Publicat în cinematografie, film, interviuri, literatura italiană

Federico Moccia: „Nu eram pregătit să scriu a treia parte din „Trei metri deasupra cerului”


„Am scris începutul seriei ca și cum aș putea pune cartea într-o sticlă și arunca-o în mare. A fost ca o terapie.

Autorul a făcut ca lumea să se îndrăgostească de o carte: „De trei ori tu”, a treia parte așteptată din seria „Trei metri deasupra cerului”.

Ernest Hemingway spunea odată: „Scrie doar ceea ce știi”, iar Federico Moccia a fost înregistrat. De atunci a decis să scrie despre ceea ce l-a făcut să creadă cel mai mult: dragostea. Această temă este legătura dintre toate lucrările autorului, vinovată că toate podurile Romei sunt pline de lacăte cu numele de cupluri care au dorit să imite cartea, Te doresc, a doua parte a saga care culminează acum cu De trei ori tu (Planeta). Considerat creatorul fenomenului fanilor din jurul romanului roman, Moccia scrie de mână, deși cu computerul alături pentru căutări rapide. Una dintre paginile web pe care le utilizați cel mai mult este Google Maps pentru a vă alege locațiile.

Au trecut șase ani de așteptare de la publicarea romanului Te doresc

Da. Când am scris prima carte la „Trei metri deasupra cerului” am știut că voi face o a doua parte, care era că te vreau, dar nu mă gândisem niciodată la a treia tranșă. Am fost încurajat să o duc la îndeplinire, deoarece am văzut că oamenii mă roagă în continuare. Totuși, nu am găsit momentul în care să-l scriu. Am simțit că nu sunt pregătit. Până anul trecut am simțit că a venit momentul să-i cunosc pe Babi, Step și Gin, prietenii mei. Ca și cum ar fi un vis, ne-am așezat în jurul unei mese, cu tapasuri bune și o bere bună și am spus: „Ei, ce facem? Să scriem această carte?

Ai simțit că ar trebui să-l scrii?

Da. Când m-am gândit, chiar am pregătit un scenariu care să urmeze structura poveștii pe care voiam să o creez. Am început să scriu zi de zi, dar mi-am dat seama că lucrurile la care mă gândisem se schimbă.

Romanul De trei ori e rodul persistenței adepților?

Nu, pentru că dacă ar fi așa, nu aș fi scris-o. Ar fi fost mai ușor să o scriu mai devreme, când saga a avut un mare succes, dar nu eram confortabil. Este ca atunci când te invită la o petrecere, unde știi că va fi muzică și multă lume, dar în acea zi ți-au dat o veste proastă și nu îți dorești să mergi. Pentru mine, scrisul trebuie să fie o petrecere și nu este că nu mi-a plăcut să fac asta, ci că nu a ieșit.

Ați avut timp pentru alte proiecte.

Da, mi-am continuat activitatea în televiziune, am scris scenarii … O carte este ca o plantă, care crește puțin câte puțin, până observi primii muguri. Atunci începeți să vedeți scenele. Este ceea ce am simțit înainte să lucrez la De trei ori tu.

Ce v-a încurajat să vorbiți despre dragoste? Pentru că nu ați încetat niciodată să scrieți despre asta…

Nu a fost ceva care m-a emoționat, ci mai degrabă contrariul. La Trei metri deasupra cerului s-a născut dintr-o descompunere sentimentală. El era foarte îndrăgostit de ea și chiar credea în căsătorie. Am fost într-un mod foarte rău timp de un an și jumătate și am decis că vreau să scriu o poveste care să renunțe la aburi, ca în filmul Things I Never Told You de Isabel Coixet. Am început să scriu o carte ca și cum aș putea să o pun într-o sticlă și să o arunc în mare.

A fost ca terapia …

Exact. Abia începusem să lucrez în televiziune și primii bani pe care i-am câștigat au fost pentru publicarea acelei cărți cu o mică editură. Îmi amintesc că la doar un an de la publicarea ei, pe 16 noiembrie 1992, am întâlnit-o pe fosta mea iubită, pe care am descris-o în detaliu în carte, iar ea mi-a spus că a iubit opera. Cu toate acestea, a spus că nu este deloc ca Babi, personajul pe care l-am creat după chipul și asemănarea sa. În acel moment m-am întrebat: „Cu cine am fost în toți acești ani?” Mi-am dat seama despre ce dragoste era. Proiectăm tot ceea ce ne dorim într-o persoană și, de multe ori, nu corespunde realității.

Simțiți că ați învățat ceva mai mult despre iubire după mai bine de zece ani, scriind despre asta?

Este dificil să răspunzi la această întrebare. Romanul De trei ori tu a fost greu pentru că m-a făcut să mă gândesc mult, mai ales în acea frază de Jackson Browne: „A iubi cu adevărat o persoană înseamnă a-și pune fericirea înaintea ta”. Acum știu că pentru a ne descurca bine în dragoste trebuie să fim generoși. Acea atitudine va fi „întruchipată” de unul dintre personajele mele și ar putea inspira mulți cititori să își regândească poziția în fața altora. Nu știu dacă aș fi capabil să mă comport așa cum am făcut personajele mele să se comporte. De fapt, cred că nu ar putea fi atât de bun pe cât mi-aș dori.

Unii oameni cred că personajele lor sunt idealizate sau nu corespund realității. Ce credeți?

Am abordat această carte într-un mod diferit și cu o atitudine diferită. Am scris-o cu convingerea că a fi generos este o condiție pentru ca dragostea să triumfe. Nu-mi place să dau orientări oamenilor, deși am valoare. Când, de exemplu, un personaj apare în cărțile mele care consumă droguri înainte de a face o cursă de motociclete, acel personaj cade la mijloc și pierde. Nu spun „nu te ridica”, ci „dacă o faci, vei suferi consecințele”.

Cine este Federico Moccia în saga? Babi, Step sau Gin?

Mă identific cu Step, dar multe dintre gândurile lui Gin îmi aparțin.

În cartea sa, muzica pare a fi un alt personaj. Menționează melodii precum I Got You de James Brown ori Can’t Stop de Feeling de Justin Timberlake. Este aproape un playlist!

Da, pentru că cred că o carte este ca o cutie, plină de mesaje, muzică, atmosferă, personaje … Este modul de a scrie care seamănă cel mai mult cu modul în care trăim.

Care este cheia pentru a atrage atât de multe generații?

Tema. Iubirea este universală și apare în toate epocile. În Trei metri deasupra cerului, povestesc timpul institutului; în Te doresc, perioada universității; și în De trei ori tu, munca și familia. Asta a fost experimentat de toată lumea, așa că cărțile mele sunt fără vârstă.

În ultima lucrare vorbiți despre televiziunea italiană și despre deriva pe care a întreprins-o în ultimii ani. Este o critică?

Este mai degrabă o fotografie. Există oameni care se comportă bine, cei care nu sunt dispuși să accepte angajamente și oamenii care sunt dispuși să facă concesii pentru a avea succes.

Totuși este o fotografie subiectivă…

Da, mai ales percepția pe care am avut-o la începuturile mele. Am încercat foarte tare, am întâlnit oameni buni și un altul răuvoitor. Step este personajul care intră în lumea televiziunii în această a treia carte, iar acolo întâlnește aceiași oameni pe care i-am cunoscut.

Sursa: Federico Moccia: „No estaba listo para escribir una tercera parte de „Tres metros sobre el cielo”  [online] [citat 18.04.20]. Disponibil: laopiniondemurcia.es

Cărțile lui Federico Moccia pot fi găsite în rețeaua Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu din municipiul Chișinău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s