Publicat în Activitate expoziţională, literatura romana

Cărți noi din domeniul literaturii române: romane și versuri (octombrie 2019)


Recomandăm atenției dvs un set de cărți nou apărute la editura Cartier din Chișinău. Romanele sunt editate în anii 2018 și 2019.

Expoziție virtuală de carte

Bicec-Zanardelli, Lilia. Testamentul necitit. Scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident : roman epistolar / Lilia Bicec-Zanardelli. – Ed. a 2-a. – Chișinău : Cartier, 2018. – 280 p.

Bicec-Zanardeli_Testamentul necitit„«Dacă aș fi poet, aș dedica o odă femeilor plecate peste hotarele țării, dacă aș fi pictor, aș picta o pânză cu imaginea Ei și dacă aș fi sculptor, aș sculpta «mama înstrăinată». Dar nu-s decât o mamă și eu ca mamele plecate, departe de tot ce-ți este drag și scump.» Acesta este motto-ul de pe coperta Miei cari figli, vi scrivo, carte apărută în 10 000 de exemplare la Editura Einaudi, una din cele mai prestigioase edituri din Italia” afirmă Nino Dolfo, Corriere della Sera.

Romanul Testamentul necitit e un jurnal al autoarei în Italia. Din păcate e cu un final tragic – moartea fiului său.

Dulce, Valentin. Cioburi de oglindă : versuri / Valentin Dulce; ilustrații: Vasile Botnaru. – Chișinău : Cartier, 2018. – 150 p.

Dulce_Cioburi de oglindaValentin Dulce s-a născut la 10 octombrie 1957 în Cornești, raionul Ungheni. În anul 1979 a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Activitatea profesională și-a început-o în calitate de redactor la Compania Tele-Radio Moldova. Este autor al mai multor texte pentru cântecele semnate de compozitorul Ian Raiburg și interpretate de Ion Suruceanu, Olga Ciolacu, Anastasia Lazariuc, Fuego etc. În toamna anului 2014, la Chișinău a fost editat primul său CD cu titlul Asta-i viața noastră

Cartea include versuri, impresii despre adaptarea în orașul New York, interviuri etc.

Druță, Ion. Frunze de dor : roman / Ion Druță. – Ed. a 16-a. – [Chișinău] : Cartier, 2018. – 192 p. – (Colecția „Cartier popular”)

„Îmi amintesc cum odată, seara târziu, terminam de citit Frunze de dor. Când am aflat că Gheorghe s-a despărțit de Rusanda, și a plecat nepetrecut, doar Domnica și Scridon au venit la gară, am început să plâng în gura mare… Era pe la miezul nopții. Am trezit toată casa. Ce s-a întâmplat?! Zic – Gheorghe s-a despărțit de Rusanda” zice Tatiana Cojocaru, originară din Dondușeni după ce ce a citit romanul Frunze de dor.

Russo, Andreea. MoArt: arta de a muri / Andreea Russo. – Chișinău : Editura Bestseller, 2018. – 2018. – 232 p.

Russo_MoArt„Într-o lume în care mor doar cei care vor să moară, Artur decide să țină un jurnal în care își notează toate gândurile și trăirile sale. Odată ce o întâlnește pe Monica, jurnalul devine din ce ăn ce mai profund. Artur nu se mai ascunde după cuvinte și scrie tot ce simte cu adevărat.”

„Tot ce e scris în această carte are sens dublu, asta e cee ace mi-am droit, să fie o carte ce necesită două lecture, două perspective, două moduri de a vedea viața și moartea” afirmă Andreea Russo.

MoArt este un jurnal original dintr-o dimensiune temporală de XXXIII de luni a câte 33 de zile unele. Amănuntul ne semnalează ficțiunea cu elemente angrenate-țesute în jurul a cee ace naratorul strigă-urlă în chiar a treia însemnare de jurnal: Alecu vrea să moară. Alecu e fratele mai mare al naratorului, iar motivul vrea să moară e plasat imediat într-o realitate fixată de Ziua 27, Luna XXI: I-am promis că nu am să-i suflu niciun cuvânt mamei. Mă disprețuiescpentru această promisiune. Sunt asemenea unui vierme blocat în coaja de la sâmbure. Nu vreau să-mi imaginez ce va fi cu mama când Alecu va muri” afirmă scriitorul și dramaturgul Iulian Filip în Memente Mori.

Serebrian, Oleg. Cântecul mării : roman / Oleg Serebrian. – Ed. a 2-a. – Chișinău : Cartier, 2018. – 335 p.

Serebrain_Cantecul marii„Cântecul mării, acest roman cu aer de tangou, ne reprezintă pe fundalul evenimentelor din 1944 istoria dragostei palpitante și încordate dintre Marta și Filip Skawronski. Este și o manieră de a scoate în evidență o tragedie istorică, cea de la finele celui de-al Doilea Război Mondial în Bucovina, la venirea trupelor sovietice. Cele două registre – istorie și intimitate – se amestecă și se intersectează într-o ambianță de tandrețe și de frică, în timp ce bombardamentele devin tot mai frecvente, iar profilul avansării rusești apare tot mai evident. Tema plecării, retragerii, e urmărită cu multă forță, într-un registru realist, chiar și când evocate lucrurile care trebuie abandonate, o imagine de decompoziție și cesiune” afirmă Chaterine Durandin.

