Publicat în învățământ preșcolar, inteligenţă emoţională, persuasiune, psihologia adolescentului, psihologia relaţiilor personale, psihologie

Inteligența emoțională: recomandări de lectură!


Inteligența emoțională este un factor vital în ceea ce privește dezvoltarea unei persoane atât pe plan personal cât și profesional. Expoziție virtuală de carte înglobează recomandări de lectură atât pentru dezvoltarea emoțională a copiilor și adolescenților, cât și a maturilor în domeniul profesional.

Ce este inteligența emoțională? Inteligența emoțională (EQ) presupune conștientizarea de sine, autodisciplină și empatie. Astăzi, inteligența emoțională se predă în școli și universități, de curând competențele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră.

Expoziție virtuală de carte!

Bradberry, Travis. Inteligența emoțională 2.0 : strategii esențiale pentru succesul personal și profesional / Travis Bradberry, Jean Greaves ; trad. din lb. engl. de Irina Brateș. – București : Litera, 2016. – 207 p.

În contextul vieții profesionale grăbite de azi, oamenii petrec mai mult timp cu calculatorul, nu telefonul și în conferințe de afaceri decât comunicând direct, față în față. În această rețea din ce în ce mai complexă, inteligența emoțională este mai importantă ca oricând. Conform cercetărilor, EQ-ul este de două ori mai important decât IQ-ul pentru a obține ce vrei în viață. Cartea conține un program pas cu pas care te va ajuta să-ți identifici abilitățile de inteligență emoțională, responsabile pentru 58 % din performanța în toate tipurile de muncă, să ți le sporești și să te bucuri de succes atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Cartea are 8 capitole:

 1. Călătoria;
 2. Imaginea de ansamblu;
 3. Ce înseamnă inteligența emoțională, etc.

Roco, Mihaela. Creativitate şi inteligenţă emoţională / Mihaela Roco. – Iaşi : Polirom, 2001. – 248 p.

Omul zilelor noastre are nevoie de culturalizare în interiorul propriei lui ființe, deoarece goliciunea interioară corespunde unei apatii experioare, incapacității de a înțelege realitatea și de a avea comportamente adecvate. Prin originea ei , natura umană este creatoare. Lucrarea Creativitate și inteligență emoțională oferă răspunsuri pentru o serie de întrebări incitante: Ce relații există între creativitate și complexele psihice ale persoanei? Cum influiențează inteligența emoțională creativitatea?, Cât de creativi suntem?„  ș.a.m.d.

Cartea are 5 capitole:

 1. Teorii actuale privind natura și evaluarea creativității;
 2. Teoria neurobiopsihologică a creativității;
 3. Complexele personale: Factorii stimulativi sau inhibitori ai creativității, etc.

Morgan, Nick;Autor, Cialdini, Robert B.;Autor, Hill, Linda A.. Influență și persuasiune / texte de : Nick Morgan, Robert Cialdini, Linda A. Hill, … ; trad. din lb. engl. : Alexandru Bumbaș. – București : Litera, 2019. – 126 p. (159.9 I-52)

“A schimba modul în care te simți este o parte importantă din a schimba modul în care gândești. Cercetările arată că apelul la emoțiile umane te poate ajuta să îi convingi pe ceilalți și să îți construiești autoritatea ca lider.” Cartea de față scoate în evidență aceste studii și îți arată cum să acționezi în direcția respectivă, prezentând atât cadre cuprinzătoare pentru dezvoltarea influienței, cât și tactici simple, punctuale, pe care le poți folosi pentru a-i convinge și pe alții zilnic.

Cartea are 8 capitole:

 1. Cele patru componente ale influienței;
 2. Însușește-ți arta persuasiunii;
 3. Trei lucruri pe care managerii ar trebui să le facă zilnic;
 4. Învață să fii carismatic, etc.

Elias, Maurice J.. Inteligenţa emoţională în educaţia copiilor / Maurice J. Elias ; Steven E.Tobias, Brian S.Friedlander; cuv.înainte de Daniel Goleman ; trad.de Andreea Rosemarie Lutic- Bucureşti : Curtea Veche, 2007. – 302 p.

Pornind de la principiile expuse de Daniel Goleman în extraordinara sa carte Inteligența emoțională, autorii acestui volum introduc noi reguli de educare a copiilor. Bazându-se pe o cercetare extinsă, pe experiența lor și pe studii de caz, lucrarea de față se deosebește clar de cărțile tradiționale despre educație. Atenția se îndreaptă către aspectele emoționale ale vieții copiilor, către dezvolatarea lor psihilogică. Scopul declarat al autorilor este acela de a-i ajuta pe cei ce se ocupă de educația copiilor să folosească principiile inteligenței emoționale cu răbdare și perseverență.

Cartea este împărțită în 9 părți:

 1. Regula de aur de 24 de carate: Dece este important să-i învățăm pe copii autodisciplina, responsabilitatea și sănătatea mintală;
 2. Cum să avem o familie afectuasă, devotată și capabilă să-și rezolve problemele;
 3. Cum trebuie să le vorbiți copiilor, astfel încât să-i determinați să gândească?, etc.

Elias, Maurice J. Tobias, Steven E.  Stimularea inteligenţei emoţionale a adolescenţilor/ Maurice J. Elias ; Steven E.Tobias; trad. Sabina Dorneanu. – Bucureşti : Curtea Veche, 2003. – 291 p.

