Publicat în ACTIVITĂȚI BC, Bătălia Cărților, program de lectură, Concursuri, LITERATURA ARTISTICA, REVISTE BIBLIOGRAFICE

Concursul de lectură Bătălia Cărților, categoria de vârstă 10-12 ani


Concursul Bătălia Cărților organizat de BM „B.P. Hasdeu” a ajuns la cea de a X-a edție. În acest an la categoria de vârstă 10-12 ani au fost selectate 7 cărți destinate acestei vârste.

Revistă bibliografică virtuală

Beecher Stowe, Henriette. Coliba unchiului Tom / Henriette Beecher Stowe ; trad. de Maria Manoliu. – Bucureşti : Regis, [s.a.]. – 288 p. : il. ISBN 973-9869-83-1.

Coliba unchiului Tom este un roman care aduce în atenția cititorului toate aspectele respingătoare și de nesuportat ale sclaviei. Fiecare pagina a romanului surprinde în ea viața grea de care au avut parte sclavii negri din America, astfel romanul dezvăluie răul și imoralitatea sclaviei. Dar, într-o lume în care nedreptarea și suferința sunt singurele oferte pentru negri, unchiul Tom dă dovadă de o credință și de o bunătate de neînchipuit, oferind tot ce are el mai bun: dragostea lui pentru toți. Publicarea romanului, în 1852, a fost un eveniment care a accentuat schimbarea începută în națiunea americană. Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman din secolul al XIX-lea și a doua cea mai bine vânduta carte din acel secol, după Biblie.

„Coliba unchiului Tom” se numără și astăzi printre cărțile cele mai citite de pe glob.

Erskine, Kathryn. Pasăre cântătoare / Kathryn Erskine ; trad. din lb. engl. și note de Iulia Pomagă. – București : Youngart, 2017. – 200 p. – ISBN 978-606-8811-13-0.

Caitlin e o fetiţă mai specială: suferă de sindromul Asperger. Lucrurile sunt albe sau negre, mâncarea nu trebuie să i se amestece pe farfurie, spune tot ce-i trece prin cap, desenele pe care le face (şi la care e foarte talentată) nu pot fi în culori; altfel, totul devine confuz. Devon, fratele său mai mare, îi era cel mai bun ajutor când lumea ajungea să fie copleşitoare, dar acum a dispărut. Tatăl nu-i e de prea mare folos, pierderea lui Devon a lăsat un gol imens. Caitlin nu vrea decât ca lucrurile să fie exact ca înainte. Ştie că trebuie să ajungă la „împăcare“, dar nu înţelege ce înseamnă asta, în ciuda definiţiilor din dicţionarele pe care le consultă. În încercările ei de a obţine împăcarea, Caitlin descoperă că lucrurile în viaţă nu sunt neapărat albe sau negre.

„E o decizie curajoasă să narezi povestea din perspectiva lui Caitlin. Modul în care Kathryn Erskine a tratat «gândirea Asperger» e impresionant şi sensibil.“

                                                                                                              The Guardian

„Pe măsură ce cititorii trec împreună cu Caitlin peste această încercare, îşi dau seama că şi ei au devenit mai empatici punându-se în pielea ei, experimentând felul ei diferit de a vedea şi de a interacţiona cu lumea.”

                                                                                                             Kirkus Reviews

Jacobsen, Roy. O minune de copil / Roy Jacobsen ; trad.: Liliana Pelici prin Lingua Connexion. – București : Editura RAO, 2015. – ISBN 978-606-609-973-8.

Viața lui Finn, un băiețel în vârstă de nouă ani din Norvegia, se dă peste cap atunci când mama, vânzătoare într-un magazin de pantofi, hotărăște să aducă în casă un chiriaș. Fascinat de televizorul bărbatului, precum și de poveștile pe care acesta i le îndrugă seară de seară, puștiul se apropie de nou-venit mai mult decât și-ar dori mama. Apariția chiriașului însă nu este unică schimbare din viața lui Finn.

În micuțul apartament din Oslo își face apariția și Linda, sora vitregă a băiețelului, o copilă traumatizată, care nu știe ce sunt cadourile și ce rost au și pe care mulți se grăbesc să o eticheteze ca fiind retardată. Finn nu suporta adevărul și o ia pe fetiță sub aripa lui protectoare, chiar dacă asta îl aduce pe picior de război cu vecinii și colegii de școală. O poveste înduioșătoare despre familie și speranță, plasată în Norvegia anilor 1960.

„O carte care te face să râzi și să plângi în același timp… ce altceva ți-ai mai putea dori? Pur și simplu să nu se sfârșească așa de repede, iar lectura ei să dureze încă o săptămână… O minune de copil este o capodoperă absolută.”

Dagsavisen

London, Jack. Colţ Alb / Jack London ; trad. și adapt. din engl.: Adrian Ciubotaru ; il.: Dumitru Iazan. – Chișinău : ARC, 2021 . – 160 p.: il. – ISBN – 978-9975-0-0493-0.

