Publicat în ACTIVITĂȚI BC

12 cărți noi la Biblioteca Centrală a BM (februarie 2021)


În colecțiile bibliotecii a intrat un set nou de cărți. Azi vă prezentăm 12 cărți din domeniul Științelor Sociale și Învățământ. Cărțile pot fi consultate în sala de lectură a bibliotecii noastre.

Expoziție virtuală de carte

Slater, Lauren. Cutia lui Skinner : Mari experimente psihologice ale secolului XX / Lauren Slater; trad. Elena Macoviciuc. – București : Litera, 2020. – 368 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „scrisă într-un stil colocvial și antrenant, cu personaje și intrigă, și aducând o notă personală atractivă, cartea ne invită în lumea psihologiei experimentale, locul în care se demonstrează riguros cum funcționează mintea și creierul. Slater consideră cele zece experimente psihologice alese cele mai importante și cele mai interesante din secolul XX. Printre ele, experimentele lui Skinner privind behaviorismul și legenda copilului crescut  într-o cutie, experimental lui Stanley Milgram, care ne arată cât de ușor influiențabili suntem când vine vorba despre figuri autoritare, experimental lui David Rosenham, din 1972, legat de validitatea diagnosticului psihiatric, în care opt persoane au simulat diferite afecțiuni mentale pentru a fi internate într-un spital, experimentele lui Darley și Latane, care au demonstrat ce se întâmplă când într-un grup de criză nu există nici o figură autoritară care să preia conducerea, sau experimentele lui Leon Festinger privind disonanța cognitivă.”

Cartea are 4 capitole:

 1. Deschiderea cutiei lui Skinner.
 2. Camera obscură.
 3. Despre cum să fii sănătos în locuri nebune etc.

Cartea cuprinde concluzie și note.

Covey, R. Stephen. Etica liderului eficient sau conducerea bazată pe principii / Stephen R. Covey; trad. Aureliana Ionescu. – București : Litera, 2020. – 479 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „în seminarele mele îi invit adeseori pe oameni să-și împărtășească probleme cele mai grele sau să pună întrebările cele mai dificile. Inevitabil, acestea sunt legate de conflicte sau dileme ce nu pot fi rezolvate folosind abordări convenționale. Iată doar câteva exemple:

 1. Cum putem menține un echilibru între viața personală și cea profesională în condițiile unor crize și presiuni continue?
 2. Cum putem fi cu adevărat fericiți pentru succesele și competențele altora?
 3. Cum putem să menținem controlul și, în același timp, să le oferim oamenilor libertatea și autonomia de care au nevoiepentru a fi eficienți în munca lor?
 4. Cum putem internaliza principiile calității maxime și ale îmbunătățirii continue în toate aspectele și pentru toți oamenii, când ei au devenit atât de cinici ca urmare a tuturor programelor derulate în trecut?”

Cartea are 2 părți:

 1. Eficiența personală și interpersonală.
 2. Dezvoltarea managementului și a organizațiilor.

Cartea cuprinde epilog, notă personală etc.

Bowdon-Butler, Tom. Spiritualitate : Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre cunoaștere de sine, iluminare și scop / Tom Butler-Bowdon; trad. din lb. engl. : Alexandru Bumbaș. – București : Litera, 2020. – 429 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „50 de clasici – Spiritualitate pornește de la premisa că nu este suficientă siguranța materială pentru a fi mulțumiți, și că nici măcar pacea emoțională și cunoașterea academică nu sunt de ajuns pentru a ne susține. Am fost cu toții concepuți să căutăm răspunsuri la întrebări mult mai complexe. Paradoxul dezvoltării personale este acela că, dusă la bun sfârșit, ne poartă dincolo de sine. Înțelesul se găsește în afara perimetrului micilor noastre preocupări.”

Cartea are 50 capitole:

 1. Muhammad Asad. Drumul către Mecca (1954).
 2. Sfântul Augustin. Confesiuni (400).
 3. Richard Bach. Pescărușul Jonathan Livingston (1970) etc.

Cartea cuprinde lista cronologică a titlurilor și surse.

