Publicat în istoria Basarabiei, istoria românilor, epoca contemporană, Republica Moldova

Prezentare de carte // Represiunea și rezistența din RSSM în perioada primei ocupații sovietice, 1940-1941 de Mariana S. Țăranu


Țăranu, Mariana S. Represiunea și rezistența din RSSM în perioada primei ocupații sovietice, 1940-1941 / Mariana S. Țăranu. – Chișinău : Lexon-Prim, 2021. – 416 p.

„Monografia Represiunea și rezistența din RSSM în perioada primei ocupații sovietice, (1940-1941) constituie o parte a unui proiect de investigare a istoriei RSSM în perioada primei ocupații sovietice, pe care l-a inițiat subsemnata. Proiectul va include o culegere de documente ale timpului preluate din arhivele de la Chișinău și București, dar și din colecții private. Cea de a treia componentă a proiectului conține o monografie care va avea obiect de cercetare primul val de deportări a locuitorilor RSSM – de la 12 spre 13 iunie 1941;  tocmai prin aceasta se explică faptul că perspectiva lucrare nu conține materiale care ar aborda subiectul deportărilor staliniste din vara anului 1941. Primul an de ocupație sovietică a RSSM (1940-1941) a fost unul dintre cei mai dramatici din destinul locuitorilor, presupunând multiple transformări politice radicale, distrugerea societății tradiționale și impunerea unor modele noi, sovietice” afirmă autoarea în Notă asupra ediției.

Cartea are șapte capitole:

  1. Istoriografia și sursele referitoare la represiunea și rezistența din RSSM în perioada primei ocupații sovietice;
  2. Activitatea organelor represive în RSSM;
  3. Refugiul basarabenilor și venirea altor categorii de cetățeni în Basarabia (28 iunie-3 iulie 1940). Activitatea comisiei mixte sovieto-române de la Odesa;
  4. Încorporarea Basarabiei în componența URSS;
  5. Racordarea economiei la standardele sovietice. Extinderea sistemului medical sovietic;
  6. Politici religioase și culturale promovate în RSSM;
  7. Retragerea sovietică din RSSM.

Pe lângă notă asupra ediției, mai citiți o introducere, lista abrevierilor, încheiere, bibliografie, indice de nume și geografic.

Lasă un comentariu