Publicat în Activităţi cognitiv-creative, concurs, critică literară

2020 nu este anul pandemiei, ci anul lecturii!


Victoria FONARI,

doctor conferențiar, Universitatea de Stat din Moldova,

moderator al Cenaclului Literar „Magia cuvântului” din cadrul Bibliotecii Centrale, BM „B.P. Hasdeu”,

membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova,

membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Moldova

Anul 2020 conține amprenta constrângerii pandemice, totuși este timpul care ne aparține:  să ne descoperim libertatea – ca pe o rezervă a propriei conștiințe. Anul 2020 nu este anul pandemiei, este anul lecturii!

După o vară lucrativă de a-mi structura cursurile pe platforma universitară moodle.usm.md, am avut și o surpriză editorială – cartea „Olimp & Hades” care îmbină două pasiuni: poezia și fotografia. Oferta a venit de la Editura Magic Print, Onești. Această editură este specializată inclusiv în cărți bibliofile. Cândva am frecventat cenaclul „Ochiul magic”, condus de maestrul în fotografie Mihai Potârniche, aici am cunoscut ceva din secretele acestei arte, împărtășite de Iurii Foca, Anatol Poiată, Petru Cazacu etc. Timpul a trecut, dar printre versuri simțeam că am nostalgia expoziției fotografice, la care am participat nu o dată. Astfel a apărut poezii însoțite de fotografii (mărimea cărții e 5cm x 7cm). Sunt versuri-impresii, scrise în diferite călătorii (Franța, Germania, Grecia, Polonia, România, Spania, Ucraina), dar și câteva secvențe care consemnează Chișinăul. Din cauza pandemiei am așteptat două luni până a ajuns cartea din România. Volumul a fost apreciat de criticul literar Liviu Chiscop în articolul „Mitologie și poezie” în săptămânalul „Literatura și arta”, nr. 38 din 15 octombrie și a fost prezentată de Cristina Dicusar, secția Memoria Chișinău, în pagina web:  https://orasulmeuchisinau.files.wordpress.com/2020/09/olimp-si-hades-fonari-coperta.jpg

Сu prezenții studenți și cu foștii absolvenți s-a realizat proiectul „Moldova – o constelație din petalele universului”, care a constat dintr-un concurs de traducere a trei poezii scrise de mine în perioada pandemiei. Având peste 30 de participanți din 7 țări, fiind implicați în jurizare 5 profesori de la Facultatea de Litere. Decanul Facultății de Litere Adriana CAZACU, doctor conferențiar, a decis că cele mai bune traduceri trebuie să apară într-o carte. Dumneaei a coordonat și a contribuit să apară cartea cu textele mele „Moldova – o constelație din petalele universului” (traducere în 6 limbi europene) la editura CE USM, sub patronajul Facultății de Litere, Universitatea de Stat din Moldova. Prefață este scrisă de profesorul universitar, doctorul habilitat în filologie Iraida Condrea. Biblioteca Universității a organizat o lansare virtuală a acestei cărți (în format online) exact la 30 septembrie de Ziua Internațională a Traducătorilor.

Iar surpriza anului 2020 este cartea pentru copii „Jurnalul micului călător din Chișinău” (Editura: Pontos). Fiind născută în Chișinău, mi-am dorit să unesc copilăriile mai multor generații. Este o carte dorită de cei cărora le plac aventurile și doresc să se unească în jurul cărții pentru a descoperi. Câteva repere geografice ce ține de orașul meu natal: Dendrariu, ARTICO, Scuarul Bucuriei, explicarea câtorva denumiri de străzi, Biblioteca „Târgoviște”, printre cititorii acestei instituții au fost selectați pictorii: Alexandru și Andreea Jangă.  

Aceste noutăți editoriale se completează și cu o frumoasă colaborare cu revista apărută în Spania „Passion 4 live”, inițiată de poetul Costinel Lungu și interpreta de muzică folk Marilena Trifan. Mi s-a solicitat câteva poezii pentru publicare. După aceasta mi s-a propus să am o rubrică, ce ar valorifica ceea ce se întâmplă în spațiul nostru, publicarea  versurilor, interviuri, evenimente. Am fost tentată să colaborez cu ei în continuare și am propus rubrica ArtChișinău. Revista apare bilingv: în română și spaniolă.

Dacă alți ani participam activ și organizam personal lansări de carte, întâlniri cu scriitorii cu studenți și elevi în cadrul Cenaclului Literar „Magia cuvântului”, pe care îl moderez la Biblioteca Centrală, BM „B.P. Hasdeu”, atunci pandemia ne-a făcut să fim atenți și evenimentele au trecut în format online. Totuși am oportunitatea de a-mi încerca forțele în dialoguri cu profesorul universitar, doctor habilitat Iraida CONDREA, cu Maestrul Emerit al Artelor Eugen MAMOT, totuși se pare că m-am specializat totuși în interviurile cu artiștii plastici: Aurel GUȚU, Inga EDU, Cezar SECRIERU, Valeriu HERȚA, în curs de apariție pe youtube sunt interviurile cu Valentina BRÂNCOVEANU și Victoria ROCACIUC.

Ca să nu se supere cercetătorul din mine, aș vrea să spun că am realizat câteva articole științifice deja apărute în spațiul virtual: „Haos şi cosmos în creaţia eminesciană în discursul critic al lui Mihai Cimpoi” în Revista „Akademos”, nr 2 (57); „Mitul antic în frontierele de cercetare ale acad. Solomon Marcus” în „Știință, educație, cultură” Vol. 2, „Poezia lui Nicolae Dabija sub semnul miticului” în „Studia Universitatis”, 4 (134). În curs de apariție sunt: „Iliada timpului nostru în lirica lui Valeriu Matei”, „Castor și Polux – o perspectivă interpretativă a dublului în lirica Leonidei Lari”.

Totuşi, poezia din acest timp nu este una tristă. Este una care şi-a dorit să observe unicul în similitudini de zile comode, trecute excesiv prin detergenţi. În toate acestea persistă descoperiri: mici şi dulci delectări, neaşteptate plăceri, în care există transformări şi nostalgii. Raportul de important-neesenţial se schimbă cu locul. În acest timp, straniu poate, am sesizat o conştientizare a lucrurilor repetate, ce poate adie a sisificare, dar care sunt atractive prin constanţa lor!

Timpul ne dezinfectează

            Victoria FONARI

Aroganţa ne dă libertate

Fricile ne organizează

Dorinţele ne dezvăluie

Viaţa în a o iubi

În cea mai scurtă noapte

Ne hidratăm cu cel mai lung asfinţit

Cerul montează spectacolul

Pe un debarcader atemporal

În care ne ţinem de mână

24.06.2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s