Publicat în Cenaclul Literar „Magia cuvântului”, Chisinau, literatura romana

CHIȘINĂU ȘI REFLECȚIILE LUI ÎN DESTINUL MEU


Chișinău este orașul copilăriei mele, el îmi ține minte părinții tineri și cum eu mă învățam să sar de pe un picior pe altul. Eu țin minte cum am intrat de mână cu tata în Muzeul Național de Artă a Moldovei. Chișinău înseamnă spectacole cu părinții la Teatrul Național „M. Eminescu”, „Luceafărul”.

Îmi amintesc despre marea libertate prezentă în ochii studenților din anii ’90, atunci când toți doreau să învețe la Facultatea de Litere, când aveau certitudine că limba latină, filosofia este importantă în formarea personalității elevului.

Dar, se vede, criza economică a transformat Chișinăul și el a cedat multe cartiere istorice. A plâns, dar nu a putut să lupte pentru clădirile din secolul al XIX-lea. Acestea au fost dărâmate. În locul lor au fost construite hoteluri, clădiri de locuit, magazine.

Chișinău, cu parcurile sale, cu drumurile încâlcite ale orașului vechi, m-a făcut să mă îndrăgostesc și să simt această dragoste ani frumoși, în care descoperim, împreună cu soțul, săli de expoziții, spectacole, conferințe, discutăm despre cărți și evenimente din biblioteci. Suntem uniți prin faptul că ambii suntem absolvenții Universității de Stat din Moldova și ne-a apropiat Istoria Universității, începând cu anul 2006. Anul acesta Chișinău împlinește 585 de ani, Universitatea de Stat din Moldova – 75 de ani. În prezent Chișinăul îmi aduce bucurii și, sper, eu îi aduc la rândul meu, prin aparițiile mele editoriale și activitățile culturale pe care le organizez la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.

Chișinău este orașul care a plâns cu mine, când părinții au plecat în lumea celor drepți, dar și s-a bucurat de succesele fiicei mele. Biserica „Întâmpinarea Domnului” este cea care m-a văzut mireasă, a văzut-o mireasă pe fiica mea și unde mi-a fost botezat nepotul.

Chișinău, îmi ești foarte drag. Îți sunt recunoscătoare pentru prietenii. Dar am câteva dorințe: păstrează clădirea Bibliotecii Municipale (construită în anul 1840 – unica de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt care a supraviețuit războiul) și găsește forțe să fie reconstruit blocul 1 al Universității de Stat din Moldova.  

Chișinău mă inspiră, este o componentă a „Primăverii Poeților”. Rămâi în poezia mea şi „continuă proiectul: Chişinău – în nebuloasa petalelor de cireş”, fii descoperit de copii prin „Jurnalul micului călător din Chișinău”, pe care l-am editat în anul 2020. Te îmbrățișez și vreau să te arăt lumii, în rubrica „ArtChișinău”, pe care o îngrijesc în revista bilingvă din Spania „Passion 4 live”.

Articol scris de Victoria FONARI, conferențiar universitar, poet și critic literar

Un gând despre „CHIȘINĂU ȘI REFLECȚIILE LUI ÎN DESTINUL MEU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s