Publicat în COLECŢII BC, EXPOZIȚII DE CARTE, literatura braziliană

Romanele magnifice ale lui Paulo Coelho


Scriitorul brazilian Paulo Coelho s-a născut la 24 august 1947 în Rio de Janeiro. Cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări. În societatea contemporană operele lui se consideră clasice. Ideile de bază sunt drama și psihologia.

Tu ce romane scrise de scriitorul brazilian Paulo Coelho ai citit? Care este romanul tău preferat?

Coelho, Paulo. Adulter / P. Coelho, trad. din portugheză de Marcela Ghiţescu. – Bucureşti : Humanitas, 2014. – 254 p.Coelho_ADULTER_corect

Linda tocmai a împlinit 31 de ani şi, în ochii celorlaţi, are o viaţă perfectă – o căsnicie exemplară, doi copii reuşiţi, o carieră de succes şi o casă luxoasă în Genova. De fapt, ea se află  la capătul puterilor, într-atît o oboseşte mimarea unei fericiri pe care nu o simte. Numai că într-o zi îl reîntîlneşte pe Jacob, un fost coelg de care fusese îndrăgostită în adolescenţă, ajuns acum un om politic  influent. În timpul interviului pe care acesta i-l acordă, în ziarista de succes se redeşteaptă o pasiune de mult uitată. Linda va încerca să trăiască deplin această iubire imposibilă, şi nu-şi va găsi fericirea pînă nu-şi va explora fără teamă abisurile sufletului. Romanul Adulter ilustrează criza existenţială a unei femei din zilele noastre, surprizănd cu fineţe psihologică încercările prin care trece pentru a se regăsi.

Coelho, Paulo. Manuscrisul găsit la Accra / P. Coelho, trad. din portugheză de Marcela Coelho_Manuscrisul_corectGhiţescu. – Bucureşti : Humanitas, 2012. – 190 p.

14 iulie 1099. În ajunul bătăliei pentru Ierusalim, cruciaţii aşteaptă, dincolo de ziduri, zorile, cînd va începe asaltul. Locuitorii din Oraşul Sfînt – creştini, evrei şi musulmani – se adună pentru a-l asculta pe grecul înţelept căruia îi zic Coptul. El nu le spune nimic despre bătălia iminentă, ci le vorbeşte despre învăţămintele desprinse din viaţa de toate zilele, din provocările şi greutăţile pe care fiecare trebuie să le înfrunte, despre credinţă şi puterea de transforma înfrîngerile în începuturi de drum. Adevărata înţelepciune vine din iubire, din clipele de suferinţă prin care trecem, dar şi din cele de glorie, din îngemănarea perpetuă a vieţii cu moartea.

Coelho, Paulo. Învingătorul este întotdeauna singur / P. Coelho, trad. din portugheză: Gabriela Banu. – Bucureşti : Humanitas, 2009. – 388 p.Coelho_Invingatorul_corect

„Cînd m-am hotărît să fac o descriere fotografică a epocii în care trăim, am scris acest
roman”, spune Paulo Coelho. Învingătorul este întotdeauna singur e o meditaţie asupra laturii întunecate a succesului, asupra destinului visurilor inocente într-o societate marcată de o profundă discuţie a valorilor. Acest roman este o parabolă a superficialităţii, lăcomiei şi cultului celebrităţii şi face referinţă la întîmplările de la Cannes. Personajele principale sunt Igor Malev şi Ewa, fosta lui soţie. Personajele secundare sunt actorii principali şi figuranţii fastuoasei lumi a filmului şi a modei. După o despărţire dureroasă, Igor, un om de afaceri rus, elaborează un plan pentru a-şi recîştiga fosta soţie. E dispus să facă orice sacrificii, inclusiv umane, în numlele acestei iubiri devastatoare, care distruge totul în jur, dezintegrîndu-i inclusiv pe cei care o trăiesc.

Coelho_alchiml_corectCoelho, Paulo. Alchimistul / Paulo Coelho; trad. din portugheză: Gabriela Banu. – Bucureşti : Humanitas, 2009. – 181 p.

Este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago, care îşi părăseşte casa din Spania, aventurîndu-se în Africa de Nord în căutarea unei comori îngropate în Piramide. Pe drum întîlneşte o ţigancă tînără şi frumoasă, un bărbat care îşi spune rege şi un alchimist, care îi arată calea. Nimeni nu ştie care este comoara sau dacă Santiago poate depăşi obstacolele întîlnite în drumul prin deşert. Dar ceea ce începe ca o aventură  copilărească pentru a descoperi locuri noi exotice şi bogăţii lumeşti se transformă într-o căutare de comori ce nu pot fi aflate decît înlăuntrul lor. Povestea lui Santiago  este un etern  îndemn de a ne urma visurile şi de a ne asculta inima.

Coelho, Paulo. Vrăjitoarea din Portobello / Paulo Coelho; trad. din portugheză: Gabriela Banu. – Bucureşti : Humanitas, 2009. – 281 p.

