Publicat în istoria Basarabiei, istoria românilor, epoca contemporană, Republica Moldova, revistă bibliografică virtuală

Revistă bibliografică virtuală de carte dedicată conflictului de pe Nistru


Vă prezentăm nouă cărți ce fac referință la conflictul de pe Nistru.

Revistă bibliografică virtuală

Boțan, Igor. Reglementarea transnistreană: o soluţie europeană / Igor Boțan. – Chișinău : Arc, 2009. – 87 p.

„Reglementarea conflictului transnistrean impune atingerea unui compromis în vederea soluționării finale la masa de negocieri. Cu toate acestea, durata negocierilor dovedește că părțile implicate nu reușesc să rezolve problema din cauza unor conjuncturi și speră că, între timp, acestea se vor schimba, înclinând balanța în favoarea uneia dintre ele” se afirmă în introducerea cărții.

Cerba, Valeriu. Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria / Valeriu Cerba. – Chișinău : Prut, 2020. – 432 p., fot.

„Deținând multe documente despre cauzele și originea războiului din 1992, precum și despre fărădelegile comise de separatiști în acea perioadă, în condițiile în care mass-media rusă a asigurat întotdeauna sprijin informativ doar regimului separatist transnistrean, în 1992, Valeriu Cerba a contribuit personal la apariția articolului Krovavîi kombat, în care jurnalistul Valeri Iakov de la ziarul moscovit Izvestia a relatat în mod obiectiv și echidistant despre situația din regiune și despre crimele monstruoase săvârșite de către comandantul batalionului de gardiști din Bender, Iuri Kostenko, fost ofițer în Armata a 14-a a Rusiei ” se afirmă în datele biografice ale lui Valeriu Cerba, autorul cărții.

Cartea are 16 capitole:

 1. Scurt istoric al regiunii transnistrene a Republicii Moldova;
 2. Războiul;
 3. „Nepotul”;
 4. Sfârșitul sângerosului comandant;
 5. Comerțul cu armele FEderației Ruse;
 6. Neutralitatea Republicii Modlova și documentele semnate între părți etc.

La final veți vedea Documente în imagini.

Costaș, Ion. Transnistria 1989-1992: Cronica unui război „nedeclarat”. Dedicată celor căzuți în luptele pentru integritatea Republicii Moldova / Ion Costaș. – București : RAO, 2012. – 668 p.

„Lucrând la cartea despre evenimentele din anii 1989-1992, am descoperit că multe din cele spuse în acei ani fierbinți au fost date definitiv uitării sau sunt amintite vag, iar scrise sunt foarte puține. Materialele de arhivă au fost parțial distruse, o parte din acestea s-au pierdut. În concluzie, pata albă din isotria noastră practic nu este completată. Cartea Transnsitria. Cronica unui război „nedeclarat” este dedicată cercetării evenimentelor referitoare la stabilirea independenței Republicii Moldova și războiului tragic pentru integritatea statului nostru, creării structurilor de forță principale din țară – Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării” afirmă generalul Ion Costaș în Prefața cărții.

Cartea are 40 de capitole:

 1. Anii ’80: Pregătirea pentru dezmembrarea URSS?;
 2. 1989 – Anul „revoluției permanente”;
 3. Asalt împotriva MAI: Pregătirea pentru schimbarea de putere?;
 4. De ce nu a condus Voronic apărarea MAI etc.

La final găsiți Anexe.

Iovu, Tudor. Poduri de foc : Cronica în alb-negru a unui război : [album] / Tudor Iovu ; text de Ion Hadârcă. Chişinău : ARC, 2002. 120 p. : il.

„Despre acest război nedeclarat este poemul mut, în imagini alb-negre, culese atent de ochiul magic al cronicarului Tudor Iovu, corespondent-fotograf, voluntar pe linia întîi a frontului, publicat adeseori pe prima pagină a ziarelor lumii. […] Originalitatea și personalitatea iamginilor culese de el vinn de la personalitatea vizionară a celui ce s-a grăbit să le imortalizeze, știind că altul în locul lui nu o va mai face nicând. Este un Tudor Iovu surprinzător, ochiul său fiind dublat de obiectibul aparatului de fotografiat care fixează realist și acuză fără putință de tăgadă” afirmă Ion Hadârcă la începutul albumului.

Albumul include fotografii de la război, plus legendă.