În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării, a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Blajin, Mircea. Culoarea frontierelor : eseu biografic / Mircea Blajin. – Chișinău : Cartier, 2018. – 142 p.

Blajin_Culoarea„Totuși, faptul de a-ți construi casă «ca-n povești» nu e o proprietate locală. Atunci când am prezentat grupului nostru psihanalitic aceste reflecții, Claude Nachin mi-a confirmat că în regiunea de nord a Franței, în bazinul uzinelor Peugeot, a observat un fenomen asemănător de întrecere în ridicarea caselor și a gospodăriei din jur pe la mijlocul secolului trecut.

În ce privește curățenia: cazul nevrozei obsesinale, ritualurile de spălare repetată a mâinilor, a corpului, a obiectelor, sunt considerate drept reacții inconștiente, ca răspuns la sentimentul de culpabilitate rezultat din masturbarea infantilă” afirmă autorul cărții, Mircea Blajin.

Țâbuleac, Tatiana. Grădina din sticlă : roman / Tatiana Țîbuleac. – Ed. a 2-a. – Chișinău : Cartier, 2018. – 188 p.

Tibuleac_Gradina din sticla„Țîbuleac revine, în forță, într-un alt context și la un alt nivel, la tema maternă, a copilului iubit/neiubit, a consecințelor tragice ale «neiubirii», a remușcării, într-o carte la fel de tulburătoare ca și Vara în care mama a avut ochii verzi. Orfana care descoperă un Chișinău multicultural a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc de o femeie singură și ambițioasă, care vrea să-i ofere un viitor prosper, ori poate cumpărată ca mână de lucru și exploatată la fel de nemilos ca în romanele lui Dickens? Întrebările te urmăresc și după lectura pasionată a acestui roman de formație a unei fete care crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice. Grădina de sticlă reconfirmă intrarea în literatura de azi a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care știe să alieze cruzimea observației și compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții” afirmă Gabriela Adameșteanu.

Țurcanu, Andrei. Rost : 111 poeme alese de Nina Corcinschi / Andrei Țurcanu. – Chișinău : Cartier, 2018. – 140 p.

„Acest discurs liric excepțional ca profunzime și sensibilitate, turnat în versuri sculptate, de o prozodie simfonică, gravă, de partitură de Brahms, consacră un poet în toată puterea cuvântului, unul din cei mai tulburători poeți pe care-i are astăzi literatura română” afirmă Nina Corcinschi.

Cărare, Petru. Săgeți : poeme lirice și satirice / Petru Cărare. – Ed. a 4-a. – Chișinău : Cartier, 2019. – 76 p.

„Petru Cărare este un umorist popular… A fost suspectat de vârâre de șopârle, cum se zicea pe vremuri, la adresa socialismului victorios, făcându-se a critica lagărul capitalist, în volumul Săgeți (1972), lucru pentru care a îndurat un pic de exil… Este un ironist în sensul lui Topârceanu…” afirmă Ion Rotaru.

Cheianu, Constantin. Ultima amantă a lui Cioran : roman / Constantin Cheianu. – Ed. a 2-a. – Chișinău : Cartier, 2019. – 139 p.

Ultima amantă a lui Cioran confirmă un prozator autentic, capabil nu doar de îndrăzneli erotice, de ghidușii ludice, dar și de incizii curajoase și profunde în carnea omenescului, în cele mai blurate și mai ascunse zone ale sufletului” afirmă Nina Corcinschi.

Serebrian, Oleg. Woldermar: roman / Oleg Serebrian. – Ed. a 2-a. – Chișinău : Cartier, 2019. – 272 p.

Serebrian_WoldemarWoldermar este un roman psihologic, o autoanaliză a unui tânăr despre identitatea sa, despre tot ce-l face într-atât de deosebit de semenii lui. E vorba de o povestire foarte atrăgătoare despre o copilărie într-un ambient particular, împărțită între frumoasa natură a Bucovinei, în mediul țărănesc, dar și în ceea ce mai rămase din mediul vechilor elite intelectuale ale Cernăuților de odinioară. Woldemar ascultă cu nesaț amintirile bunicilor săi, așa încât se poate spune că trăiește mai mult în trecut decât în prezent, într-o lume ideală și nu în cea reală. Întregul roman este impregnant de contradicții și tensiuni permanente între realitate și imaginar, între trecut și prezent, între masculin și feminin. Avem de a face cu un roman de dezvoltare, de devenire, cu istoria unui băiat hipersensibil și inteligent în cel mai înalt grad, frământat de îndoieli privind identitatea sa, dar și cu un roman despre Bucovina sovietică în cea de-a doua jumătate a secolului XX, un roman al moravurilor, care aruncă o lumină fascinantă asupra societății din această provincie de la periferia URSS” afirmă Klaus Bochmann, prof. Univ. Dr., filolog și critic literar, membru al Academiei Saxone de Științe (Germania).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s