Publicat în Activitate expoziţională, biblioteca centrala, cărţi noi, literatura romana, Poezia

Poeme alese din domeniul literaturii române din luna noiembrie (2021)


Poezia este tot ce ne mai leagă de universul plin de pasiune, gândire și speranță în tot ce e mai frumos și irezistibil. Recomandăm atenției dvs cărți noi din domeniul literaturii române, versuri scrise de poeți moderni:

Cârchelan, Dorin. Mai am ce spune / Dorin Cârchelan. – Chişinău : Casa Editorial – Poligrafică „Bons Offices” SRL, 2020. – 228 p.

Nostalgia Paradisului pierdut este un bun prilej pentru a scrie versuri. Dar a existat, oare, Paradisul? Poetul se află în căutarea soluțiilor constructive, și această misiune îi reușește. El călătorește dincolo de linia orizontului, stă – ca un mag – de vorbă cu Zarea și găsește la marginea lumii constantele pierdute. Astfel, scriitorul va spune multe cu puține cuvinte, pentru că metafora îi permite acest lucru și va încerca, asemenea unui alchimist, să cuprindă un univers finit, întrucât doar un sistem închis se extinde sau se comprimă.

Bîrsa, Anatol. Presupuneri / Anatol Bîrsa. – Chişinău : Editura Arc, 2021. – 68 p.

Versurile semnate de Anatol Bîrsa nu prea fac corp comun cu poezia care se scrie azi, în mare parte o poezie narativă, întinsă în lung și în lat, lipsită însă de multe ori de o individualitate distinctă. Textele sale sunt concise, fără excese stilistice, autorul încercând să-și expună gândurile și emoțiile în puține cuvinte, mizând astfel pe un efect de lungă durată. Uneori liric și grav, alteori ludic și ironic sau chiar sceptic, Anatol Bîrsa scrie nu atât pentru a se afirma pe tărâmul imens al literaturii, cât mai degrabă pentru a se explica pe sine însuși ca existență umană în acest timp extrem de grăbit, în care ne petrecem viețile fără să reușim de cele mai multe ori să reflectăm la întrebările care ne frământă.

Bîrsa, Anatol. Nedumeriri / Anatol Bîrsa. – Chişinău : Editura Arc, 2019. – 80 p.

„Nedumeriri”este un titlu care definește foarte bine felul de a scrie și, în același timp, de a fi al poetului Anatol Bîrsa (cunoscut mai mult ca om de televiziune), dominat de un sentiment de incertitudine și neîncredere, punând la îndoială orice mișcă în lumea asta, chiar și propriile cunoștințe agonisite din bogata-i experiență de viață : „Ce știu, sunt eu?/ Ce cred, sunt eu? ”. „Ce fericire, afirmă autorul, să te despovărezi de cuvinte: parcă ai ieși din subsol,/ parcă ai redeveni liber.”

David C. Dan. Recitări în Piața Publică. Vol. 1: poeme alese: în vol. / Dan C. David. – București : Eikon, 2021. – 250 p.

Unul din motivele omniprezente în lirica lui Dan David este cel al trecerii inexorabile a timpului, numit de poet „monstrul care înghite totul”, căreia umanul nu-i poate opune decât creația perenă.

Dan David nu se lasă sedus de prețiozități stilistice ieftine, dând credit absolut sincerității emoției și cursivității, ceea ce oferă poemelor sale un fericit aer de prospețime.

Dan David este poetul fără vârstă, dacă nu cumva închide în sine, ca într-un cufăr prețios, găsit pe fundul oceanului, toate vârstele omenirii cu toată frumusețea și misterul lor.

Țurcanu, Ianoș. Fulgere peste mare / Ianoș Țurcanu. – Chişinău : Prut Internațional, 2021. – 352 p.

Fulgere peste mare este antologia care marchează împlinirea a 70 de ani de la nașterea scriitorului Ianoș Țurcanu, cunoscut cititorului și prin cărțile sale pentru cei mici. Antologia de față e mai mult decât o carte a maturității, e mai degrabă o bogată, emoționantă, sensibilă carte de vizită pentru generațiile viitoare. Vârfurile poetice ale poemelor scrise în atâtea vârste, pe maluri diferite.

Structura versului e simplă și punctiformă, fiind supusă pulsației, reacției sufletești de moment, străluminării de culori. Momentele și „întâmplările” naturii sunt momentele și „întâmplările” inimii.

Țurcanu, Ianoș. Terasa cu aromă de cafea / Ianoș Țurcanu. – Chișinău : Simbol-NP, 2020. – 167 p.

„Educația, cumsecădenia, bunătatea, încrederea și respectul nu pot fi imitate.

„Dragostea dintre doi oameni se măsoară în fericirea celuilalt.

„Nu măsura viața cu calendarul, ci cu faptele bune.”

În fața unei fapte frumoase nu valorează nici cea mai prețioasă frază.

„O femeie este irezistibilă cu adevărat, la orice vârstă, dacă sufletul îi e la fel de frumos precum chipul.

„Cafeaua ideală e neagră ca noaptea și dulce ca dragostea.”

Zaborot Felicia, bibliotecar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s