămână decât „semnătura” lor.

În carte sunt incluse preparate din elixirele florale: nuc, viţă-de-vie, măceş, salcie etc.

Grigore, Gheorghe. Ghidul plantelor medicinale şi al bolilor cu plante / Gheorghe Grigore, Corina Grigore. – Bucureşti : BIC ALL, 2007. – 336 p.

Grigore_Ghidul„Foarte greu a fost începutul, până ce omul a făcut prima constatare că o anumită plantă, folosită într-un anumit mod, poate ameliora sau chiar vindeca o anumită boală. Cum diversitatea plantelor din flora spontană era foarte mare, omul a ajuns foarte uşor la concluyia că poentru orice boală trebuie să existe o anumită plantă, sau chiar mai multe, care o amelioreayă sau vindecă, oricât de rebelă ar fi aceasta. Aşa a început din cele mai vechi timpuri căutarea empirică a plantelor dătătoare de sănătate, plante semnalate cu ocazia diferitor descoperir de manuscrise şi arheologice consemnate în mai multe documente şi cunoscute în preyent sub denumirea de plante medicinale. Cunoştinţele referitoare la efectuarea plantelor medicinale au fost transmise din generaţie în generaţie până în zilele noastre, iar în prezent acestea sunt studiate ştiinţific, cu mijloace moderne, stabilindu-se principiile active conţinute de acestea, modalităţile cele mai indicate de preparare pentru extragerea acestora, precum şi modul de conservare şi folosire a lor în vederea obţinerii unei eficienţe maxime” afirmă autorii în Prefaţa cărţii.

Autorii fac referinţă la utilizarea plantelor medicinale, băile de plante, plantele medicinale şi bolile tratate cu plante, ceaiuri din plante etc. La final este o anexă cu dicţionar de termeni medicali, bibliografie, index al plantelor medicinale şi al bolilor tratate cu plante medicinale.

Ene, Fănică-Voinea. Să ne tratăm singuri. Ghid de terapie naturistă / Fănică-Voinea Ene. – Ed. a V-a revizuită şi adăugită. – Bucureşti : BIC ALL, 2006. – 765 p.

Ene-Sa ne tratam„Cartea aduce, astfel, o serie de elemente de noutate în sfera analizată. Încă din primele ei pagini, reunite sub obişnuitul „Cuvânt înainte”, autorul defineşte succint terapia naturistă ca parte componentă a terapiei medicale, problemă abordată în mod confuz în unele lucrări, chiar de către specialişti de marcă, participând, în felul acesta, la limpeziea conceptuală a ariei supuse explorării” afirmă doctorul Ion Straua, medic de familie.

Aurorul face referinţă la procedee de autodiagnostic, aplicarea tratamentului, ghid terapeutic, etc. Cartea are o prefaţă, cuvânt înainte, anexe şi o bibliografie.

Boutenko, Victoria. Verde pentru viaţă / Victoria Boutenko ; cuv. înainte: A. William Menzin. – Braşov : Adevăr divin, 2013. – 231 p.

„Sunt uimită de viteza cu care sporeşte volumul de informaţii nutriţionale. Recent, în publicaţiile ştiinţifice şi pe Internet au apărut multe noi descoperiri legate de verdeţuri, fructe şi legume. Când adunam informaţii pentru cartea mea, în anul 2004, aproape că nu erau date disponibile cu privire la verdeţuri. Singura „verdeaţă” care s-a bucurat de analize nutritive a fost spanacul fiert. Am fost obligată să caut frânturi de informaţii în întreaga lume” afirmă autoarea.

În carte, autoarea face referinţă la proteinele din verdeţuri, fibrele, omega-3, dar şi reţete de sucuri verzi cu pulpă. La final este inclus un index.

Rogers, Carol. Ghid fitoterapeutic pentru femei / Carol Rogers ; trad.: Liliana Ciuche. – Piteşti : Editura Paralela 45, 2004. – 493 p.

Rogers_Ghid„Cartea de faţă prezintă utilizarea plantelor medicinale în tratarea unei game largi de probleme de sănătate. Totuşi, bolile pot fi deosebit de imprevizibile şi de aceea se impune ca orice situaţie să se ceară opinia specialiştilor din domeniu. Fitoterapia este un domeniu care aproape că nu are nevoie de prezentare, fiind cunoscut tutror raselor, culturilor şi epocilor civilizaţiei. […] Acest ghid se ocupă de plantele medicinale care ajută la tratarea unor afecţiuni specifice femeilor, în mod special ginecologiei, având în vedere evenimentele şi modificările fiziologice majore care apar în decursul vieţii unei femei. Pe de altă parte, ghidul de faţă tratează şi o gamă largă de boli uzuale” se afirmă în Introducerea cărţii.

Cartea are două părţi  şi anexe.

Ardelean, Aurel. Flora medicinală a României / Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan. – Bucureşti : Editura ALL, 2008. – 400 p.

Ardelean_Flora„În lume, se înregistrează o revenire spectaculoasă la medicina naturistă, homeopatică şi, mai ales, la fitoterapie. Fitoterapia utilizează în tratarea afecţiunilor produsele vegetale obţinute din plantele medicinale. Produsele de origine vegetală sunt preferate, deoarece sunt uşor asimilate, bine tolerate de organism, nu produc efecte secundare, nu dau reacţii averse nedorite şi nu determină obişnuinţă” afirmă autorii cărţii.

Flora României cuprinde 3600 de specii din care circa 360 specii sunt utilizate în tratarea diverselor afecţiuni. Lucrarea de faţă este o mică enciclopedie care prezintă în ordine sistematică 357 specii de plante, atât din flora spontană cât şi cea cultivată, utilizate în tratarea diverselor afecţiuni ale organismului uman.

Sommer, Markus. Plantele medicinale de la remedii naturiste la medicină / Markus Somer_Plante medicinaleSommer ; trad.: Cristina Muică, controlul şt. al trad.: Daniela Lazăr, Steluţa Dincă. – Bucureşti : Univers Enciclopedic Gold, 2016. – 429 p.

Această carte este un gihd al plantelor medicinale, dezvăluind tainele lumii vegetale. Sunt prezentate peste treizeci de plante, prezentându-se un scurt istoric al plantei şi ce conţine planta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s