Publicat în Expoziție aniversare, istoria românilor, epoca contemporană, personalităţi istorice

Pe data de 25 octombrie 1921 la Castelul Peleș din Sinaia se năștea ultimul rege al României – regele Mihai


Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia, România – d. 5 decembrie 2017, Aubonne, Elveția) a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

În context, dacă ești interesat să citești informații despre Majestatea Sa, Regele Mihai, vă recomandăm 10 cărți pe acest subiect. Cărțile pot fi consultate în sala de lectură a bibliotecii noastre.

Expoziție virtuală de carte

Tănase, Stelian. Conversații cu Regele Mihai / Stelian Tănase ; ed. îngr. Elena Vijulie. – București : Corint, 2018. – 281 p.

„Apărută pentru am arca un an de la dispariția regelui Mihai, această carte este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu fostul suveran la Palatul Elisabeta de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele își povestește viața și, implicit, viața României din vremea sa. Tragedia regelui Mihai desenează pe fudnalul unei întrregi epoci un om de o extraordinară forță morală. Dincolo de istorie și în pofida ei, regale Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credință. Un om care a cunoscut gloria și sărăcia, viața într-o familie mare și singurătatea absolută. Modest, răbdător, de a majestate natural. Serios, dar cu un ascuțit simț al umorului.

Rugat să schițeze chipul României de azi, mărturisește că, la întoarcere, aproape că nu și-a recunoscut țara. Românii au îndurat vremuri cumplite, iar urmele sunt teribile.”

În carte sunt incluse 12 capitole, conversații de fapt, cu Regele Mihai. Se face referință la copilărie, România în cel de-al Doilea război Mondial, 23 august 1944, ocupația sovietică și instaurarea comunismului, abdicarea, exilul etc.

Cartea mai include o notă asupra ediției, anexe și index.

Mandache, Diana. Exilul regelui / Diana Mandache. – București : Curtea Veche, 2016. – 367 p.

„În ziua de 30 decembrie, dimineața, la palat au sosit Groza și Dej, care mi-au prezentat documentul privind abdicarea mea. Am încercat să-i conving că nu pot semna, până nu consultam și poporul. Mi-au spus că nu este timp pentru așa ceva, replicându-mi că «așa cum poporul a învățat să vă iubească, așa va învăța să ne iubească și pe noi». Eu am cerut atunci să rămân puțin singur. Am intrat în biroul de lucru, unde am fost înștiințat că legăturile telefonice îmi fuseseră tăiate, garda palatului era arestată, iar în locul ei fuseseră dislocate trupele guvernului. În jurul palatului, erau instalate tunuri îndreptate spre noi. Am încercat să purtăm în continuare tratative, iar după aceea Gheorghe-Dej și Groza m-au șantajat spunându-mi că, dacă nu semnez abdicarea în câteva minute, cel mult în jumătate de oră, va fi o baie de sânge în România și oricine se va împotrivi va fi lichidat. Cu alte cuvitne am fost nevoit să semnez. Am făcut-o nu pentru mine, căci nu asta era esențial, ci pentru că nu am vrut ca din cauza mea să se producă și mai multe suferințe poporului” afirma Majestatea Sa, Regele Mihai.

În context, în această carte veți citi despre Monarhie și exil; Regele și familia; Suveranul, 10 mai și guvernul în exil; Dosare, agenți, coduri; Liberté pour la Roumanie!

La final veți găsi documente, bibliografie și indice de nume.

Mihai al României : O perspectivă în imagini a vieţii Majestăţii Sale şi a istoriei Familiei Regale a României publicată cu ocazia aniversării vârstei de optzeci de ani a Regelui Mihai la 25 octombrie 2001. – București : Humanitas, 2008. – 174 p.

„Așezat pe tronul României în locul bunicului său, Regele Ferdiannd I supranumit „cel Loial”, Principele Mihai a devenit Rege al românilor în 1927, la vârsta de șase ani. A parcurs tot secolul al XX-lea, fiind unul dintre modelele istoriei românești. A inaugurat noul secol, al XXI-lea, ca și cel de-al treilea mileniu, cu același curaj și cu aceeași credință”.

În carte veți afla date biografice a familiei regale și imagini de arhivă.