Beaurepaire de, Albane. Descoperă aptitudinile copilului tău : inteligența multiplă / Albane de Beaurepaire; trad. Elena Arhire; il. Jileme. – București : Litera, 2020. – 79 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Copilul tău nu e bun la matematică? Nu are ureche muzicală? Nu e indemînatic? Nu are talent la limbi străine? Nu intra în panică! Mai multe studii recente arată că inteligența este o realitate multiplă ale cărei fațete diferite constituie temelia personalității fiecăruia dintre noi. Există opt forme de inteligență: spațială, intrapersonală, interpersonală, kinestezică, naturalistă, verbală, matematică/logică, muzicală/ritmică. Grație acestei cărți ce abundă în activități și exemple, vei conștientiza aptitudinile copilului tău, chiar dacă școala nu le recunoaște decât pe unele dintre ele. Teoria inteligenței multiple îți va oferi instrumentele necesare motivării copilului tău, încurajării lui spre a învăța cu plăcere și a fi fericit la școală.”

Cartea are 5 părți:

 1. Una sau mai multe inteligențe?
 2. Ce valoare adăugată?
 3. Observă buchetul de inteligențe ale copilului tău etc.

Cartea are bibliografie și informație despre autorul aceste cărți.

Walsch, Donald Neale. Furtuna dinaintea liniștii / Neale Donald Walsch; trad. de Andreea Rosemarie Lutic. – București : Litera, 2020. – 322 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Nu este o exagerare. Este o realitate vizibilă la tot pasul. Există însă și ceva mai puțin evident. Lucrurile nu sunt ceea ce par a fi. Și cred că trebuie să fim toți conștienți de asta înainte de a merge prea departe pe această cale. Deasemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că nu e cazul să ne temem de viitor dacă participăm cu toții la crearea lui. Iar acest rol, pe care Viața iarăși ne invită să ni-l asumăm, va fi foarte ușor de jucat.”

Cartea are 2 părți:

 1. Gata cu frica! Porniți în aventură.
 2. Luați-vă adio de la vechi și acceptați noul.

Cartea are epilog și date de contact.

Hong, Euny. Puterea nunchi : Secretul coreean al fericirii și succesului / Euny Hong; trad. Arhire, Elena. – București : Litera, 2020. – 175 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Nunchi (nun-ci): „a măsura dintr-o privire” sau arta subtilă a evaluării gândurilor și sentimentelor celorlalți pentru a crea armonie, încredere și legături. Să ne imaginăm că abia ați început să lucrați într-o companie mare și sunteți invitat la o petrecere, unde vreți să faceți o impresie de zile mari. Când intrați în încăpere, toată lumea râde un pic prea tare la gluma nu foarte amuzante a unei doamne mai în vârstă pe care n-ați mai văzut-o niciodată.”

Cartea are 9 capitole:

 1. Ce este nunchi?.
 2. Superputerea coreeană.
 3. Elementele care blochează nunchi etc.

Cartea cuprinde concluzie, apendice: nunchi avansat și note.

Moore, Gareth. Antrenarea memoriei : Cum îți antrenezi și menții o megamemorie, în 40 de zile / Gareth Moore; trad. Tudor, Gabriel. – București : Litera, 2019. – 192 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Memoria este crucială pentru tot ceea ce suntem, ca ființe umane. Fără ea, n-ai ști cine, unde și ce ai fost. N-ai putea face planuri de viitor, nu ți-ai putea aminti trecutul și nici forma o gândire coerentă. Așadar, de ce acordăm memoriei o atenție atât de redusă, când ea reprezintă însăși esența ființei noastre? Dacă vei învăța să îți folosești mai bine memoria, își vei putea îmbogăți viața, iar în cadrul acestui program cotidian, vei urma un program pas-cu-pas, cât se poate de simplu. Bazându-mă pe cele mai noi descoperiri științifice, precum și pe metode testate în multe dintre lucrările mele anterioare, îți voi arăta cum chiar și niște pași aparent mărunți pot genera o gamă largă de beneficii care vor dura o viață. Cartea este completată prin introducerea unei serii de jocuri special create pentru îmbunătățirea memoriei, astfel încât vei putea pune imediat în practică numeroase dintre tehnicile descrise aici.”

Cartea are 40 de capitole:

 1. Învață să-ți amintești.
 2. Memorie pe termen scurt.
 3. Memorie pe termen lung etc.

Cartea cuprinde exerciții suplimentare și soluții.

