Sala de carte în limba engleză

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le are Biblioteca Centrală – sunt parteneriatele. Prin colaborările cu alte organizații se deschid noi perspective de (auto) realizare, cu beneficii bilaterale, care contribuie la atingerea scopurilor bibliotecii. Rezultatul unei astfel de colaborări prolifice, a fost proiectul de mare succes realizat în parteneriat cu organizația Moldova AID – deschiderea în cadrul BC a Sălii de Carte în Limba Engleză.

Asociației Moldova AID, care s-a angajat prin programele sale să susțină sistemul educațional din Republica Molodva, să promoveze incluziunea și participarea tinerilor la toate aspectele vieții,  și-a propus lansarea unei campanii de donare a cărților, rezultatul căreia ar fi colectarea literaturii din toate domeniile de specialitate în cea mai importantă limbă de circulație internațională, engleza, care ar fi disponibilă pentru consultare oricând, pentru oricine și gratis. Președinta organizației, Elena Dragalin, a specificat că „pe lângă faptul că volumele academice vor reprezenta o sursă importantă de cunoaștere, utilizatorii bibliotecii vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu terminologia engleză, ceea ce va favoriza participarea studenților și cercetătorilor moldoveni la eventuale conferințe și simpozioane internaționale, devenind astfel parte a comunității științifice mondiale”.

Prin generozitatea și susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora din SUA și Canada, au fost colectate de pe continentul nord-american circa 2000 de volume din cele mai diverse domenii. În august 2013, la Sediul Central al BM, maratonul donațiilor a fost deschis, cu bun augur, de către Lidia Kulikovski, iar actualul director Mariana Harjevschi a preluat ulterior estafeta cu ușurința și entuziasmul profesionistului sigur că va duce lucrul la un bun sfârșit.  La proiect s-au alăturat și alți parteneri de încredere, printre care: Primăria Municipiului Chișinău, Asociația pentru Dezvoltare Creativă, Centrul American de Resurse, precum și ambasadele cu sediul la Chișinău ale Turciei, Statelor Unite, Marii Britanii.

În acest fel, la 7 aprilie 2014 am asistat cu toții la inaugurarea Sălii – English Book Hall. Loturile de volume în limba engleză continuă să ajungă și să fie integrate în fondul de cărți al BC. Bibliotecarii se implică cu zel în procesul de prelucrare a acestora, ceea ce înseamnă clasificarea pe domenii, introducerea în catalogul electronic și aranjarea la raft. E un proces migălos care presupune multă responsabilitate și efort. Dacă se greșesc datele despre o carte – se consideră ca moartă, și nu va ajunge niciodată la cititori. Dar totuși, am reușit! Și continuăm să o facem cu bucurie și entuziasm, conștienți de importanța acestei comoare neprețuite.

De câteva luni, cititorii noștri au posibilitatea să împrumute la domiciliu cărțile din Sala Engleză, care la momentul actual cuprinde peste 3000 de titluri, având astfel oportunitatea să savureze pe îndelete tramele operelor în limba originală a autorilor clasici englezi și americani, precum și traducerile în engleză a titanilor literaturii universale.

Lasă un comentariu