Publicat în ACTIVITĂȚI BC

Biblioteca Enciclopedică/ Din istoria epidemiilor


În contextul răspandirii virusului COVID-19 la nivel internațional, ne-am gândit să facem o rubrică specială Din istoria epidemiilor în care vom trece în revistă cele mai mari și mai periculoase epidemii cu care s-a ciocnit omenirea de-a lungul istoriei.

Și vom începe rubrica cu Ciuma lui Iustinian care a făcut aproximativ 25 de milioane de victime între anii 541 și 542 era noastră, afectând în special Imperiul Bizantin și porturile de la Marea Mediterană. Bacteria a fost transportată peste mare din Egipt de vasele care aduceau cereale în Constantinopol, de unde s-a răspândit practic în tot Imperiul. Această primă pandemie de ciumă a lovit periodic mai multe zone ale Lumii Vechi și a dispărut la jumătatea secolului al VIII-lea, cel mai probabil de la sine, având în vedere că oamenii nu înțelegeau cum se transmite boala și nu puteau să ia nicio măsură pentru oprirea ei, în afară de a încerca să-i evite pe cei bolnavi.

Prima pandemie consemnată în istorie a fost cauzată de Yersinia pestis, bacteria care provoacă ciuma sau pesta, o boală infecțioasă deosebit de contagioasă. Yersinia pestis infectează unele animale, în special rozătoarele, și este transmisă la oameni de purici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s