Publicat în Activitate expoziţională, COLECŢII BC

Trandafirii întotdeauna sunt o idee bună. Romane și versuri cu titlul de trandafir


De Dragobete vă invităm să iubiți românește, dar și să citiți cu iubire. Recomandăm atenției dvs romane cu titlu de trandafiri.

Eco, Umberto. Numele trandafirului / Umberto Eco ; trad. de Florin Chiriţescu. Iaşi : Polirom, 2011. 562 p.

„Manuscrisul lui Adso este împărțit în șapte zile și în fiecare zi în perioadele care corespund orelor liturgice. Subtitlurile, la persoana a treia, au fost adăugate, probabil, de Vallet. Dar întrucât sânt necesare ca să-l orienteze pe cititor, și uzanța aceasta nu se deosebește de cea folosită de multă literatură scrisă în limba vulgară, nu am socotit că mărită să le înlătur.

Într-o oarecare încurcătură m-au pus referirile lui Adso la orele canonice, nu numai pentru că delimitarea lor variază după localități și după anotimpuri, ci și pentru că, după câte se pare, în secolul al XIV-lea nu se respectau cu strictețe indicațiile date de Sfântul Benedict în canon” se afirmă în Nota romanului.

Numele trandafirului este mult mai incitant și mult mai bine scris decât oricare roman de Agatha Christie.”

Anthony Burgess

Meacham, Leila. Trandafiri / Leila Meacham; traducere din limba engleză: Alexandru Maniu. – București : Litera, 2010. – 525 p.

„La începutul secolului XX, într-o vreme în care onoarea și sacrificiul sunt încă principii călăuzitoare, micuțul oraș Howbutker, din zona estică a Texasului, este guvernat de două familii cu origini străvechi: Toliver, stăpâna cele mai mari plantații de bumbac din zonă, și Warwick, care are în proprietate hectare întregi de păduri cu lemn pentru cherestrea.

Copiii celor două familii, frumoasa și încăpățânata Mary Toliver, și delicatul, dar puternicul Percy Warwick, sunt eroii unei povești de dragoste dramatice. Percy o iubește pe Mary de când se știe  și își dorește cu ardoare să o ia în căsătorie, dar în inima lui Mary nimic nu este mai presus decât plantația de bumbac lăsată moștenire de tatăl ei. Atracția dintre ei este însă de neevitat, iar consecințele despărțirii lor se resimt de-a lungul anilor, dând naștere unui șir nesfârșit de minciuni, dezamăgiri, secrete și tragedii.”

„O saga minunată și captivantă, cu ecouri din Pe aripile vântului.

Publishers Weekly

Meacham, Leila. Trandafiri : Vol. 1 / Leila Meacham ; trad. Alexandru Maniu. – București: Litera Internațional, 2012. – 266 p.

Meacham, Leila. Trandafiri : Vol. 2 / Leila Meacham ; trad. Alexandru Maniu. – București: Litera Internațional, 2012. – 298 p.

„Romanul Trandafiri a apărut și în anul 2012, dar în două volume. Este o saga ce se întinde pe mai multe generații, o iubire dincolo de limite și un blestem al pământului care umbrește dintotdeauna destinul familiei Toliver.

Leila Meacham a cunoscut consacrarea ca scriitoare odată cu publicarea în anul 2010 a romanului Trandafiri, care s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume.”

Cenușă, Zina. Arcul de trandafiri : Nuleve / Zina Cenuşă. –  Chişinău : Lumina, 2012. – 131 p.

Sunt 20 de nuvele, printre care și nuvela cu titlul reprezentativ, Arcul de trandiri.

La final găsiți În loc de postfață și Notă bibliografică.

Eliade, Mircea. Proză fantastică : în 2 vol. / Mircea Eliade. – Mușătești : Tana, 2007.

Vol 2. – 520 p.

Mircea Eliade are un roman intitulat Nouăsprezece trandafiri. Deși poate fi găsit ca operă aparte, mai e inclus și în volumul 2, Proză fantastică.

„În volumul de povestiri, apărut în 1980, arta lui Mircea Eliade atinge o esențializare pe care prozatorul a căutat-o în scrierile sale literare dintotdeauna. Dincolo de întâmplări, dincolo chiar de nostalgia evocării, o temă prezentă în multe din prozele sale fantastice dobândește acum o pondere covârșitoare: semnificația actului creator.

Personajele nu mai sunt oamenii obișnuiți de altădată, încercați de întâmplări enigmatice și pline de semnificații, ci scriitori, artiști sau matematicieni pe cale sa descopere o taina esențiala pentru ei si pentru omenire. Ele par sa nu mai cunoască nici o alta frământare în afara de pătrunderea misterului care se revelează prin intermediul destinului ce le-a fost rezervat.