În lumea în care trăim, copiii se maturizează mult mai repede decât s-a întâmplat vreodată. Adolescenții sunt expuși tentațiilor de tot felul, iar acest context îi predispune la greșeli. Ei ajung să încalce regulile nu pentru că sunt copii răi, ci pentru că nu sunt pregătiți să facă față multitudinii de experiențe care sunt trăite pentru prima oară. Cultivarea inteligenței emoționale de o parte și de alta este în fapt cel mai important aspect al unei relații iubitoare, bazate pe încredere și sinceritate. Această carte înțeleaptă, practică, plină de umor vă oferă mijloace și strategii de a a stabili o relație părinte-adolescent plină de înțelegere și iubire.

Cartea este împărțită în 3 părți:

 1. Pregătiți-vă să creșteți un adolescent inteligent pe plan emoțional;
 2. Trusa de intrumente pentru stimularea inteligenței emoționale în educarea adolescenților;
 3. Folosirea instrumentelor: câteva exemple practice.

Gottman, John. Parenting : cum să creștem copii inteligenți emoțional / John Gottman cu Joan DeClaire ; trad. din lb. engl. de Dana-Ioana Chiriță ; cuvânt-înainte de Daniel Goleman. – București : Pagina de Psihologie, 2018. – 286 p.

Fiecare părinte știe cât este de important să-ți înzestreze copilul cu abilitățile intelectuale necesare pentru a avea succes în școală ți în viață. Dar pentru fericirea copilului, e nevoie de ceva mai mult: el trebuie să afle cum își poate gestiona emoțiile, astfel încât să-și stăpânească și comportamentele. Cartea aceasta e un ghid pentru părinții care vor să practice Antrenarea Emoțiilor împreună cu copiii lor.

Cartea are 7 capitole:

 1. Antrenarea emoțiilor: cheia spre a crește copii inteligenți emoțional;
 2. Evaluarea stilului personal de parenting;
 3. Cinci pași-cheie în Antrenarea Emoțiilor;
 4. Strategii de antrenare a emoțiilor, etc.

Wall, Bob. Secretul succesului la birou / Bob Wall : Cum să-ţi pui inteligenţa emoţională în slujba eficienţei tale şi a celorlalţi ; trad. Radu Trif. – 2010 : Allfa, Bucureşti. – 327 p.

Deși a fi isteț și priceput în ceea ce faci sunt două elemente esențiale pentru atingerea succesului în afaceri, competențele emoționale sunt mult mai importante decât trainingul, IQ-ul și experiența tehnică în a determina ine obține succes și cine eșuează pe plan profesional. Elogiată de Soundwiew ca fiind “ una din cele mai bune 30 de cărți ale anului în domeniul afacerilor”, prima ediție a cărții Secretul succesului la birou a stabilit standartul pentru gestionarea eficientă a conflictelor profesionale și dezvoltarea spiritului de echipă, explicând totodată cum trebuie să procedăm la serviciu ca să stabilim relații colegiale nu numai cu prietenii, ci și cu dușmanii.

Cartea este împărțită în 5 părți:

 1. Inteligența emoțională și relațiile profesionale;
 2. Provocările personale ale relațiilor profesionale;
 3. Clasificarea conceptului de dezvoltare a spiritului de echipă, etc.

Torrabadella, Paz. Inteligenţa emoţională la locul de muncă / Paz Torrabadella : Strategii pentru autorealizare, satisfacţie şi succes în profesie ; trad. Doina-Cristina Rusu. – 2010 : Allfa, Bucureşti. –  134 p.

Cariera profesională a devenit preocuparea principală a multora dintre noi, dornici de a obține recunoaștere și realizări pe plan profesional. Acest manual este un instrument indispensabil în făurirea propriului drum prin jungla competitivă și încălcită pe care o reprezintă mediul organizațional de astăzi. Inteligența emoțională la locul de muncă este o carte proiectată pentru a transforma munca într-un veritabil demers de împlinire personală și totodată o opurtunitate pentru a te cunoaște pe tine însuți și pe cei din jurul tău.

Cartea este împărțită în 3 părți:

 1. Simplitate;
 2. Curaj;
 3. Libertate.

George, Bill;Autor, Ibarra, Herminia;Autor, Goffee, Rob. Leadership autentic / texte de : Bill George, Herminia Ibarra, Rob Goffee, … ; trad. din lb. engl. de Alexandru Bumbaș. – Bucureşti : Litera, 2019. – 125 p.

Cartea explică rolul autenticității în conducerea inteligentă emoțional. Vei învăța cum să-ți descoperi sinele autentic, când sunt potrivite răspunsurile emoționale, cum îți poate face rău conformarea la anumite standarte și când trebuie să simți că nu ești autentic. Seria Inteligența emoțională prezintă scrieri esențiale despre partea umanăa vieții profesionale, strânse din paginile revistei Harvard Business Rewiew. Fiecare carte din serie oferă studii ale căror rezultate au fost dovedite, care ne arată modul în care emoțiile au impact asupra vieții noastre, sfaturi practice penrtru gestionarea perosanelor și a situațiilor dificile și eseuri despre ceea ce înseamnă să te preocupe bunăstarea ta emoțională la lucru.

Cartea are 7 capitole:

 1. Descoperirea unui stil autentic de a conduce;
 2. Paradoxul autenticității;
 3. Ce obțin șefii când sunt vulnerabili;
 4. Practicarea empatiei dure, etc.

Un gând despre „Inteligența emoțională: recomandări de lectură!

 1. Înțelegerea emoțională este o carte bine structurată.
  Ca să cunoști mai bine psihologia este știut trebue să citești.
  În unile cazuri știi cum trebuie să discuți cu copilul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s