Născut în ținutul îndepărtat al Nordului, un pui de lup deschide „peretele către lume” și cunoaște legile sălbăticiei, alături de mama sa. Șirul aventurilor micului lup începe în tabara indienilor de pe fluviul Mackenzie; aici primește numele Colț Alb, dobândește primul său stăpân, pe Castor-Cenușiu, și deprinde regulile vieții „în robie”. Despărțit de mama sa, înfruntând mânia oamenilor și hărțuiala câinilor, învățat, prin suferința și spaima, să fie câine bun de sanie, vândut apoi pe câteva sticle de whisky, Colț Alb devine aspru, necruțător și ajunge sa fie folosit ca sursa de câștiguri, în spectacole sângeroase de lupta între caini. Va reuși bunul Weedon Scott, salvatorul său, să-l învețe ce înseamnă mângâierea și blândețea?

Meyer, Kai. Focul de gheaţă / Kai Meyer ; trad. din lb. germ. de Iuliana Vătui. – Bucureşti : RAO International Publishing Company, 2009. – ISBN 978-973-54-0119-1.

În hotelul Aurora din Sankt Petersburg locuieşte şi lucrează Maus, o fată subţirică şi inimoasă, cu un destin trist. De zile bune e tot mai frig şi ninge fără-ncetare. Nu e doar viforul puternic ce suflă dinspre taigaua rusească, Crăiasa-Zăpezii a rămas fără inima-i de gheaţă şi frigul originar, de la începutul timpurilor, e de nestăvilit… Tot mai iminentă devine înfruntarea dintre Crăiasa-Zăpezii, de o frumuseţe glacială, şi Tamsin, magiciana cu un cufăr plin de cuvinte, o umbrelă în culorile curcubeului şi un şal pestriţ. În duelul celor două fiinţe miraculoase, Maus va înclina balanţa într-o parte sau alta. În cursul acţiunii, ea nu descoperă doar tainele ce-i învăluiau trecutul, ci, învingându-şi temerile, devine cu adevărat puternică şi încrezătoare în propriile forţe..

Montgomery, Lucy Maud. Anne de la Green Gables / Lucy Maud Montgomery ; trad. din lb. engl. de Silviana Boian. – Chișinău : București : Bestseller, 2020. – 494 p. – ISBN 978-9975-3458-1-1.

Scris pentru toate vârstele, „Anne de la Green Gables” este un roman clasic, devenit bestseller de la prima apariție. Cartea a intrat în Top 25 cele mai bine vândute cărți ale tuturor timpurilor.

Anne Shirley, o orfană de unsprezece ani, vine la Green Gables, într-un colț verde al Insulei Prințului Edward, doar pentru a descoperi că familia Cuthbert – bătrânul Matthew și sora lui severă, Marilla – vor să adopte un băiat, nu o fată.

Dar înainte de a o putea trimite înapoi, Anne – care pur și simplu are nevoie de mai mult spațiu pentru imaginația ei vivace și de o casa adevărata – reușește să-i cucerească în totalitate.

O poveste încântătoare, care explorează vulnerabilitatea, așteptările și visurile unui copil care crește, Anne din Green Gables este, de asemenea, un portret minunat al unor vremuri, al unei familii și, mai ales, al iubirii.

Stead, Rebecca. Când mă vei întâlni / Rebecca Stead ; trad. și note de Iulia Arsintescu. – București : Arthur, 2013. – 184 p.: il. – ISBN 978-606-8044-70-5.

În fiecare zi, de după școală, Miranda și prietenul ei cel mai bun, Sal, parcurg traseul cel mai sigur spre casă. Știu pe unde e cel mai bine să meargă și unde să se oprească (de pildă, la magazinul lui Jimmy) și știu pe cine să ocolească: de exemplu, pe Țicnilă, nebunul din colțul străzii. Pe neașteptate însă, ordinea lucrurilor se destramă: Sal e lovit de un alt băiat pe stradă și, aparent fără niciun motiv, hotărăște s-o înlăture pe Miranda din viața lui.

Apoi fetița primește un bilețel misterios:

Vin să salvez viața unuia dintre prietenii tăi și pe a mea.

Îți cer două favoruri.

În primul rând, să-mi scrii o scrisoare.

Urmează alte trei bilete, unul mai ciudat dacât altul, care o fac pe Miranda să creadă că are de jucat un rol hotărâtor în misiunea de salvare. Încet-încet, povestea capătă contur, iar Miranda trebuie să descopere identitatea destinatarului și să pună cap la cap toate piesele acestui puzzle complicat, până nu e prea târziu.

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Centrală!

Regulamentul de la Bătălia Cărților îl puteți vedea aici:

https://hasdeu.md/ro/servicii/batalia-cartilor

Lasă un comentariu