De Rijck, Elise. Oracolul celor mai buni prieteni : pentru oameni mari / Elise De Rijck. – București : Litera, 2020. – 142 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Probabil că vă mai amintiți oracolele pe care le-a distribuit colegilor de clasă (și profesorului sau dirigintelui de care erați îndrăgostiți în secret). ”

Dupre, Ben. 50 de mari idei pe care trebuie să le cunoști / Ben Dupre. – București : Litera, 2020. – 208 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „am inclus aici o selecția acestora, acoperind două milenii și jumătate, de la platonism și existențialism. La fel de profundă este adversara frecventă și aliata ocazională a filosofiei, religia – o cale spirituală către un tip de adevăr diferit. Credința, sufletul și alte idei centrale în religie sunt fundamentale în înțelegerea modului în care oamenii judecă valoarea și sensul vieții. În același timp, concepțiile în opoziție cu religia, cum ar fi ateismul și secularismul, au creat perspective remarcabile asupra lumii. Există o mulțime de idei minunate în această carte, dar și unele îngrozitoare. Dacă cititorul nu va rămâne cu un sentiment de admirație, vina îmi aparține: ideile sunt în continuare mărețe, doar lucrarea a devenit mai neînsemnată.”

Cartea are șase părți:

 1. Filosofie.
 2. Religie.
 3. Politică etc.

Cartea cuprinde glosar și indice bibliografic.

Dartnell, Lewis. Origini : Cum a modelat Pământul istoria omenirii / Lewis Dartnell; trad. Macoviciuc, Elena. – București : Litera, 2020. – 352 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „ORIGINI este comparabilă cu cartea SAPIENS a lui Yuval Noah Harari. O piesă cutremurătoare din Marea Istorie! – Sunday Times. Carte vândută în 23 de țări. Vreau să explorez modul în care am fost creați pe Pământ. Fiecare dintre noi este făcut la propriu din pământ, ca toate formele de viața de pe planetă. Apa din corpul nostru s-a revărsat odinioară în Nil, s-a transformat în ploaie musonică și a căzut asupra Indiei, apoi a făcut vârtejuri în Pacific. Carbonul din moleculele celulelor tale a fost extras din atmosfera de plantele pe care le consumi. Sarea din lacrimile și transpirația ta, calciul din oasele tale, fierul din sângele tău, toate au fost produse din rocile din scoarța Pământului, iar sulful din moleculele proteice ale părului și mușchilor tăi s-a revărsat din vulcani. Pământul ne-a dăruit și materia primă pe care am extras-o, am prelucrat-o și am transformat-o în uneltele și în tehnologiile noastre, de la topoarele de mână din Epoca Pietrei la computerele de azi.”

Cartea are nouă capitole:

 1. Crearea nostră.
 2. Hoinari printre continente.
 3. Răsplata noastră biologică etc.

Cartea cuprinde note, bibliografie etc.

Russell, Helen. Atlasul fericirii : 33 de secrete ale fericirii culese din lumea înteagă / Helen Russell; trad. Valentina Georgescu. – București : Litera, 2020. – 287 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Această carte a fost inspirată de mărturiile fascinante la care am avut succes din 2013, anul în care am început să cercetez fericirea pentru prima mea carte, The Year of Living Danishly. Dea atunci, am fost abordată într-unele dintre cele mai bizare locuri (toalete publice, păduri, dune de nisip…) de oameni din toată lumea, care au dorit să îmi împărtășească noțiunea de fericire din țările lor. Ca persoană care locuiește în străinătate, am deasemenea privilegiul unui cerc social încântător de divers, confidenți de pe toate continentele oferindu-ne din experiența și înțelepciunea lor. Rezultatul este un catalog de obiceiuri culturale care oferă o perspectivă orizontală asupra fericirii și a ceea ce înseamnă să duci o viață frumoasă, indiferent unde ai locui. Regiunile sunt organizate în ordine alfabetică, oferind un tur neașteptat și neobișnuit prin diferitele abordări la nivel global.”

Cartea are 30 capitole:

 1. Africa de Sud.
 2. Anglia.
 3. Australia etc.

Cartea cuprinde mulțumiri și informații depre autoarea cărții.

Stanford, Peter. 50 de idei pe care trebuie să le cunoști : Religie / Peter Stanford; trad. Irina Pandelaș. – București : Litera, 2020. – 208 p.

Autorul afirmă în prefața cărții „Cu toții avem o părere despre religie. Poate fi pozitivă, poate fi negativă, dar rareori este neutră. Filosoful german Friedrich Nietzsche, care a anunțat cu încredere în anii 1880 că Dumnezeu era mort, ar fi surprins să vadă, la 120 de ani după ce și-a scris necrologul, că religia este încă o prezență vibrantă și larg dezbătută și larg dezbătută pe scena lumii.”

Cartea are șapte părți:

 1. Teren comun.
 2. Creștinism.
 3. Tradiție reformată etc.

Cartea cuprinde glosar și indice bibliografic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s