EXPOZIŢII

Spiridon Vangheli la 85 ani

Spiridon Vangheli – scriitorul copiilor

Dragi copii! Biblioteca Centrală vă invită în universul miraculos al cărţilor lui Spiridon Vangheli,vă propunem să vă aventuraţi în călătorii fantastice împreună cu personajele literare: Guguţă, Ciuboţel, Ghiocica, Moş Dalbu ş.a., să descoperiţi forţa magnifică a lecturii, să cunoaşteţi o lume curată şi fragilă unde persistă dorinţa conştientă de a face fapte bune.

Spiridon Vangheli, scriitor mereu preocupat de universul copilăriei, ne-a descoperit, că fericită e lumea când în fiecare om, în adâncul sufletului mai dăinue copilul.

 Vă propunem această expoziţie de carte, unde sunt expuse câteva opere literare din creaţia lui Spiridon Vangheli de care dispune colecţia de documente a Bibliotecii Centrale:

 

Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. Vol. I. – Chişinău, 1996. – 157 p.

Guguţă, personajul cărţii, te cucereşte de la primul contact cu el. Ce băieţel  minunat este! Dacă vrei să cunoşti ce isprăvi a făcut, porneşte pe urmele lui,  pătrunde în lumea lui Guguţă şi a prietenilor săi.

 

 

 

Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. Vol. II. – Chişinău, 1996. – 158 p.

În acest volum ve-ţi face cunoştinţă cu un băieţel care te încântă prin isteţimea lui pe nume Ciuboţel. El reface lumea după placul său pentru a obţine o armonie între natură şi om. De aici vine originalitatea sa. Lectura acestei carti îţi v-a produce o adevărată plăcere.

 

Vangheli, Spiridon. Băieţelul din coliba albastră. – Chişinău, 1999. – 31 p.

Este o carte pentru copii, care abia încep să savureze deliciul lecturii. Într-un mod neobişnuit,dar pe inţelesul lor, autorul le spune cum este „Pădurea”, „Vântul,” „Ploaia”, „Soarele,” „Drumul.” Picătura de umor nu lipseşte nici din această carte, astfel, Iazul stă toată ziua în apă şi se scaldă, iar copacii se strâng în Codruca să nu le fie urât câte unul, Verdele se urcă în copaci din iarbă.

 

   Vangheli, Spiridon. Tatăl lui Guguţă când era mic : aventuri. – Chişinău, 1999. – 127 p.

E o carte de zile mari în care peripeţiile pline de haz te cuceresc, ca apoi să te surprindă prin pagini  de tulburătoare durere. Este o carte autobiografică, despre satul natal, natura din împrejurimi în care bunicii sunt eroii principali când au fost şi ei mici. Identificându-te cu dânşii, trecând prin cumpenele lor, copiii, vor primi mari lecţii de caracter, de verticalitate şi optimism. Vă ve-ţi  pune, totodată, întrebarea: care sunt relaţiile dintre tine şi părinţi, bunici?

 

 Vangheli, Spiridon. Copii în cătuşele Siberiei. – Chişinău, 2001. – 39 p.

Este o nuvelă documentară plină de emoţii, scrisă în baza faptelor reale … au fost deportaţi nu numai mii de ţărani nevinovaţi din Moldova, ne-a fost deportată limba maternă, a fost deportat sufletul neamului. De la ei, până şi de la copiii lor, avem a învăţa vrednicia şi să nu acceptăm minciuna, sâ nu trădăm aproapele, cum nu l-au trădat ei.

 

 

Ca o încununare a contribuţiei  lui Spiridon Vangheli în domeniul literaturii didactice pentru copii vă prezentăm setul de patru culegeri întitulate Carte de citire şi gândire (pentru clasele I, II, III, IV,)

În acestea scriitorul a inclus poezii de autor şi folclorice, scurte naraţiuni în proză, proverbe la temele abordate în unele povestiri şi nuvele, ghicitori, cântece de leagăn. Volumele sunt predestinate pentru lectura copiilor de diferite vârste, a învăţătorilor, dar şi pentru lecturile în familie. În ele încape o bibliotecă întreagă.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire : Lecturi pentru clasa întâi. Vol. I. – Chişinău, 2006. – 112 p.

Primul volum este pentru lectura celor mici din cl. I-a. Textele sunt însoţite de imagini colorate, atractive ca să-l emoţioneze pe copil să ţină minte mesajul textului. Se deschide cu versurile lui Grigore Vieru unite prin genericul Frumoasă-i limba noastră. Tot aici autorul le spune copiilor că un părinte spiritual al nostru este Ştefan cel Mare. O parabolă, Gospodina, de Otilia Cazimir, insuflă cititorului fragel datoria şi necesitatea de a fi harnic, de a reuşi să facă totul la timp şi calitativ.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gândire : Lecturi pentru clasa a II. Vol. II

Chişinău, 1996. – 158 p.

În cartea a II-a autorul a inclus opere care redau cele mai interesante fenomene din natură, despre viaţa păsărilor, animalelor: Ce ştim despre albini; Ceasornicul de flori; Cum pleacă păsările migratoare; Atracţia pământului. Textele sunt ceva mai complicate, dar pe înţelesul copiilor de această vârstă. La sfârşitul textului  autorul pune întrebări şi antrenează copii în discuţii.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gândire: Lecturi pentru clasa a III. Vol.III                      . –               Chişinău, 2006. – 192 p.

A III-a carte propune spre lectură texte dedicate diverse evenimente cu conţinut istoric:

Decebal; Sabia lui Ştefan cel Mare; Ştefan cel Mare vorbind către nepoţi. Momente interesante din copilăria şi viaţa unor personalităţi marcante: Un moment din viaţa lui Rafael; Pictorul Aurel David când era de seama ta.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gândire: Lecturi pentru clasa a IV. Vol.IV

. – Chişinău, 2006. – 208 p.

În cartea a IV-a veţi citi texte  instructive care contribue la educarea şi formarea personalităţii copiilor [pentru învăţători şi părinţi]. Iar copii pe parcursul lecturii se vor întălni cu multe personalităţi de pe glob: Aristotel, Pitagora, Socrate, Einstein, Haşec, Walt Disnei, Mihai Eminescu etc.

Stimaţi părinţi, bunici! Încurajaţi-vă copiii / nepoţii să frecventeze biblioteca, să-şi facă o pasiune din lectură, pentru că maestrul Spiridon Vangheli mai scrie cărţi …

Anunțuri