Publicat în literatura americana

Scriitorul american John Grisham – 65 de ani de la naștere


S-a născut pe 8 februarie 1955 la Jonesboro, Arkansas, Statele Unite. John Grisham este un romancier american, fost politician, avocat pensionat, autor cunoscut pentru lucrările sale în domeniul dramei legale moderne.

Publishers Weekly l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor ‘90”, având în total 60.742.289 de copii vândute. Este de asemenea unul din cei doi autori care au vândut 2 milioane de copii la prima ediție a unei cărți (Tom Clancy este celălalt). Romanul din 1992 al lui Grisham, Cazul Pelican (The Pelican Brief), s-a vândut doar în SUA în 11.232.480 de copii.

John Grisham a făcut o scurtă întoarcere la tribunal în 1996, după o pauză de 5 ani, când a onorat un angajament făcut înainte de a se retrage din avocatură; a reprezentat familia unui frânar de la căile ferate ucis între 2 mașini. Avocatul a susținut cu succes cazul clientului său, obținând un verdict de 683.500 dolari din partea juriului – cel mai mare verdict din cariera sa.

O parte din cărțile sale au fost ecranizate. Vedeți aici care sunt romanele cu dreptul de ecranizare.

Accesați aici catalogul electronic al bibliotecii pentru a vedea toate romanele scriitorului John Grisham în limbile română, engleză, rusă și poloneză.

Recomandăm trei romane în limba română aflate în colecțiile bibliotecii.

Revistă bibliografică virtuală

Grisham, John. Juriul / John Grisham; traducere din limba engleză: Carmen Ardelean. – București : RAO, 1997. – 506 p.

GRisham JuriulÎn Biloxi, Mississippi, un proces cu o miză de sute de milioane de dolari, în care sânt implicate marile companii demarează fără nimic spectaculos. Dar misterele nu întârzie să se acumuleze și-i denaturează enigmatic cursul. Juriul prezintă un comportament ciudat, iar unul dintre membrii săi este convins că este urmărit îndeaproape. Curând vor fi toți ținuți în sechestru…

Este oare juriul manipulat, sau chiar controlat? Dacă da, atunci de către cine? Și, mai ales, pentru ce motiv?

Un roman plin de suspans, care ne poartă în lumea marilor afaceri, dar și în culisele jurisprudenței americane.

Grisham, John. Campionul din Arkansas / John Grisham; traducere din limba engleză: Radu Paraschevu. – București : RAO, 2007. – 442 p.

Campionul din Arkansas

Acest roman atipic al lui John Grisham, prima sa carte abandonează genul care l-a consacrat – thrillerul juridic –, este o poveste inspirată din propria copilărie petrecută în Arkansas. Acțiunea, plasată la granița dintre vara și toamna anului 1952, este redată din punctul de vedere al unui băiat de la țară în vârstă de șapte ani, Luke Chandler, mezinul unei familii de cultivatori de bumbac. Romanul redă experiențele care îl determină pe erou să facă pasul de la inocență la lumea dură a maturității.

Un altfel de Grisham, Publisher Weekly

Grisham, John. Fotbal și pizza / John Grisham; traducere din limba engleză: Gabriel Stoian. – București : RAO, 2008. – 283 p.

GRisham Fotbal si pizzaRick Dockery era un fericit jucător de fotbal american de la Clevland Browns, până când prestația lui într-un meci contra echipei din Denver, considerat înaintea intrării lui pe un teren aproape câștigat, „ajută” echipa să piardă și ajunge să fie privită drept cea mai dezastruoasă performanță din NFL. Cariera lui Rick pare încheiată, însă afgentul lui în găsește în cele din urmă o echipă care să-l accepte. Parma Panthes din… Italia.

Da. Și italienii joacă fotbal american…. într-o oarecare măsură. Cu inima îndoită, Rick acceptă provocarea, până la apariția unei oferte mai bune, și pleacă spre Parma – un american care nu știe nici măcar unde se află orașul, care nu a fost niciodată în Europa și care nu vorbește și nici nu înțelege limba italiană. Iar a spune că Italia – patria operei, a vinurilor fine și a mașinilor extrem de mici, a romantismului și a football american – îi pregătește câteva surprize lui Rick este doar un eufemism.

Lectură plăcută!

Sursa biografiei: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s