O istorie a regiunii transnistrene din cele mai vechi timpuri până în prezent: compeniu. – Chișinău : Civitas, 2007. – 520 p.

Extinderea teritoriului regiunii transnistrene este meridională pe o fâșie îngustă de la 10 km până la 35 km latitudinal pe malul stâng al Nistrului.

Cartea are opt capitole:

 1. Epoca străveche și antică;
 2. De la constituirea civilizației medievale până în secolul al XIV-lea;
 3. De la medieval la modern;
 4. Spațiul din stânga Nistrului în componența Imperiului Rus;
 5. Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească;
 6. Transnistria în perioada administrației civile românești (19 august 1941-29 ianuarie 1944);
 7. Raioanele de est ale Republicii Moldova în perioada postbelică (1940-1941, 1944-1989);
 8. Separatismul transnistrean: aspecte interne și internaționale.

Gulca, Ilie. Universitatea de Stat din Tiraspol în perioada Războiului de pe Nistru: Evocări, documente / Ilie Gulca, Svetlana Corobceanu. – Chișinău : S. n., 2018. – 196 p.: fot.

„Războiul de pe Nistru a afectat profund funcționarea universității. Cu toate acestea, profesorii și studenții nu au ezitat nicio clipă să opună rezistență mișcării separatist de la Tiraspol” se afirmă în Cuvânt-Înainte.

În carte veți citi articole scrise Mircea Snegur, Ion Costaș, Mitrofan Ciobanu, Laurențiu Calmuțchi etc.

În carte mai citiți despre repede istorice despre Universitatea de Stat din Tiraspol,, documente, scrisoarea lui Vasili Iakovlelv către președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Ștefan Urâru.

Otean, Ștefan. Chemat la datorie : (ostaşi uitaţi) : Mărturiile Comandantului grupului tactic armat al Capului de pod Tighina, chemat la datorie la 27 iun. – 20 iulie 1992 / Ştefan Otean. – Chişinău : Pontos, 2013. – 59 p. : il., portr.

„Acestea sunt niște mărturii sincere și inedited, așternute pe albul hârtiei de către un participant la luptele pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova din vara anului 1992, redate minuțios, dat fiind faptul că autorul lor este military de carieră, dar și prin vocație. El fixează cu exactitate, uneori minut cu minut, situația operative la zi și, făcând bilanțurile, accentuează regulat starea moral-psihologică a efectivului – lucru de importanță majoră pe câmpul de luptă” afirmă Vasile Petrea, ex-vicepretor al sectorului Ciocana, anii 1992-1994.

În carte veți citi despre Autoritățile și serviciile Ministerului Apărării al Republicii Moldova; Cronologia evenimentelor în desfășurare; Concluzii; Ștefan Otean. Schiță biografică; Imagini foto și Anexe.

Țăranu, Anatol. Conflictul Transnistrean : Culegere de documente și materiale (1989-2012) : în 4 vol. / Anatol Țăranu, Mihai Gribincea ; AȘM. Institutul de Istorie, Stat şi Drept. – Chișinău : Lexon-Prim, 2012-2014.

Vol. IV (2007-2012). – 2014. – 655 p.

„Prezentul volum cuprinde documente și materiale ce se referă la perioada 2007-2012, când procesul de reglementare a conflictului transnistrean s-a aflat în cea mai mare parte a timpului în impas. Deși aderarea României la Uniunea Europeană a adus conflictul transnistrean la frontiera cu Europa extinsă, iar UE și-a sporit atenția și interesul față de conflict, noua situație geostrategică a Republicii Moldova nu a contribuit la procesul de reglementare a conflictului. Mediul nou de securitiate al RM, a scos în evidență faptul că nu doar Chișinăul nu dispune de resurse suficiente pentru a reglementa conflictul, dar și pârghiile de care dispune UE în acest sens sunt foarte limitate” se afirmă în introducerea cărții.

La final, recomandăm și o carte în limba rusă: Конфликты в Приднестровье и Нагорном Карабахе : история и пути урегулирования de Ruslan Șevcenco. Cartea a apărut la editura Arc din Chișinău în anul 2019.

Cartea are trei părți:

1. Исторические, социально-политические и юридические предпосылки конфликтов;

2. Горячие фазы конфликтов;

3. Борьба Азербайджана и Молдовы за восстановленте своей территориалной целостности.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s