Publicat în Bătălia Cărților, program de lectură, Concursuri

Copiii cu vârstele între 11 și 14 ani sunt invitați să participe la „Bătălia cărților 2021”. Care sunt romanele propuse spre lectură


Bătălia cărților, categoria copii

Cleary, Beverly. Dragă domnule Henshaw / Beverly Cleary; ilustrații: Paul O. Zelinsky; traducere din engleză: Iulia Pomagă. – București : Ed. Arthur, 2016. – 125 p.

„Lui Leigh Botts îi place atât de mult cartea Cum să distrezi un câine, încât se hotărăște să îi trimită o scrisoare autorului ei. Când domnul Henshaw îi răspunde, Leigh continuă să îi scrie, iar cei doi devin adevărați prieteni prin corespondență.

Băiatul îi povestește domnului Henshaw cum s-au despărțit părinții lui, cum nu are niciun prieten în orașul în care s-au mutat și cum își dorește ca într-o zi să devină și el un scriitor cunoscut. Iar cu timpul, această prietenie epistolară îl învață pe Leigh să accepte lucrurile pe care nu le poate schimba și, cel mai important, îl învață să ierte.”

Fine, Anne. Copiii de făină / Anne Fine; traducere din engleză: Stela Gheție. – Ediția a II-a. – București : Editura Arthur, 2020. – 213 p.

„În clasa domnului Cartright și-au găsit locul cei mai dificili copii, iar sarcina lui, ca diriginte, nu-i deloc simplă. În timpul ce școala e în febra pregătirilor pentru Târgul de Știință, el trebuie să-i supravegheze pe ștrengarii săi, care au în grijă niște copii… de făină. Pe de altă parte, elevii nu vor să dezlănțuie haosul în toată clasa.

Singurul care e abate de la plan este Simon Martin: pentru prima dată în viața lui, băiatul găsește un sens într-o temă pentru acasă. Copila sa de făină nu mai este un simplu săculeț, iar reacția elevului-poblemă îi surprinde pe toți cei din jur.”

Gaiman, Neil. Coraline / Neil Gaiman; ilustrații: Chris Riddell; traducere din engleză: Florentina Hojbotă. – București : Editura Arthur, 2020. – 166 p.

„Nu întotdeauna dacă deschizi o ușă dai de o altă încăpere. Nu știi niciodată când te așteaptă o lume paralelă de cealaltă parte. Realitatea nu s-a mai transfigurat atât de straniu de când Alice s-a rostogolit în gauza iepurelui și a ajuns în Țara Minunilor. Curaj, imaginație, prezență de spirit… și o pisică neagră – iată de ce are nevoie Coraline pentru a porni în aventură. Tu ai cercetat toate ușile din casa ta?”

Glynn, Connie. Cronicile Rosewood : prințesă sub acoperire / Connie Glynn; traducere din limba egleză: Mirella Acsente. – București : Litera, 2020. – 399 p.

„Îndrăgostită de basme, Lottie Pumpkin, o fată orfană dintr-un orășel de provincie, și-a dorit dintotdeauna să fie o prințesă bună și curajoasă, asemena eroinelor din poveștile ei preferate. În capătul celălalt al Europei, Ellie Wolf, prințesa rebelă a Maradovei, își împarte timpul între plictiseala vieții de la palat și escapadele sub acoperire în lumea adolescenților obișnuiți. Atunci când destinul le aduce în aceeași cameră la Rosewood Hall, una dintre cele mai prestigioase școli din Anglia, avantajele unui schimb de roluri par aproape de la sine înțelese.”

Nielsen, Jennifer A. Noaptea despărțirii / Jennifer A. Nielsen; traducere din engleză: Alexandru Macovei. – București : Editura Arthur, 2020. – 327 p.

„Zidul Berlinului ridicat peste noapte îi desparte gertei familai în două. Tatăl și unul dintre cei doi frați ai săi au trecut în Vest și nu se mai pot întoarce. Gerta, mama și fratele ei, Fritz, au rămas în Berlinul de Est, controlat de sovietici. La doispreze ani, Gerta știe că e periculos să privești Zidul și să gândești lucruri interzise legate de libertate. Cumva, trebuie să treacă de Zid și să-și reunească familia, chiar dacă asta înseamnă să-și pună viața în pericol. De-acum nu mai poate avea încredere în nimeni.”

Pennypacker, Sara. Pax / Sara Pennypacker; ilustrații: Jon Klassen; traducere din engleză: Tatiana Dragomir. – București : Editura Arthur, 2018. – 225 p.

Pax este o carte puternică despre prețul războiului, așa cum este el trpit de doi prieteni despărțiți fără voia lor: un băiat și un vulpoi.”

Ryan, Pam Muñoz. Trandafirii din Mexic / Ryan Pam Muñoz; traducere din engleză: Mădălina Vasile. – București : Editura Arthur, 2020. – 197 p.

„Uneori se poate întâmpla ca totul să se năruiască, atunci când ți-e lumea mai dragă, și de pe cele mai înalte culmi să ajungi în cele mai întunecate abisuri.

Demult, la El Rancho de las Rosas, Esperanza ducea o viață cât se paote de privilegiată: locuia într-o casă mare, avea rochii minunate, păpuși de porțelan, servitoare care erau mereu la dispoziția ei și o familie care o iubea nespus.

Acum locuiește cu mama și cu alți oameni într-o baracă mică și înghesuită dintr-o tabără de lucru din California și trebuie să învețe să ia totul de la zero.”

Swift, Jonathan. Călătoriile lui Gulliver / Jonathan Swift; traducere din engleză: Irina Chirică. – Chișinău : Arc, 2018. – 144 p.

„Cartea Călătoriile lui Gulliver este povestea unor aventuri nu întotdeauna plăcute din mai multe călătorii ale lui Lemuel Gulliver.

Lemuel Gulliver este medic, angajat pe o corabie. Din cauza unor întâmplări, în loc să ajungă la portul de destinație, el nimerește de mai multe ori pe insule necunoscute, unde trăiesc animale și oameni de dimensiuni neobișnuite. După fiecare din aceste aventuri, el reușește să se întoarcă acasă, în Anglia. ”

Twain, Mark. Aventurile lui Huckleberry Finn / Mark Twain; traducere din engleză: Alexandra Fenoghen. – Chișinău : Arc, 2018. – 168 p.

„În romanul lui Mark Twain Aventurile lui Huckleberry Finn continuă peripețiile din cartea Aventurile lui Tom Sawyer. Huck locuiește acum la văduva Douglas, care încearcă să-l „țivilizeze”. Noul stil de viață i se pare băiatului extrem de restrictiv, dar el își dă totuși silința să se poarte cât mai bine. Sărmanul Huck este nefericit; apoi se întoarce tatăl lui și-l duce într-un loc izolat, unde îl ține închis într-o colibă.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s