Discuțiile lor pasionate revin obsedant asupra cate unui amănunt, banal în aparență – o vorbăa auzita cândva si apoi îngropata in uitare sau o întâmplare fără nici un ecou în viața imediata –, care revine în miezul cel mai fierbinte al memoriei dovedindu-se înzestrat cu consecințe cosmice.”

Romanescu, Ioanid. Trandafirul sălbatic : Opera poetică / Ioanid Romanescu; pref., bibliogr., itinerar biografic, selecţ. textelor critice, note: Daniel Corbu. – Iaşi : Princeps Edit, 2006. – 552 p.

„Proză a mahalalei de provincie, acest roman descrie într-o manieră expresionistă o succesiune de acțiuni ce se sustrag oricărei localizări, declanșate de tânărul Octav, sosit într-un oraș anonim spre a o vedea pe „madona cu trandafiri”, femeie iubită cândva, nefericită în căsnicia ce i-a fost impusă și care s-a sinucis din lipsă de afecțiune.

Autorul re-scrie tribulațiile sufletești ale tinerilor îndrăgostiți cât o suită de secvențe carnavelești, cu protagoniști care reacționează bizar la ultimul gest al frumoasei „madone cu trandafiri”.

Partole, Claudia. Trandafirul pustiului : roman / Claudia Partole. – Chişinău : Lumina, 2015. –142 p.

„În Trandafirul pustiului, Claudia Partole abordează o temă veche, dar perpetuă – procesul de condamnare a lui Iisus Hristos. Autoarea își asumă riscul de a reinterpreta documentele istorice de peste două mii de ani și are curajul de a se include într-o competiție incredibilă pentru a da o versiune proprie evenimentului, care a schimbat reperele omenirii din temelii. O sarcină deloc ușoară, dacă se mai ia în calcul și implicarea în materialele celui de-al doilea proces al Mântuitorului, care a avut loc la începutul sec. 20” afirmă Lucreția Bârlădeanu.

Izbaş, Zina. Dans cu trandafiri / Zina Izbaș. – Chișinău : Pontos, 2014. – 72 p.

„Dans cu trandafir” este cea de-a șasea plachetă a sa de poezii. Autoarea semnează cartea despre activitatea studioului de adolescenți, căruia i-a dedicat aproape 20 de ani din activitatea sa profesională, cu titlul simbolic „SEMNAL JUNIOR: e cu noi o pasăre ce adoră libertatea” afirmă Marcela Mardare.

Dans cu trandafiri

Trandafirul nu se teme de moarte,

Ei sunt roua viselor albastre,

Poezii de doruri aromate

Spulberate-n inimile noastre.

Trandafirii ne zâmbesc senin,

Când pe cerul în văpăi își lasă urma,

Încercând să-și țină roata lin

Și în jar se zbate aprig Luna.

Trandafirii sunt eternitate,

Să-i provoci te-mbie spinii lor

La un dans al viselor în noapte

Dirijat pe ringul stelelor.

Grigurcu, Gheorghe. Un trandafir învaţă matematica / Gheorghe Grigurcu ; pref. Al. Cistelecan. – Bucureşti : Vinea, 2004. – 624 p.

„Asemenea lui Rimbaud care, în imaginea unui pod, nu urmărea arcul lui material, consistent, ci epura ascunsă a formelor geometrice subiacente, Gheorghe Grigurcu nu se lasă atras de varietatea concretă a amănuntului, a fragmentului, ci iscodește minuțiozitatea afectuoasă care respiră în el, urmărind nu corporalitatea lumii, ci familiarizarea cu viața ei secretă, intimă. Lirismul acesta concentrat, despicând pentru o scurtă clipă bolta năpădită de întuneric a lumii, mi se pare un tip de poezie filosofică de o mare autenticitate. Totul stă, aici, în ineditul formulării, în acuitatea percepției, în acea strălucire tăioasă, aproape nocivă, a concretului.” Ștefan Augustin Doinaș

Un trandafir învaţă matematica include o culegere de versuri.

Pressler, Mirjam. Otrava trandafirilor : roman / Mirjam Pressler ; trad. din germ. de Laura Fota. – Bucureşti : Ed. Universitară, 2007. – 262 p.

Otrava trandafirilor – povestea seducător de captivantă a unei scriitoare de succes care își stăpânește atât viața, cât și romanele polițiste, dar începe, cu toate acestea, să-și piardă echilibrul. Relatată într-un ritm alert și un stil deloc sentimental, cu sensibilitatea profundă și precizare psihologică.”

Sursa coșului de trandafiri: happyflower

Un gând despre „Trandafirii întotdeauna sunt o idee bună. Romane și versuri cu titlul de trandafir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s