Nunta de diamant : Regele Mihai și Regina Ana împlinesc la 10 iunie 2008, șaizeci de ani de căsnicie / Margareta, Principesă a României ; Radu, Principe al României. – București : RAO, 2008. – 127 p.

Cartea face referință la Regele Mihai și Regina Ana, care la 10 iunie 2008 împliniseră 60 de ani de căsnicie.

Pe lângă scurte date biografice, veți vedea și imagini din arhiva de familie.

Ciobanu, Mircea. Convorbiri cu Mihai I al României / Mircea Ciobanu. – Ed. a 3-a. – București : Humanitas, 2008. – 466 p.

„Prezenta carte reunește cele două  volume de convorbiri cu Mihai I al României publicate de Mircea Ciobanu șa Humanitas în 1991 și 1992. Au fost suprimate unele repetiții, iar titlurile capitolelor corespunzând primului volum aparțin editorului.”

Gould Lee, Arthur. Coroana contra secera și ciocanul. Povestea regelui Mihai al României / Arthur Gould Lee; trad. din engl.: Maria Bica. – București : Humanitas, 1998. – 318 p.

„Regele României nu era un simplu ornament, principala personalitate decorativă a unui tărâm imaginar de câteva zeci de kilometri pătrați. Harta nu atrage însă atenția asupra locului important pe care îl ocupa regatul lui Mihai în structura europeană cu numai câțiva ani în urmă.”

Cartea are 18 capitole. Veți citi despre cum regele îl înfruntîă pe dictator, lovitura de stat, abdicarea, Regele a itnrat în grevă etc.

Majestatea Sa Regele Mihai al României. O domnie întreruptă : convorbiri cu Philippe Viguié Desplaces / versiune în limba română: Ecaterina Stamatin. – București : Ed. Libra, 1995. – 213 p.

„Rege la șase ani, detronat de propriul tată, reașezat pe tron câțiva ani mai târziu, Mihai al României a luptat mereu pentru a păstra integritatea țării sale. La douăzeci și trei de ani, în plin război mondial, el a condus o lovitură de stat care a scăpat România din alianța ei cu Germania nazistă și a făcut-o să treacă în tabăra aliaților. În acea noapte, Bucureștiul, în sărbătoare, l-a aclamat cu entuziasm” afirmă Philippe Viguié Desplaces în prefața cărții.

Cartea are 7 capitole:

  1. Regele copil;
  2. Detronat de tatăl său;
  3. Un rege ostatic;
  4. Puterea comunistă: del a rezistență la surghiun;
  5. Asprimea exilului;
  6. O revoluție sub control;
  7. O coroană de redobândit.

Ciobanu, Mircea. Convorbiri cu Mihai I al României / Mircea Ciobanu. – București : Humanitas, 1992. – 216 p.

„În iulie și apoi în octombrie 1990, Regele Mihai îl primea pe scriitorul Mircea Ciobanu la Versoix, acceptând să-i răspundă fără reticențe la întrebări și punându-i la dispoziție prețioase documente din arhiva sa personală. Astfel s-a născut o carte unică.

O carte-document, în primul rând. În care Regele ne restituie adevărul a peste un secol de istorie falsificată. Perioada 23 august 1944 – 30 decembrie 1947 redată nouă, pas cu pas, de către cel ce a văzut-o dinăuntru: finalul tragic al unei istorii mai vaste, coborând până la începuturile monarhiei pe pământul românesc.”

Ciobanu, Mircea. Noi convorbiri cu Mihai I al României / Mircea Ciobanu. – București : Humanitas, 1992. – 288 p.

În această carte veți citi despre Comitetul Național Român, Minoritățile și naționalismul, Basarabia, Omul de neînlocuit, Crăciun, 1990; Paște, 1992.

Ciobanu, Mircea. În fața neamului meu / Mircea Ciobanu. – Iași : Editura Princeps, 1995. – 383 p.

Cartea include convorbiri cu Mihai I al României, dar și evenimente din viața politică a României a acelor vremuri. Totodată veți afla detalii despre viața regală: Umbra Reginei-Mamă; Muncă și pasiune. În atelierul unui profesionist; De ce anume Elveția?

La final este o addenda în care sunt incluse mesaje, declarații și conferințe (1989-1994).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s