Publicat în Activitate expoziţională, EXPOZIȚII DE CARTE, literatura romana, Republica Moldova

Cărți noi din domeniul literaturii române din Republica Moldova, partea a doua


Continuăm prezentarea și promovarea cărților nou achiziționate în biblioteca noastră. Continuăm prezentarea scriitorilor români din literatura română.

Expoziție virtuală de carte

Hadârcă, Ion. Ulyssemne : poeme / Ion Hadârcă. – Chișinău : Î.E.P. Știința, 2019. – 124 p.

Hadarca_Ulysemne„De parcă și-ar fi propus un parcurs special „pentru școală”, Ion Hadârcă a vizitat mai toate stilurile poetice ale ultimelor decenii. Pe modelele lui api putea să faci lecții demonstrative despre funcționalitatea instrumentarului poetic.

Începându-și cariera în siajul unei poezii calofile, doldora de „poetisme”, a arabescurilor cu valoare estetică intrinsecă și ireductibilă – poezie specfică generației/promoției șaptezeciste, Ion Hadârcă urcă apoi la trimbuna mânturiii neamului prin limbă și poezie. Va continua cu călătoriile virtuale în universurile monumetnale ale referințelor culturale arhetipale, va cocheta cu retorica textualismului și cu reciclajul intertextual” afirmă Mircea V. Ciobanu.

Așa că, dacă îți plac poemele, ești invitat să citești poemelei poetului și eseistului Ion Hadârcă.

Hadârcă, Sorin. Hrișca & Masala: Călătorii dintr-o realitate în alta: Schițe / Sorin Hadârcă. – Chișinău : Cartier, 2019. – 272 p.

„Ceea ce aveți în față nu este o carte de bucate. Chiar dacă pe alocuri cartea excită glandele olfactive, la baza ei stă experiența mea și a prietenei mele acumulată vreme de trei ani în Bangladesh și în alte țări din Asia de Sud-Est. Scriind-o, evitam o abordare metodică și mă documentam la minim. Unica regulă a fost să descriu ceea ce văd cu ochii mei, ceea ce aud cu urechile mele, ceea ce mănânc cu gura mea și ceea ce înțeleg cu mintea mea. Poate ă e vorba de o ambiție, poate că e vorba  de o ambiție, poate că e vorba de lenevie. Dar n-aș fi putut să o scriu altfel. M-am încăpățânat să cred că doar ceea ce ni se întâmplă aievea merită a fi trecut în registru” afirmă scriitorul la începutul cărții.

Cartea are două părți.

Halipli, Vladimir. A cincea evanghelie : roman / Vladimir Halipli. – Chișinău : Lumina, 2018. – 159 p.  

„Scrisul „de direcție nouă”, maiorească vorbind, al lui Vlad Halipli denotă o vocație sui-generis pentru fenomenul universal al Iubirii. De menționat din capul locului că romanele Domniei Sale se disting prin marea lor cultură izvorâtă și preluată, promovată de cărțile sfinte, din Biblie și din spiritualitatea universală din antichitate în contemporaneitate. Tot ce a parcurs din literaturile lumii legat de Iubire l-a făcut să se aprofudneze în studiul serios vreme de decenii întru a ajunge să se pătrundă aievea de condiția acestui Început interminabil pe nume Dragoste” afirmă Tudor Palaldi la începutul cărții.

Ladaniuc, Victor. Vă scriu cu drag… răvașe de dragoste / Victor Ladaniuc. – Chișinău : Fundația Dragiștea, 2004. – 488 p.

Cartea include un set de articole dedicate diferitor oameni de creație, printre care și Ricky Ardezianu, Galina Furdui, Tudor Țopa, Alexandru Ganenco etc.

Nicula, Emil. Cursă cu obstacole: povestiri inedite / Emil Nicula. – Chișinău : Lumina, 2019. – 159 p.

Emil Nicula se naște la 7 august 1939 într-o familie de țărani răzeși. Urmează școala medie din satul natal Mereni, respectiv Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chișinău, Debutează, ca poet, în revista de satiră și umor „Chipăruș” în anul 1963.  În anii 1979-1993 e angajat pentru predarea cursurilor „Măiestria actorului la Radio și TV”.

În lucrarea de față sunt incluse un set de povestiri.

Rusu, Mihai. Viața filosofiei și filosofia vieții sau 172 de punți între Sauca și Tibet = The life of philosophy and the philosophy of life or 172 footbridges between Sauca and Tibet / Mihai rață; trad. în lb. Engl.: Ana Muntean. – Ed. bilingvă (rom.-engl.). – Chișinău : S. n., 2019. – 168 p.

„Volumul include fragmente aforistice, mai mari sau mai mici, idei și comprimate etice, definiții și „tălmăciri” ale unor stări de spirit, obsesii și viziuni personale. Avem de a face aici cu un gen de scriitură cultivat de puțini autori de la noi, ce se situează între aforism și preceptul moral, între ritualul cunoașterii și revelația artistică. Mihai Rusu apare în ipostază de predicator, în care s-au contopit poetul, filozoful și moralistul. El „vorbește”/scrie doar în stările sale de meditație asupra adevărurilor eterne ale vieții, în momentele de exaltare comtemplativ-meditativă, când ființa găsește deschise căile ce duc spre cunoaștere și purificare, spre marile secrete existențiale” afirmă Arcadie Suceveanu la începutul cărții.

Ediția este bilingvă.

Turea, Valeriu. Vișinul baronului Münchhausen : stări / Valeriu Turea. – Chișinău : Cartier, 2019. – 232 p.

„Vișinul baronului Münchhausen este o carte de atmosferă. Valeriu Turea a instituit în ea un stil cu totul special, o îmbinare originală de artă a cuvântului și artă a imaginii, de povestiri, miniaturi, dialoguri, scurte observații, emoticoane. Stăpânește aici un fel de vrajă a stilului, iscată din evocările sobre și nostalgice îmbinate cu observația șăgalnică și spiritul jucăuș. Un aer de prospețime și (post)modernitate adie dinspre paginile ei. Cartea conține câteva tipuri de texte, cu toate derivatele lor: hipertexte, intertexte, metatexte. Textele literare și fotografice evocă amintirile unor vremuri apuse (în partea lor de memorii) și fixează reacțiile la zi (în partea lor de jurnal) ale unui personaj atent, dăruit cu spirit de observație nuanțat” afirmă Maria Șleahtițchi.

Vîlcu, Mihai. Când roua mai zâmbea pe flori… / Mihai  Vîlcu. – Chișinău : S. n., 2019. – 216 p.

„Prin publicarea plachetelor sale de versuri, Vîlcu nu se dezminte. Este în continuare altruist, este în continuare tributar celor simpli, celor ce și-au făcut un scop din a-și dărui aproape zbaterea iubirii. El scrie, sau a scris, pentru ca prea-plinul iubirii din el să fie mărturisit” afirmă poetul Ioan Ursan din orașul Brașov.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s