S-a născut în România  şi nu avea nici un nume. În Beirut, părinţii adoptivi îi spun Sherine. Apoi primeşte numele zeiţei înţelepciunii, Atena. Călătoreşte în toată lumea, căutîndu-se pe sine şi află mult mai mult decît sperase – adevărul despre lumea în care trăieşte. Asfel devine Vrăjitoarea din Portobello. Paulo Coelho spune povestea unei tinere fascinante din Transilvania, careajunge să schimbe viaţa celor care eu întîlnit-o, iar mărturiile lor conturează un destin de excepţie:

„Era maestra mea, avea datoria de a-mi transmite misterele sacre, de a trezi energia necunoscută care zace înăuntrul fiecăruia dintre noi”. Andrea McCain, actriţă

Coelho, Paulo. Al cincilea munte / P. Coelho; trad. din portugheză: Carmen Vasilescu. – Bucureşti : Humanitas, 2008. – 219 p.

Există momente inevitabile de nefericire care ne întrerup viaţa. Ele nu au loc însă fără motiv. Uneori lumea pare să fi conspirat împotriva noastră, aşa că ne întrebăm: „De ce trebuie să mi se întîmple tocmai mie? Confruntaţi cu inevitabilul, unii dintre noi se descurajează; alţii însă devin mai puternici şi înţelegerea lor sporeşte. Povestea profetului Ilie este o lecţie de speranţă nepreţuită pentru omul contemporan. În ce măsură ne putem prezice destinul? Aceasta este întrebarea care pluteşte în aer deasupra celui de-al cincilea munte şi căreia fiecare dintre noi încearcă să-i găsească răspuns.

Coelho, Paulo. Jurnalul unui mag / P. Coelho; trad. din portugheză: Gabriela Banu. – Bucureşti : Humanitas, 2008. – 151 p.

O carte captivantă, în care este povestit pelerijanul lui Paulo Coelho către Santiago de Compostela, pe un drum medieval ce începe în Pirinei şi străbate nordul Spaniei. Pelerinajul făcut de autor în 1986 a inspirat acest roman de aventuri care este totodată o fascinantă parabolă despre nevoia de a găsi propria cale în viaţă şi despre descoperirea faptului că miracolul se ascunde întotdeauna în paşii oamenilor obişnuiţi. Jurnalul unui Mag ocupă un loc important în opera lui Paulo Coelho nu doar pentru că este prima dintre cărţile lui importante, publicată înainte de Alchimistul, ci şi pentru că este expresia completă a umanismului filosofiei lui Paulo Coelho şi a profunzimii căutărilor sale.

Coelho_ZAHIR_corect

Coelho, Paulo. Zahir / P. Coelho; trad. din portugheză: Gabriela Banu. – Bucureşti : Humanitas, 2005. – 335 p.

„Fiecare poveste de dragoste este o călătorie” – iată deviza sub care stă romanul lui Paulo Coelho. Un scriitro stabilit la Paris, adorat de public, dar privit cu scepticism de critică, descoperă că soţia lui, corespondent de război, a dispărut fără urmă. A fost răpită, şantajată, ori s-a săturat de căsnicie pur şi simplu? Scriitorul începe să o caute şi ajunge  pînă în Asia Centrală. Soţia devine  pentru el un  „Zahir”, o entitate de neocolit, care îl tulbură pînă la obsesie şi îl învăluie treptat în această stare de „posedare” totală, pendulînd incert între sfinţenie şi nebunie. Cu Zahir, Paulo Coelho dă dovadă de marele său talent de povestitor, dar oferă şi o perspectivă proprie asupra rosturilor fiinţei umane într-o lume plină de neprevăzut.

Coelho, Paulo. Veronica se hotărăşte să moară / P. Coelho; trad. din portugheză: Pavel Coelho_VERONIKA SE_corectCuilă. – Bucureşti : Humanitas, 2005. – 151 p.

Veronica pare să aibă tot ce şi-ar putea dori. Frecventează localuri de noapte cunoscute, întîlneşte bărbaţi atrăgători, şi totuşi nu e fericită. Ceva lipseşte din viaţa ei. Iată de ce, în dimineaţa zilei de 11 noiembrie 1997, Veronica se hotărăşte să moară. După ce ia o supradoză, i se spune că nu mai are de trăit decît cîteva zile. Romanul o urmăreşte pe parcursul acestor zile intense în care, spre surprinderea ei, se trezeşte atrasă în lumea închisă a spitalului în care se află şi descoperă lucruri pe care nu-şi permsiese de fapt să le simtă niciodată: ură, teamă, curiozitate, dragoste şi împlinire sexuală.

Coelho, Paulo. Manualul războinicului luminii / P. Coelho, trad. din portugheză: Pavel Cuilă. – Bucureşti : Humanitas, 2005. – 151 p.

Coelho_Manualul_corectManualul războinicului luminii este o culegere de gînduri filozofice care îi vor încînta pe căutătorii de  pretutindeni. Un războinic nu-şi petrece zilele încercînd să joace rolul pe care i l-au ales alţii. Un războinic al luminii nu-şi pierde timpul ascultînd provocări; el are un destin de împlinit. Romanul Manualul războinicului luminii este o invitaţie pentru fiecare dintre noi să ne trăim visul, să acceptăm incertitudinele vieţii şi să ne ridicăm în întîmpinarea destinului nostru unic.

Lasă un comentariu